Σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ολιστική και ενιαία ανάδειξη και διαχείριση της Αρχαίας Κορίνθου

Την ολιστική και ενιαία ανάδειξη και διαχείριση, της Αρχαίας Κορίνθου, δρομολογεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στόχος είναι η ενίσχυση της αναγνωσιμότητας του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, η βελτίωση της επισκεψιμότητας του, αλλά και η λειτουργική σύνδεση του, με το τουριστικό προϊόν της περιοχής και την τοπική οικονομία.

Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο, για την αποκατάσταση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος, του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο και στον οικισμό της Αρχαίας Κορίνθου, παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή της Διευθύντριας της Αμερικανής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών Δρ Bonna Wescoat, του Διοικητικού Διευθυντή της ASCS Παντελή Πάνου και του Δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου.

Έρχεται το Master Plan

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, είπε οτι «Η προστασία και η ολιστική ανάδειξη της Αρχαίας Κορίνθου, σημαντικής πόλης και κρίσιμου εμπορικού κόμβου του αρχαίου κόσμου, μέσα από την σύγχρονη, συνεκτική θεώρηση των μνημείων, σε σύνδεση με το παρελθόν και το παρόν της πόλης, βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδίου διαχείρισης που έχουν εκπονήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, η οποία δραστηριοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο από τον 19ο αιώνα.

Στόχος μας είναι, μέσα από την ιεράρχηση των μνημειακών συνόλων, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, τη σύνδεση των διάσπαρτων μνημείων και τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους, να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα, στον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου, να δημιουργηθούν νέοι πόλοι πολιτιστικού ενδιαφέροντας, εντός αυτού, συμβάλλοντας συνολικά, στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, αλλά και της σύνδεσης του αρχαιολογικού χώρου με την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Με την τοπική Έφορο, τον Δήμαρχο και τη Διεύθυνση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, καθορίσαμε τα επόμενα βήματα, τα χρονοδιαγράμματα των ενεργειών μας, ώστε , να παρουσιαστούν το masterplan μαζί με τις μελέτες για το πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και το Αγωνοθετείο της Νότιας Στοάς, να εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για την κατά νόμο, γνωμοδότηση.

Αξιοποιώντας τη διαχρονικά εξαιρετική συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Αμερικανική Σχολή, αλλά και με τον Δήμο Κορινθίων, δημιουργούμε το πλαίσιο αρχών και δράσεων για την Αρχαία Κόρινθο στη βάση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής προσέγγισης της πολιτιστικής της παρακαταθήκης».

Η συνδρομή του Δήμου Κορινθίων

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, επεσήμανε πως «στη συνάντηση με την Υπουργό κ. Μενδώνη, την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Αμερικανική Σχολή, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην Αρχαία Κόρινθο. Δρομολογήθηκαν τα επόμενα βήματα, με σφιχτό χρονοδιάγραμμα, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες σε επίπεδο αρμοδιότητας. Ο Δήμος έχει αναλάβει τη διαδικασία παραχώρησης χώρου, προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά τα οποία προβλέπονται στο ενιαίο σχέδιο επί του οποίου έχουν συμφωνήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Αμερικανική Σχολή».

Πρότυπος Αρχαιολογικός χώρος

Η Διευθύντρια της Αμερικανής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών Bonna Wescoat, ανέπτυξε στη συζήτηση, το όραμα της Σχολής, για την Αρχαία Κόρινθο, στη βάση των αρχών του στρατηγικού σχεδίου, για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού χώρου, πρότυπου βιώσιμης ανάπτυξης, με επίκεντρο την τέχνη.

Συνεργασία για ουσιαστική βελτίωση

Μετά τη σύσκεψη, ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής Παντελής Πάνος, τόνισε οτι «η συνεργασία μας ήταν πάρα πολύ σημαντική για τον συντονισμό των ενεργειών μας, γιατί ο αρχαιολογικός χώρος, χρήζει μιας ουσιαστικής βελτίωσης. Συζητήσαμε το masterplan, που αφορά στην ανάδειξη και περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη, στον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου, αλλά και την κατασκευή ενός νέου Μουσείου, που θα στεγάσει τις τοιχογραφίες που συντηρούνται αυτή τη στιγμή, στη νέα αποθήκη που κατασκευάστηκε, από την Αμερικανική Σχολή».

Οι συμμετέχοντες

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Γενικός Διευθυντής της Αμερικανής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών Παντελής Πάνος, η Πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων Νικολέττα Βαλάκου, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Έλενα Κουντούρη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Θέμης Βλαχούλης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων Κωνσταντίνος Φρισήρας και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου Παναγιώτα Κασίμη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος