Το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης δρόμου στον κόσμο βρίσκεται στο Βερολίνο

Το Museum of Urban Contemporary Art είναι το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης δρόμου στον κόσμο και βρίσκεται στο Βερολίνο.

Πρόκειται για ένα πενταώροφο κτίριο, στη συνοικία Σένεμπεργκ, το οποίο θα στεγάζει έργα των πιο γνωστών καλλιτεχνών δρόμου στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των Shepard Fairey, 1010, Evol, Icy and Sot, Olek.

Ο διευθυντής της εν λόγω πρωτοβουλίας και επιμελητής του μουσείου, Γιάσα Γιανγκ, δήλωσε στο Cond é Nast Traveller: «Δεν πρόκειται για στρίμωγμα σ’ ένα σπίτι κάποιου πράγματος που ανήκει στον δρόμο… Έχει να κάνει (με την πρόθεση) να δώσει κανείς σε αυτούς τους καλλιτέχνες τη ραχοκοκαλιά ενός ζωντανού μουσείου που αναπνέει, προστατεύοντας τη δουλειά τους και δίνοντας στον κόσμο τη δυνατότητα να πλησιάσει την εμπειρία κάποιου πράγματος το οποίο συχνά καλύπτουν με μπογιά».

Στο μουσείο στο Βερολίνο εκτίθενται όλα τα είδη της σύγχρονης τέχνης δρόμου: graffiti, paste-ups, sculptures, acrylic designs, δήλωσε ο Γιάνγκ.

Οι επισκέπτες του μουσείο μπορούν, χάρη σε ένα «εναέριο» διάδρομο, να μεταβαίνουν από το ισόγειο, μέσα από δύο τεράστιες αίθουσες έκθεσης, σε δύο ορόφους στους οποίους διαμένουν και δημιουργούν καλλιτέχνες. Σε ένα αμφιθέατρο θα πραγματοποιούνται εργαστήρια, μια αυλή θα φιλοξενεί γλυπτά. Στη βιβλιοθήκη θα φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες της αναγνωρισμένης φωτορεπόρτερ Μάρθα Κούπερ, η οποία αποτυπώνει -εδώ και χρόνια- την τέχνη του δρόμου σε όλο τον πλανήτη.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το μουσείο θα συντελέσει στην αφήγηση των ιστοριών κάποιων από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες, αλλά και των αναδυόμενων καλλιτεχνών, και να δείξει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι» πρόσθεσε ο Γιανγκ.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η ομάδα Urban Nation – που βρίσκεται πίσω από την ίδρυση του μουσείου – προσκαλεί εκατοντάδες καλλιτέχνες δρόμου να έρθουν στο Βερολίνο και να εκφραστούν μέσα από τις δημιουργίες τους.

Η «στέγαση» της τέχνης του δρόμου στο συγκεκριμένο χώρο μπόρεσε να πραγματοποιηθεί με την εξασφάλιση κρατικής επιδότησης, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ και με επιπλέον χρηματοδότηση από το ίδρυμα Berliner Leben. Η επίσκεψη στο μουσείο είναι δωρεάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Gregor Fischer/dpa -AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος