ertnews.gr

«Τύπος & Προπαγάνδα στην Κατοχή & την Απελευθέρωση» – Ημερίδα της ΓΓΕΕ

17/10 14:03
«Τύπος & Προπαγάνδα στην Κατοχή & την Απελευθέρωση» – Ημερίδα της ΓΓΕΕ

Φως σε πτυχές της συμμετοχής της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπως αυτές απεικονίστηκαν μέσα από τα ΜΜΕ της εποχής – το φωτογραφικό φακό, τα έντυπα μέσα (εφημερίδες, βιβλία, φυλλάδια, περιοδικά) αλλά και τον κινηματογράφο – επιχείρησαν να ρίξουν οι ομιλητές στην ημερίδα της ΓΓΕΕ, «Τύπος & Προπαγάνδα στην Κατοχή & την Απελευθέρωση».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της ΓΓΕΕ στη σειρά εκδηλώσεων της «ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ», τόνισε τη σημασία της μελέτης του πρωτότυπου αρχειακού υλικό της ΓΓΕΕ, όχι μόνο για τη γνώση της ιστορικής περιόδου αλλά και για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας της ίδιας της Υπηρεσίας.

Στην ομιλία του με θέμα «Φωτογραφίες σε στράτευση: το φωτογραφικό αρχείο της ΓΓΕΕ για το Β΄ ΠΠ», ο επιμελητής των οπτικοακουστικών συλλογών της ΓΓΕΕ και ιστορικός κινηματογράφου Στέλιος Κυμιωνής, αναφέρθηκε στην ιστορία της σύστασης της συγκεκριμένης ενότητας στο αρχείο της Υπηρεσίας, ενώ τόνισε ευρύτερα τη συνεισφορά των φωτογραφικών τεκμηρίων στη συλλογική και κοινωνική μνήμη για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Συνεχίζοντας, η Δρ. Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Βασιλική Λάζου, ανέλυσε, στην εισήγησή της με τίτλο «Φωτογραφία και προπαγάνδα: Η απελευθέρωση μέσα από το φακό των Βρετανών», τον τρόπο με τον οποίο η απεικόνιση από το βρετανικό φωτογραφικό φακό των στιγμών της Απελευθέρωσης της Ελλάδας, συνέβαλε στην κατασκευή του κυρίαρχου αφηγήματος για το ποιος απελευθέρωσε τη χώρα.

Τους τρόπους με τους οποίους λειτούργησε ο κατοχικός Τύπος, προκειμένου να δημιουργήσει αλλά και να συντηρήσει το κλίμα τρομοκρατίας που επιβαλλόταν μέσω των έντυπων μέσων του Ναζισμού, ανέπτυξε στην ομιλία του με θέμα «Προπαγάνδα και Κατοχικός Τύπος» ο Δρ. Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σκαλιδάκης, εστιάζοντας στον κατοχικό Τύπο της Κρήτης.

Τέλος, στην ομιλία του με θέμα «’Ο καλός Ιταλός’. Αναπαραστάσεις των Ιταλών κατακτητών στον ελληνικό κινηματογράφο, 1945-1981», ο Δρ. Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Ανδρίτσος, αναφέρθηκε στην εικόνα που κυριάρχησε στον ελληνικό κινηματογράφο της μεταπολεμικής περιόδου για τον ηπιότερο Ιταλό κατακτητή, υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή αυτή εξυπηρέτησε σκοπιμότητες σχετικές με τις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές μεταβολές στη χώρα και το διεθνές περιβάλλον της εποχής, και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη.

Την ημερίδα συντόνισε η Προϊσταμένη της Δ/νσης Επικοινωνίας και Προβολής της ΓΓΕΕ και Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου Κατερίνα Λάμπρου, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΓΓΕΕ να αξιοποιήσει το πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που διαθέτει, μέσω της ψηφιοποίησης και στη συνέχεια δημοσίευσής του, φιλοξενώντας θεματικές εκθέσεις αλλά και σχετικές ημερίδες, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις κ.ά.

Σημειώνεται ότι στο χώρο υποδοχής της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας φιλοξενείται, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, η φωτογραφική έκθεση «Πρόσωπα του Πολέμου. Ελλάδα 1940-1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση», η οποία επιχειρεί να αφηγηθεί την τραγωδία και το έπος του πολέμου, μέσα από συνολικά σαράντα (40) φωτογραφίες, οργανωμένες στις εξής πέντε (5) ιστορικές Ενότητες: Στο Μέτωπο, Ο Λιμός της Κατοχής, Αντίσταση και Αντάρτικο, Συνέπειες του Πολέμου και Απελευθέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version