ertnews.gr

«Η Συμφωνία των Θρήνων» στο Μέγαρο Μουσικής

07/04 10:06
«Η Συμφωνία των Θρήνων» στο Μέγαρο Μουσικής

Με τη «Συμφωνία των Θρήνων», γνωστή και ως «Τρίτη Συμφωνία» του Χένρικ Γκουρέτσκι, εγκαινιάζεται φέτος στο Μέγαρο ο δημοφιλής Κύκλος Adagio-Μουσικές για τις Ημέρες του Πάσχα, το καθιερωμένο πλέον κατανυκτικό οδοιπορικό στα μονοπάτια της κλασικής αλλά και της σύγχρονης θρησκευτικής μουσικής (8-10/4), στο οποίο συμμετέχουν γνωστοί ερμηνευτές καθώς και ελληνικά και ξένα σχήματα.

Η πρώτη συναυλία, που σηματοδοτεί επίσης την έναρξη των μουσικών εκδηλώσεων της documenta 14, φιλοξενείται το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στις 8:30 το βράδυ, και αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της documenta 14, της πιο πολυσυζητημένης διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης, η οποία παρουσιάζει κάθε πέντε χρόνια νέες κατευθύνσεις σε ένα διεθνές κοινό και πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά και στην Αθήνα (8/4-16/7), εκτός από το Κάσελ της Γερμανίας (10/6-17/9).

«Η Συμφωνία των Θρήνων» στο Μέγαρο Μουσικής«Η Συμφωνία των Θρήνων», έργο 36 (1976)

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ των καλλιτεχνών της documenta 14, Ross Birrell [Ρος Μπίρελ] και David Harding [Ντέιβιντ Χάρντινγκ], το οποίο βασίζεται στη διάσημη «Τρίτη Συμφωνία» του Πολωνού συνθέτη Χένρικ Γκουρέτσκι, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως «Συμφωνία των Θρήνων» («Symphony of Sorrowful Songs»). Το έργο είναι ένας συγκινητικός θρήνος για ορχήστρα και σοπράνο σε τρεις πράξεις, η καθεμία από τις οποίες εστιάζει στο αίσθημα της απελπισίας, του χωρισμού και της απώλειας που βιώνουν γονιός και παιδί ως αποτέλεσμα του πολέμου.

O Daniel Raiskin

Τα σολιστικά μέρη αποδίδει η Σύρια σοπράνο Racha Rizk [Ράτσα Ριζκ]. Το έργο ερμηνεύουν οι μουσικοί της ΚΟΑ καθώς και μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Εκπατρισμένων Σύρων (Syrian Expat Philharmonic Orchestra-SEPO) υπό τη διεύθυνση του Daniel Raiskin [Ντάνιελ Ράισκιν], ενός από τους πλέον αξιόλογους μαέστρους της νέας γενιάς.

H σοπράνο Racha Rizk.

Tη συναυλία ανοίγει το έργο «Fugue» των Birrell [Μπίρελ] και Μoraly [Μόραλι], ένα «τετράστιχο» για σόλο βιολί, βασισμένο στο γνωστό ποίημα «Η φούγκα του θανάτου» του Paul Celan [Πάουλ Τσέλαν]. Στο βιολί, ο Ali Moraly.

Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι χορηγός επικοινωνίας στη συναυλία.

Τιμές εισιτηρίων

12 € (Ζώνη Γ), 22 € (Ζώνη Β), 32 € (Ζώνη Α), 45 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

Ειδικές τιμές

7 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9 € (Πολύτεκνοι, 65+)

Μέγαρο Μουσικής

Τηλ.: 210 72 82 333

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version