Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται τον Μάιο με πρωτότυπες δράσεις

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται τον Μάιο με εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικές δράσεις και πρωτότυπα διαδραστικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες

Για παιδιά 2-4 ετών

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη και ο μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Ψαριώτης δημιουργούν ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται τον Μάιο με πρωτότυπες δράσεις

Κύκλος 6

18, 25 Μαΐου, 1 Ιουνίου 2019, στις 11:00-12:00

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80 ευρώ

Για παιδιά Νηπιαγωγείου (4-5 ετών) & Δημοτικού (6 – 12 ετών)

Arkki Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το Arkki (School of Architecture for children and Youth), συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 4 έως 5 και από 6 έως 12 ετών. Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και, τελικά, να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται τον Μάιο με πρωτότυπες δράσεις 

Κύκλος

18, 25 Μαΐου, 1 Ιουνίου 2019, στις 12:30-14:00

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

 

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80 ευρώ

 

Με χρώματα και φαντασία

Για παιδιά 8 – 12 ετών

Ένα εργαστήριο σαν  «ταξίδι» που προτείνει μια πολύπλευρη εμπειρία γνωριμίας με τον πλούτο τη εικαστικής έκφρασης. Ελάτε να γνωρίσουμε τους μεγάλους ζωγράφους, τη ζωγραφική και τις πολλαπλές τεχνικές της. Με την εικαστικό Έφη Τσουλουχοπούλου.
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται τον Μάιο με πρωτότυπες δράσεις

19 Μαΐου Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο

Δουλεύουμε προσωπογραφίες του διάσημου ζωγράφου δημιουργώντας ένα έργο χρησιμοποιώντας κολάζ από αποξηραμένα φρούτα!

26 Μαΐου Συνάντηση και δημιουργία με τα έργα του Μαρκ Ρόθκο

Δουλεύοντας σε ξύλο χρωματικό πεδίο χρησιμοποιώντας την σπάτουλα και τα ακρυλικά με φωσφορούχα χρώματα.

2 Ιουνίου Συνάντηση και δημιουργία με τα έργα του Γιοχάνες Βερμέρ: Το κορίτσι με το σκουλαρίκι

Δουλεύουμε με ραπιδογράφο και σινική μελάνη την προσωπογραφία της ηρωίδας του Βερμεερ.

Κυριακή 12:30- 14:00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 15 ευρώ

Προγράμματα για παιδιά και γονείς

 Για παιδιά 8-15 ετών και γονείς

 

Η γειτονιά μας

Ένα νέο βιωματικό εργαστήριο για παιδιά και γονείς όλων των ηλικιών

Γονείς και παιδιά αποκτούν νέες δεξιότητες για την κατανόηση του σύγχρονου αστικού τοπίου και το φυσικού περιβάλλοντος της πόλης, αλλά και της ζωής μέσα σε αυτήν, μέσα από εξειδικευμένες γνώσεις και βιωματική εμπειρία. Όμως το δίωρο μας θα είναι πάνω από όλα ένα παιχνίδι για όλη την οικογένεια, ένα παιχνίδι ενδυνάμωσης σχέσεων και κατανόησης. Στο παιχνίδι αυτό, πλαίσιο είναι η γειτονιά και οι μικροϊστορίες της, και η πόλη που απλώνεται μπροστά μας σαν πεδίο άπειρων ρόλων, συσχετισμών και δυνατοτήτων. Εδώ ο γονέας και το παιδί καλούνται να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν σε μία ανθρώπινη εμπειρία όπου το σώμα, το σπίτι, το ποτάμι, το δέντρο, ο αέρας, ο δρόμος γίνονται μια καινούρια «αλφαβήτα», με την οποία εξερευνούν και δημιουργούν. Το σεμινάριο περιλαμβάνει 4 εναλλασσόμενα δίωρα μαθήματα μέσα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και επισκέψεις-περιπάτους στην ευρύτερη γειτονιά.

Με την αρχιτέκτονα-υπ. δρα ΕΜΠ Χαρίκλεια Χάρη.

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται τον Μάιο με πρωτότυπες δράσεις

19 Μαΐου Φύση, πόλη και διαστρωματώσεις (ή παλίμψηστο): Η ρωμαϊκή βίλα, το κρυφό ποτάμι και ο κοκκινολαίμης του Εθνικού Κήπου (περίπατος)

 

Κυριακή, 11:00-13:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 ευρώ (1 παιδί + 1 συνοδός)

Ενήλικες

Πώς θα γίνουμε οι γονείς που χρειάζονται τα παιδιά μας

Σε αυτή τη βιωματική ομάδα μαθαίνουμε πώς μπορούμε να θεμελιώσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί μας. Μέσα από πρακτικές ασκήσεις και παραδείγματα αναπτύσσουμε τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά και να χειριζόμαστε τις συγκρούσεις.

Με την Ειρήνη Γεωργίου, Msc., ψυχοθεραπεύτρια.

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται τον Μάιο με πρωτότυπες δράσεις

Β Ενότητα

21 Μαΐου Εφαρμογή της τεχνικής, παραδείγματα από την καθημερινή ζωή με τα παιδιά (β μέρος)

28 Μαΐου Εφαρμογή της τεχνικής και ειδικότερα θέματα: τι είναι τα όρια

4 Ιουνίου Εφαρμογή της τεχνικής και ειδικότερα θέματα: το υπεύθυνο παιδί και το παιδί με αυτοπεποίθηση

Τρίτη, 18:00-20:00

 Συνολικό κόστος συμμετοχής: 120 ευρώ/Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 80 ευρώ

*Προτείνεται στους νέους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν αρχικά την Α’ Ενότητα. Όσα άτομα παρακολούθησαν την Α’ Ενότητα πέρυσι, έχουν τη δυνατότητα να γραφτούν απευθείας στην Β’ Ενότητα.

 

Χαρακτική για ενήλικες

Με τον όρο χαρακτική αναφερόμαστε στην χάραξη σχεδίων σε επιφάνεια η οποία χρησιμοποιείται κατόπιν ως μήτρα για την εκτύπωση σε χαρτί. Το έργο-αντίτυπο που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο αποκαλείται χαρακτικό. Θα πειραματιστούμε με την υψιτυπία και συγκεκριμένα τη χάραξη σε λινόλεουμ.  Θα επικεντρωθούμε σε απλά σχέδια, σύμβολα και συνθέσεις με ένα, ίσως και περισσότερα χρώματα. Η χαρά των πολλαπλών τυπωμάτων και η χρήση διαφόρων χαρτιών και υποστρωμάτων, η ιδιαίτερη υφή και το ελαφρύ ανάγλυφο της εκτύπωσης  δίνει στο κάθε έργο ξεχωριστή σημασία. Μικρή εισαγωγή στην τέχνη της χαρακτικής με επίδειξη έργων. Με την ζωγράφο Βασιλική Γεροκώστα.

15, 22, 29 Μαΐου, στις 18:00-20:00

 Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται τον Μάιο με πρωτότυπες δράσεις

Εργαστήριο Εγκαυστικής

Αρχαία Ελληνική ζωγραφική με έδρα την αρχαία Σικυώνα (σημερινό Κιάτο Κορινθίας) στην Αίγυπτο συνεχίστηκε η τεχνική αυτή στην ιδρυθείσα Αλεξανδρινή Σχολή με τον Απελλή και τους απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου. Σώθηκαν στους τάφους στου ΕΛ ΦΑΓΙΟΥΜ τα νεκρικά πορτρέτα που πήραν το όνομα τους από την ομώνυμη τοποθεσία. Η τεχνική συνιστάται στην ανάμειξη καθαρού κεριού της Μέλισσας με χρωστικές ουσίες (γαιώδη χρώματα), τετραχρωμία και μαστίχα Χίου. Το σεμινάριο περιλαμβάνει: σχέδιο και ζωγραφική με τέμπερα σε χαρτί ακουαρέλας (ανδρικό ή γυναικείο πορτραίτο) σχέδιο και τοποθέτηση των κέρινων χρωμάτων σε ξύλο φλαμουριάς με ζεσταμένη μικρή σπάτουλα αφού έχουν γίνει οι αποχρώσεις σε τζάμι (παλέτα).

Με τη ζωγράφο Κατερίνα Περιμένη.

 17, 18, 24, 25, 31 Μαΐου, 1 Ιουνίου, στις 18:00 – 21:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 180 ευρώ

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται τον Μάιο με πρωτότυπες δράσεις

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη

Ο ρόλος μιας χορωδίας δεν είναι μόνο ψυχαγωγικός, καθώς επιτελεί ταυτόχρονα μορφωτικό, παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο. Ως βασικός στόχος της δικής μας χορωδίας τίθεται η καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, καθώς και η εξοικείωσή τους με τη σκηνή και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Γυναικεία Χορωδία τού Ιδρύματος Θεοχαράκη,  που λειτουργεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά,  απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών. Πραγματοποιούνται 2-3 συναυλίες το χρόνο στο αμφιθέατρό μας, σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες.

Πιάνο: Μιχάλης Χανός

Φωνητική προετοιμασία: Νίνα Καλούτσα

Διδασκαλία – Διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού

Κάθε Σάββατο έως 29 Ιουνίου 2019

(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών)

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται τον Μάιο με πρωτότυπες δράσεις

Ακροάσεις – εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ώρα: 10:00-12:00

Ατομική συμμετοχή: 50 ευρώ / μήνα

Ειδική έκπτωση 10% στους κύκλους και 20% στα μεμονωμένα εργαστήρια. Ισχύει για ταυτόχρονη προαγορά περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων (εκτός παιδικών παραστάσεων & ΑΡΚΚΙ).

Ειδική έκπτωση για τους Φίλους & Συνδρομητές του Ιδρύματος 10% στους κύκλους και στα μεμονωμένα εργαστήρια. Ισχύει για 1 μέλος ή 1 παιδί / μέλος με την επίδειξη της κάρτας μέλους στο ταμείο (εκτός παιδικών παραστάσεων & Αρκκι).

Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική αίτηση, να αποσταλεί στο ακόλουθο e-mail: education@thf.gr ή με fax: 210-3611647, καθώς και να έχει γίνει προαγορά.

Πρωτότυπες παιδικές γιορτές με αστυνομικό σενάριο στο Ίδρυμα  Β. & Μ. Θεοχαράκη

Προσφέρετε στο παιδί σας και τους φίλους του μία ξεχωριστή εμπειρία επιλέγοντας ένα από τα ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του. Μέσα από τις δράσεις κάθε ιστορίας και με την καθοδήγηση έμπειρων παιδαγωγών και εμψυχωτών τα παιδιά ζουν τη χαρά του ομαδικού παιχνιδιού και της δημιουργίας, ανακαλύπτοντας, παράλληλα, τους χώρους του Ιδρύματος.

Για παιδιά 5-7 ετών-Οι ξεκούρδιστες χορδές

Για παιδιά 6-8 ετών-Ένα μυστήριο με ουρά

Για παιδιά 7-11 ετών-Ο αόρατος πίνακας, Το φάντασμα της όπερας   

Για παιδιά 8-13 ετών-Ο ξεχασμένος κώδικας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος