Στην Άνδρο τον Ιούλιο το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το «3ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα», διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών φορέων, από τις 9 έως τις 16 Ιουλίου 2017, στο Γαύριο της Άνδρου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (Ελλάδος).

Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο τιτλοφορείται «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου» και θα καλύψει τις θεματικές:

  • Η λογοκρισία στον δημόσιο λόγο. Ιστορική αναδρομή και επίκαιρες προσεγγίσεις.
  • Λογοκρισία και δημοσιογραφικός λόγος. Πολιτική λογοκρισία και επικοινωνία.
  • Εξουσία και μηχανισμοί λογοκρισίας και επιβολής.
  • Γλωσσική λογοκρισία και γλωσσικός σχεδιασμός.
  • Η λογοκρισία στη μουσική, στο θέατρο, στη γελοιογραφία, στην ερωτική λογοτεχνία.
  • Κριτικός γραμματισμός και Κριτική Ανάλυση Λόγου. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης από την παιδική ηλικία.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αποφοίτους, Στην Άνδρο τον Ιούλιο το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνωνυποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. Οι συμμετέχοντες επιλέγονται κατόπιν αξιολόγησης.

Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί Καθηγητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα, το οποίο έχουν παρακολουθήσει τα τελευταία δύο χρόνια συνολικά 130 σπουδαστές, φοιτητές και διδάκτορες από πανεπιστήμια της Ελλάδας, καθώς και ερευνητές, σύμβουλοι εκπαίδευσης και δημοσιογράφοι από την Κύπρο και τη Μ. Βρετανία.

Στους συμμετέχοντες χορηγούνται εκπαιδευτικό υλικό και Πιστοποιητικό Παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Οι εισηγήσεις του 1ου και του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου δημοσιεύονται στον τόμο “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ. Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Δείτε στο video ένα σύντομο τηλεοπτικό αφιέρωμα στη δράση

Πληροφορίες: Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια Προγράμματος, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, FellowofComparativeCulturalStudies (2014-15) CHS – GR, HarvardUniversity, nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος