«Το νερό των Σταγιατών» – Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ από το Πρώτο Πρόγραμμα και την ΕΡΤ Βόλου

Το Πρώτο Πρόγραμμα και η ΕΡΤ Βόλου παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το νερό των Σταγιατών», που μεταδίδεται ζωντανά το Σάββατο 30 Μαΐου, στις 12:00.

Το ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων της κοινότητας  Σταγιατών για ελεύθερη πρόσβαση στην πηγή του χωριού τους, ενώ ξεδιπλώνει και όλα εκείνα τα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με τις πηγές του Πηλίου και τη μακραίωνη σχέση των κατοίκων με τα νερά του βουνού.

Η «Αφύλαχτη διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος ταξιδεύει μέχρι το Περού και συναντά την «Κόρη της λίμνης» Νέλιδα Αϊάι, μια νεαρή ιθαγενή των Άνδεων, που μιλάει με τα πνεύματα του νερού και βρίσκεται στο στόχαστρο της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης χρυσού της Λατινικής Αμερικής. Την ίδια στιγμή, στην Ουρουγουάη, μία εταιρεία παρασκευής χαρτοπολτού καταναλώνει το νερό που θα έπιναν 44 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ εστιάζει στη Λατινική Αμερική και την ποινικοποίηση της κοινωνικής αντίστασης στα «μεγαπρογιέκτος», στις οικονομικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, φέρνοντας στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Λατινικής Αμερικής (OCMAL), καθώς και της οργάνωσης Global Witness.

Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει μέχρι το βουνό Οίτη και παρουσιάζει τον αγώνα συλλογικοτήτων του νομού Φθιώτιδας, προκειμένου να προστατεύσουν τον εθνικό δρυμό, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Natura, από την ανεξέλεγκτη οικονομική δραστηριότητα.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Ελένη Μανώλη, Θωμάς Σίδερης

Πρώτο Πρόγραμμα: FM 91.6 και 105.8

ΕΡΤ Βόλου: FM 100.7 και 101.2 MHz

 

Σάββατο 30 Μαΐου 2020, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

«Το νερό των Σταγιατών»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-volos

Facebook: http://www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος