Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά τη μνήμη του Μανώλη Γλέζου

Τον είπαν «Τελευταίο Παρτιζάνο», αλλά ο ίδιος απέδειξε ότι ήταν ένας αιώνιος έφηβος, με την ορμή και αγωνιστικότητα των νεανικών χρόνων του. Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τιμά τη μνήμη του Μανώλη Γλέζου μ’ ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, που μεταδίδεται στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη διάβαση», με τον Θωμά Σίδερη, το Σάββατο 4 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της ζωής και της δράσης του.

«Μανώλης Γλέζος: Το σιωπητήριο δεν ακούστηκε ακόμα»

Με κύριο αφηγητή τον ίδιο τον Μανώλη Γλέζο, ξεδιπλώνεται η ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής. Παράλληλα, η Κατερίνα Καμπανέλλη μιλά για τη σχέση ζωής και τη δυνατή φιλία του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τον Μανώλη Γλέζο, που χρονολογείται από το 1934 κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών χρόνων τους στη Νάξο. Ακόμη, στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μιλά η Ντίνα Κατσάρη, η οποία κατέγραψε με την κάμερά της την πορεία και τη δράση του Μανώλη Γλέζου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 2014 μέχρι τον θάνατό του.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ ακούγονται και τρία ποιήματα του Μανώλη Γλέζου, μοναδικά ηχητικά τεκμήρια. Στο πρώτο, ο ίδιος διαβάζει το ποίημά του για το τρίχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία Αϊλάν Κουρντί, το δεύτερο έχει τίτλο «Ες πέτρας τε και λίθους» και διαβάζει ο Γιώργος Κοτανίδης και το τρίτο έχει τίτλο «Αδελφέ μου, Νίκο» και διαβάζει ο Στέφανος Ληναίος.

Τα τεκμήρια που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ προέρχονται από το Αρχείο της ΕΡΤ, το αρχείο της εκπομπής και ιδιωτικά αρχεία.

Συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Σοφία Ζουζέλη, Ελπίδα Κουτσογιάννη και Φρόσω Παύλου.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8

Info

Σάββατο 4 Απριλίου 2020, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

«Μανώλης Γλέζος: Το σιωπητήριο δεν ακούστηκε ακόμα»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος