Το Rainbow Warrior στην Ελλάδα

Φέτος το καλοκαίρι το Rainbow Warrior, το πλοίο της Greenpeace, έκανε στάσεις σε Αθήνα, Πάτρα και Ιόνιο, στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής περιοδείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προώθηση της καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αντί της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Με πρώτη στάση τη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, το πλοίο-στολίδι της Greenpeace, έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να ξεναγηθεί δωρεάν και να δει μια έκθεση φωτογραφίας σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Rainbow Warrior στην ΕλλάδαΠράσινα ταξίδια

Το Rainbow Warrior 3 ξεκίνησε τα ταξίδια του το 2011. Είναι το πρώτο πλοίο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για την Greenpeace, με χρήματα που προήλθαν από δωρεές υποστηρικτών της. Είναι ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον πλοία σε όλο τον κόσμο. Με τη δύναμη του ανέμου πλέει το ίδιο γρήγορα, όσο οποιοδήποτε βιομηχανικό πλοίο, ενώ από τότε που ξεκίνησε, έχει κάνει σημαντικές δράσεις εναντίον των πυρηνικών, των εξορύξεων πετρελαίου, της πλαστικής ρύπανσης κ.α.

Το Rainbow Warrior στην ΕλλάδαUnited For Climate

Το ιστορικό πλοίο ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας United For Climate “Μαζί για το Κλίμα”. Η παρουσία του στην Ελλάδα ξεκίνησε από την Μαρίνα Ζέας 12 και 13 Ιουνίου, συνεχίστηκε στην Κεφαλονιά 16 και 17 Ιουνίου, μετά στην Πάτρα 18 και 19 Ιουνίου και τέλος στην Κέρκυρα 21 και 22 Ιουνίου.

Περίπου 2500 άνθρωποι το επισκέφθηκαν συνολικά, ενώ 300 συμμετείχαν στις ημερίδες.

Το Rainbow Warrior στην ΕλλάδαΣτόχος ήταν η στήριξη της δράσης των τοπικών κοινωνιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και η ανάδειξη της σύνδεσής τους με το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης. Το πλοίο μετατράπηκε σε πλατφόρμα συνάντησης, όπου πρωτοβουλίες πολιτών, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις και τοπική αυτοδιοίκηση βρέθηκαν μαζί, μοιράστηκαν την εγχώρια αλλά και διεθνή εμπειρία, κοινούς στόχους και ιδέες για τα επόμενα βήματα κινητοποίησης.

H Σάντυ Φαμελιάρη, υπεύθυνη για τα ηλιακά προγράμματα στην Greenpeace μιλώντας στο ert.gr τόνισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει εν εξελίξει ένα σημαντικό κλιματικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη, ένα κίνημα το οποίο γιγαντώνεται συνεχώς και απαιτεί το αυτονόητο: κλιματική πολιτική, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις υποδείξεις της επιστήμης και παράλληλα ακολουθεί τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αφήνοντας πίσω τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι και το λιγότερο που απαιτείται από την νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, δηλαδή ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις, εκμηδένιση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2040 και δίκαιη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Το Rainbow Warrior στην ΕλλάδαΚάλεσμα για δράση

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο κόσμος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχει αρχίσει να κινητοποιείται έντονα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης αλλά και της πολιτικής αδράνειας. Οι επιπτώσεις είναι πλέον φανερές σε όλους, είτε πρόκειται για ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, έντονα κύματα καύσωνα, ασταθή μετεωρολογικά φαινόμενα και, γενικότερα, ακραίες καιρικές συνθήκες», πρόσθεσε η Σάντυ Φαμελιάρη.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές, μακροχρόνιες κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές, από την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου μέχρι την Κρήτη, όπου κάτοικοι και απλοί πολίτες εναντιώνονται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τις κλιματικές αλλαγές. Ένας βασικός στόχος της φετινής επίσκεψης του Rainbow Warrior στην Ελλάδα είναι να ενημερώσει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται για την κλιματική κρίση και να επικοινωνήσει τους τρόπους με τους οποίους ο κάθε πολίτης ξεχωριστά μπορεί να συμβάλει στον αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση», δήλωσε στο ert.gr η Αλεξάνδρα Μεσσαρέ, διευθύντρια προγράμματος της οργάνωσης.

Το Rainbow Warrior στην Ελλάδα «Οι πολίτες που κατοικούν σε περιοχές, όπου σχεδιάζονται εξορύξεις υδρογονανθράκων, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις ομάδες και τους φορείς που αντιστέκονται. Μαθητές και φοιτητές μπορούν να λάβουν μέρος στο διεθνές κίνημα ενάντια στην κλιματική κρίση και στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα στα πλαίσια του Fridays For Future. Τέλος μπορούν να συμμετάσχουν σε συλλογή υπογραφών όπως αυτή, για την προστασία της Ηπείρου, ενώ καλό θα ήταν να μην ξεχνούν να ενημερώνονται και να υποστηρίζουν δράσεις συμπολιτών τους με όποιο τρόπο μπορούν», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές.


Το Rainbow Warrior στην ΕλλάδαΡεπορτάζ: Αλεξάνδρα Δέδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος