Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για εισαγωγή στα ΑΕΙ μαθητών που οι γονείς αποβιώνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Tροπολογία, με την οποία προτείνεται να εισάγονται στα ΑΕΙ, καθ’ υπέρβαση, μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ Τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, των οποίων οι γονείς αποβιώνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη διάταξη που προτείνουν να θεσπιστεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορίζεται ειδικότερα ότι «οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ και της Γ’ τάξης και οι απόφοιτοι/απόφοιτες των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, των οποίων οι γονείς ή ο γονέας αποβιώνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους/όσες υποβάλλουν αίτηση – δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά την απώλεια του/των γονέα/ων πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη η απώλεια και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος. Κατ’ εξαίρεση για τους μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης του σχολικού έτους 2019-2020 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο εφόσον υποβάλλουν αίτηση – δήλωση και συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις του τρέχοντος σχολικού έτους».

Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, σύμφωνα με την τροπολογία, απαιτείται κάθε φορά η έκδοση σχετικής απόφασης του/της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των υποψηφίων των οποίων οι γονείς ή ο γονέας αποβίωσαν σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο δεν υπερβαίνει ανά κατηγορία το δύο τοις εκατό (2%), η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό, τυχόν ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση για την επιλογή είναι οι υποψήφιοι/υποψήφιες να έχουν επιτύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του εβδομήντα τοις εκατό (70%) του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών/η τελευταία επιτυχούσα της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος