Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (video)

Πρόταση συνεργασίας προς όλα τα κόμματα απευθύνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος καλώντας τους να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στην επιτροπή που συγκροτείται στο Υπουργείο εσωτερικών. Επιδίωξη του υπουργείου είναι η σύσταση και συνεδρίαση της επιτροπής να γίνει άμεσα, εντός της εβδομάδας.

Αντικείμενό της θα είναι η διαβούλευση και η εξεύρεση κοινής συνισταμένης σε ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, τον τρόπο που θα εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός επικρατείας εκλογέων κ.λπ., που απασχόλησαν ακροθιγώς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς στις συναντήσεις της περασμένης Παρασκευής.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει η βάση για να προχωρήσουμε, να βρεθεί η συναίνεση στο να μετράει η ψήφος των Ελλήνων όλου του κόσμου το ίδιο, σε αυτό έχει διαφωνήσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα».

Ο δεύτερος κύκλος συζητήσεων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ξεκινά μετά τις συναντήσεις των αρχηγών κομμάτων με τον πρωθυπουργό.

Επι τάπητος θα μπουν οι προτάσεις για το ποιους θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, αν θα αυξηθούν οι βουλευτές επικρατείας,αν θα υπάρξει μία ενιαία εκλογική περιφέρεια ή αν οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν για τις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι.

Για fake news κατηγόρησε την νεα δημοκρατία ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι ούτε οι Έλληνες του εξωτερικού είναι 350 χιλιάδες ούτε η πρόταση της ΝΔ είναι αποδεκτή από όλα τα κόμματα.

Να συσταθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους Έλληνες του εξωτερικού όπως στην περίπτωση των ετεροδημοτών προτείνει ο Κώστας Σκανδαλίδης με παρέμβασή του στα ΝΕΑ.

Το ΚΚΕ λέει όχι στην επιστολική ψήφο. Όπως τόνισε η Βιβή Δάγκα: “πρώτον να υπάρχουν συγκεκριμένοι οικονομικοί δεσμοί του απόδημου, να έχει για παράδειγμα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, δεύτερον να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που λείπουν από την Ελλάδα, τρίτον όχι επιστολική ψήφος αλλά αυτοπροσώπως”.

“Ντρέπομαι για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ύβρις να λέμε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών”, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο διάλογος είναι ανοιχτός για το αν θα ισχύσει η επιστολική ψήφος ή θα στηθούν εκλογικά τμήματα στα προξενεία.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος