“Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” του Γ. Βιζυηνού, κάθε Δευτέρα, στο Τρίτο Πρόγραμμα

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, και κάθε Δευτέρα, στις 20:05, οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά και δημοφιλή κείμενα της εγχώριας πεζογραφίας, το διήγημα “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” του γενάρχη του ελληνικού ρεαλισμού, Γεωργίου Βιζυηνού (1849-1896).

Ο θλιμμένος, πικραμένος πεζογράφος, ποιητής, με την ευρωπαϊκή παιδεία και το τραγικό τέλος, που πέθανε στο Δρομοκαΐτειο εξαιτίας προϊούσης γενικής παραλύσεως, στιγμάτισε τα Ελληνικά Γράμματα με διηγήματα όπως “Το αμάρτημα της μητρός μου”, “Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως”, “Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου”, “Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας”, “Πρωτομαγιά”, “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον”, “Διατί η μηλιά δεν έγεινε μηλέα”, “Μοσκώβ Σελήμ”.

 “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” του Γ. Βιζυηνού, κάθε Δευτέρα, στο Τρίτο Πρόγραμμα

Κείμενα που διακρίνονται για την προσεκτική παρατήρηση της σύγχρονης ζωής της ελληνικής υπαίθρου, τη βαθιά ψυχογράφηση των χαρακτήρων, κείμενα από τα οποία απουσιάζουν οι εθνικές εξάρσεις, κυρίαρχες στα λογοτεχνικά δείγματα των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα, κείμενα με έντονο δραματικό στοιχείο ικανά να εμπνεύσουν και να συγκινήσουν έως και σήμερα.

Ο Κ. Παλαμάς υπογράμμισε επίμονα το δραματικό στοιχείο του συγγραφέα καταγράφοντας συγκεκριμένες αντιστοιχίες με θεατρικά είδη, χαρακτηρίζοντας “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” ως ονειρόδραμα και τον Βιζυηνό ως ζωγράφο χαρακτήρων.

Η πρώτη μετάδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής “Λογοτεχνικές σειρές του Β΄ Προγράμματος” το 1981. Αυτή είναι η πρώτη επανάληψη της σειράς, που θα ολοκληρωθεί σε 10 επεισόδια των 45 λεπτών.

Θεατρική διασκευή: Γιάννης Τζιώτης

Ραδιοσκηνοθεσία: Κωστής Τσώνος

Μουσική επιμέλεια: Δανάη Ευαγγελίου

Επιμέλεια ήχων: Γίτσα Βαλμά-Δομνίκη Ακατογλίδου

Τεχνική επιμέλεια: Βάγιας Αποστόλου-Βασίλης Καρράς

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Δημήτρης Παπαμιχαήλ-παππούς, Φάνης Χηνάς-Γιωργής, Χρυσούλα Διαβάτη-γιαγιά, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη-μητέρα, Νίκος Λυκομήτρος-πατέρας, Ηλίας Λογοθέτης-Θύμιος

Συμμετέχουν επίσης οι: Μαρία Τζομπανάκη, Τόλης Πολάτος, Βίκυ Βανίτα, Γιώργος Σαπανίδης, Δημήτρης Λιάγκας, Σπύρος Μπιμπίλας, Νέλλυ Πολυδεράκη, Γιάννης Παπαιωάννου, Ντίνος Δουλγεράκης, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Αντώνης Λιώτσης, Πέτρος Κυρίμης

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος