«Το αίνιγμα της Κέρου» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 (video)

Την απάντηση σε ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα της αρχαιότητας επιχειρεί να δώσει η ΕΡΤ, με το επιστημονικό ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου», που κάνει παγκόσμια τηλεοπτική πρεμιέρα στην ΕΡΤ1, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, στις 22:00.

Πρόκειται για μια εσωτερική παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, που συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Υπεύθυνη για την  έρευνα, την αρχισυνταξία και την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ είναι η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου. Την περίοδο 2018-2019 η ίδια συμμετείχε εθελοντικά στο έργο της ανασκαφής που πραγματοποιείται στο νησί από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπό τη διεύθυνση του Λόρδου Κόλιν Ρένφριου και του Δρ. Michael Boyd, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Προϊστάμενό της, Δημήτρη Αθανασούλη.

«Το αίνιγμα της Κέρου» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 (video)
Φωτό: ΕΡΤ

«Στην ανασκαφή συμμετείχαμε σχεδόν 80 άτομα, καθηγητές, εθελοντές, φοιτητές. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκάβαμε ήταν δύσκολες: Καυτός ήλιος, άνεμοι 6-7 μποφόρ. Προκειμένου να μην μπαίνει άμμος στα μάτια μας φορούσαμε μάσκες θαλάσσης. Με σκληρή δουλειά -και υπό την καθοδήγηση των έμπειρων και σημαντικών επιστημόνων-  περιμέναμε να μάς αποκαλυφθούν τα μυστικά του νησιού. Από την πρώτη στιγμή που μελέτησα τα ερωτήματα που απασχολούν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετείς, θέλησα να ψάξω και εγώ για τις απαντήσεις», λέει στο ert.gr η Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Ο καθηγητής Ρένφριου, επικεφαλής της ανασκαφής –ένας από τους πλέον σημαντικούς προϊστορικούς αρχαιολόγους όλων των εποχών- επιχειρεί μαζί με την ομάδα του να λύσει το «αίνιγμα της Κέρου», που αφορά το μικρό και ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων, στο οποίο έχουν βρεθεί εκατοντάδες θραύσματα από σπασμένα κυκλαδικά ειδώλια, τα οποία όμως δεν ενώνονται μεταξύ τους.

Όπως αποκαλύπτει στην κάμερα της ΕΡΤ ο Ρένφριου, η Κέρος αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο ιερό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα πολύτιμα ευρήματα της ανασκαφής, καθώς και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στη νησίδα Δασκαλιό, ο οποίος σχετίζεται με την ύπαρξη ενός εξελιγμένου οικισμού της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στο νησί.

«Το αίνιγμα της Κέρου» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 (video)
Φωτό: ΕΡΤ

«Τα στοιχεία της έρευνας φέρνουν στο φως πολύτιμες πληροφορίες για το πώς ζούσαν οι άνθρωποι τότε και είναι σημαντικό που βρέθηκα εκεί, για να δω και να καταγράψω, από την πρώτη στιγμή, τα ευρήματα που μελετώνται από τους επιστήμονες», αναφέρει η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ. Αλλά η δημιουργία ενός τόσο πρωτότυπου και σημαντικού υλικού ήταν και μια ξεχωριστή  βιωματική εμπειρία-μάθημα για την Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

«Ένα από τα πολύτιμα πράγματα που έμαθα από την εθελοντική συμμετοχή μου στην ανασκαφή –εκτός των άλλων- έχει να κάνει και με τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των μελών της ομάδας. Δεν είχε καμία σημασία αν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη διαδικασία ήταν καθηγητές, φοιτητές ή εθελοντές. Όλοι εργάζονταν ομαδικά, χωρίς διακρίσεις», καταλήγει η δημοσιογράφος.

 «Ο θησαυρός της Κέρου»

Τη δεκαετία του 1950 η Κέρος συνδέθηκε με μια από τις πιο σημαντικές υποθέσεις λαθρανασκαφής παγκοσμίως. Τα κλεμμένα μαρμάρινα ειδώλια του Κυκλαδικού Πολιτισμού κατέληξαν, στην πλειονότητά τους,  σε προσωπικές συλλογές.

Η πλούσια συλλογή με τον τίτλο «Ο θησαυρός της Κέρου» πουλήθηκε ύστερα από δεκαετίες. Έπειτα από πολλές δημοπρασίες, τα περισσότερα αρχαία της συλλογής μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

«Το αίνιγμα της Κέρου» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 (video)
Φωτό: ΕΡΤ

Για το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ εργάστηκαν οι:

Αντριάνα Παρασκευοπούλου: Έρευνα-αρχισυνταξία-παρουσίαση

Κώστας Μαχαίρας: Σκηνοθεσία

Μανόλης Βουρεξάκης: Διεύθυνση φωτογραφίας

Κωνσταντίνος Ρηγόπουλος: Κάμερα

Νίκος Παλιατσούδης:  Ήχος

Μοντάζ: Δανάη Μανουσαρίδη

Βαγγέλης Φάμπας: Μουσική

Μιχάλης Δημητρακάκος:  Διεύθυνση παραγωγής


Φωτογραφίες: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος