«Street work» στην Αθήνα από τον Ερυθρό Σταυρό (Ανθρώπινες ιστορίες…)

Αρχές Δεκέμβρη 2016. Για την κυρία Ελένη, τον Κώστα και τον κύριο Γιώργο, η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη. Όπως και η προηγούμενη. Με τη θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας να έχει πέσει στους 5 βαθμούς Κελσίου, μία κουβέρτα, ένας υπνόσακος και ένα ζεστό τσάι, που προσφέρεται από τα κλιμάκια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, φέρνει ανακούφιση και χαμόγελα…

Street Work στους δρόμους της Αθήνας 

Κείμενο από τους ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού

«Street work» στην Αθήνα από τον Ερυθρό Σταυρό (Ανθρώπινες ιστορίες…)“Αρχές Δεκέμβρη 2016. Οκτώ το απόγευμα. Μια ομάδα 10 ανθρώπων, στελεχών και εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού φορτώνουν το αυτοκίνητο με τα δέματα που θα προσφέρουν απόψε στους άστεγους της Αθήνας. Το κλιμάκιο αποτελείται από κοινωνικό λειτουργό, νοσηλεύτρια, Σαμαρείτες και εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών.

“Κάθε Νοέμβρη ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων (ΚΙΑΔΑ) και άλλες ΜΚΟ, σχεδιάζουν τις δράσεις τους για τη διανομή ειδών ανάγκης που θα προσφέρουν στους συνανθρώπους μας που ζουν στο δρόμο”, εξηγεί ο Γιάννης, κοινωνικός λειτουργός και υπεύθυνος του “Ξενώνα Αστέγων”. “Απόψε, εμείς θα δώσουμε 50 πακέτα με υπνόσακους, κονσέρβες, νερό, χαρτί υγείας και υγρά μαντήλια καθαρισμού. Χθες, το βράδυ, δώσαμε 60 πακέτα με είδη υγιεινής, κονσέρβες και κουβέρτες”.

Η διαδρομή στη στολισμένη πρωτεύουσα διαρκεί ώρες: Πειραιώς, Αγ. Γεώργιος, Ρουφ, Αχιλλέως, Κωνσταντινουπόλεως, Μοναστηράκι, Θησείο, Αθηνάς, Ομόνοια, Σταδίου, Πανεπιστημίου. Συναντάμε ανθρώπους που κοιμούνται σε παγκάκια στις πλατείες. Άλλοι έχουν φτιάξει πρόχειρα καταφύγια με χαρτόκουτα και πλαστικά κάτω από γέφυρες, προσπαθώντας να προστατευτούν από το κρύο. Κάποιοι είναι μοναχικοί. Άλλοι σε μικρές παρέες, προσπαθούν να βγάλουν μία ακόμα νύχτα. Μας υποδέχονται με χαμόγελο.

Για τους περισσότερους από αυτούς, η παρουσία και η προσφορά του Ελληνικού Ερυθρού «Street work» στην Αθήνα από τον Ερυθρό Σταυρό (Ανθρώπινες ιστορίες…)Σταυρού δεν είναι άγνωστη. Είναι ο δεύτερος ή τρίτος χειμώνας που μένουν στο δρόμο και περιμένουν με ανακούφιση το δέμα τους. “Καλησπέρα κ. Ελένη, τι κάνετε; Να σας προσφέρουμε ένα ζεστό τσάι”, είναι τα λόγια του Αρχηγού του Σώματος Σαμαρειτών της Αθήνας. Λίγο πιο κάτω, ο Κώστας μας λέει: “Χθες δεν μπόρεσα να κοιμηθώ όλο το βράδυ από το κρύο. Το ίδιο και η γιαγιά μου. Απόψε θα τη βγάλουμε”.

Ομόνοια, 11 το βράδυ. Κάποιος μας πλησιάζει και ρωτάει δειλά, αν υπάρχει τίποτα για φαΐ. Του δίνουν το δεματάκι με τα είδη ανάγκης και έναν υπνόσακο. “Δεν το πιστεύω, αυτό είναι θεόσταλτο δώρο”, μας λέει, και απομακρύνεται αθόρυβα μέσα στην παγωμένη νύχτα”.


Street Work στους δρόμους της Αθήνας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και άλλες Μ.Κ.Ο.

Ο τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κινητοποιείται τα χειμωνιάτικα βράδια προκειμένου να παράσχει υποστήριξη και φροντίδα σε αστέγους που κινούνται στο κέντρο της Αθήνας. Η δράση σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση καταστάσεων δριμέος ψύχους και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, κινητά κλιμάκια αποτελούμενα από Κοινωνικό Λειτουργό, Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας, Εθελόντρια Νοσηλεύτρια του Τομέα Νοσηλευτικής και Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες & Ναυαγοσώστες, διένειμαν, στις 30 Νοεμβρίου 2016, σε άστεγους συμπολίτες μας υλικό πρώτης ανάγκης (σακίδια με κουβέρτες, κονσέρβες, πακέτα με είδη ατομικής υγιεινής) και ζεστό τσάι. Επίσης, τους ενημέρωσαν για τους θερμαινόμενους χώρους που διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων για την προστασία τους από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Συνολικά, εξυπηρετήθηκαν 60 άστεγοι που κινούνταν στις περιοχές επί της οδού Πειραιώς (Πλ. Αγίου Γεωργίου), στο Θησείο, το Μοναστηράκι, την Πλατεία Αγίας Ειρήνης, την οδό Μητροπόλεως, τις λεωφόρους Σταδίου και Πανεπιστημίου, καθώς και στους γύρω δρόμους και πλατείες.

Αναφορικά με την εθνικότητα των αστέγων καταγράφηκε ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών, με προέλευση κυρίως από χώρες της Ασίας και Αφρικής.

Νέα κινητοποίηση υπήρξε τη νύχτα της 1ης Δεκεμβρίου 2016, με τη διανομή 51 πακέτων με είδη ατομικής υγιεινής σε ισάριθμους εξυπηρετούμενους, ενώ ανάλογες δράσεις έχουν προγραμματιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος