Στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, στην Καλαμπάκα

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στην Καλαμπάκα και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Σκοπός του μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της ελληνικής παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή.

Σ’ αυτό εκτίθενται μοναδικές συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα. Η παρουσίαση των εκθεμάτων είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό, με τρόπο απλό και βιωματικό ώστε να αποτελέσει ένα χώρο πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης και επιστήμης.

Στο μουσείο εκτίθενται:

  • Βιβλία που διδάχτηκαν στα σχολεία της Ελλάδος από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους (Δημοτικά, Σχολαρχεία, Γυμνάσια, Λύκεια) και στα ελληνικά σχολεία εκτός Ελλάδος (Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αμερική, Ρωσία κ.ά.).
  • Βιβλία των μεγάλων διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Αδ. Κοραή, Ευγ. Βουλγάρεως, Ν. Δούκα) και ιδιαίτερα των Θεσσαλών λογίων (Κ. Κούμα, Θ. Φαρμακίδη, Δ. Πύρρου και άλλων).
  • Βιβλία αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων της περιόδου 1500-1830 (μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας) που εκδόθηκαν σε Βενετία, Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο κ.ά.
  • Μύθοι του Αισώπου σε εκδόσεις 1600-1850. Συλλογή παραμυθιών σε εκδόσεις του 19ου και 20ού αιώνα.
  • Σχολικές ενδυμασίες και αντικείμενα, τετράδια και σχολικές φωτογραφίες.
  • Συλλογές χαρακτικών, φωτογραφιών και περιοδικών με θέμα τους βράχους των Μετεώρων, τα μοναστήρια και τη ζωή των μοναχών.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό με τρόπο απλό και βιωματικό, για να αποτελέσει έναν χώρο πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης και επιστήμης.

Παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή, στο μουσείο φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικές ημερίδες, διαλέξεις και πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος