Στην Αλβανία οι μετανάστες από Βρετανία

Οι υπουργοί ελπίζουν να επισφραγίσουν μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη να κρατούνται στην Αλβανία, ενώ θα διεκπεραιώνονται τα αιτήματά τους για άσυλο αναφέρει η εφημερίδα Times. Το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά εν μέσω μιας πρόσφατης αύξησης των αφίξεων με μικρές βάρκες.

Όποιος ζητούσε άσυλο στη Βρετανία αφού έφτανε παράνομα , όπως με λέμβους και μικρές βάρκες, θα μεταφερόταν σε νέο κέντρο εντός επτά ημερών, ανέφεραν οι Times, το κόστος όμως ανά μετανάστη για πτήσεις και διαμονή θα ήταν απαγορευτικό για την τσέπη του Βρετανού φορολογούμενου πολίτη.

Όμως, η πιθανότητα να υπογραφεί μια συμφωνία με τα Τίρανα ήταν τώρα «φαίνεται καλή», ανέφερε πηγή της βρετανικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών Ολτα Τσάκα απέρριψε την ιδέα μόλις τον περασμένο μήνα.

Η τελευταία εξέλιξη στη μεταναστευτική κρίση έρχεται αφότου η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ υποσχέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να σταματήσει το «100 τοις εκατό» των διελεύσεων της Μάγχης από τη Γαλλία.

Αλλά ο ισχυρισμός της ότι είχε συμφωνήσει το σχέδιο με τον Γάλλο ομόλογό της Τζέραλντ Νταρμανιν αντικρούστηκε στη συνέχεια από το Παρίσι χθες.

Την Τρίτη, περίπου 80 μετανάστες απεικονίστηκαν να σκαρφαλώνουν σε φουσκωτές λέμβους στη βόρεια Γαλλία προτού μπουν στη θάλασσα και ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τη Βρετανία.

Συνολικά 1.185 άτομα διέσχισαν το κανάλι την περασμένη Πέμπτη, επισκιάζοντας το προηγούμενο ημερήσιο υψηλό των 853. Συνολικά φέτος, υπήρξαν περισσότερες από 20.000 διελεύσεις. Απαντώντας στα νέα σχετικά με το σχέδιο να ανοίξει ένα κέντρο ασύλου στην Αλβανία, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε: «Οι μετανάστες που πραγματοποιούν αυτές τις επικίνδυνες διελεύσεις θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο και είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αποτρέψουμε και να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των εγκληματικών συμμοριών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους. Η είδηση ​​έρχεται μετά την πρόταση τον Μάρτιο ότι οι αιτούντες άσυλο που διασχίζουν παράνομα τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία θα μπορούσαν να σταλούν σε τρίτη χώρα όπως η Τουρκία. Την Τετάρτη, νέα έρευνα από το Βρετανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αποκάλυψε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από τη Μέση Ανατολή.

Περισσότερο από το 61% όσων κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι κατά μήκος των 21 μιλίων ευθεία από το Καλαί προς το Ντόβερ είναι υπήκοοι από χώρες όπως το Ιράν και το Ιράκ. Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών που φτάνουν με μικρά σκάφη είναι από το Ιράν, με 3.187 Ιρανούς υπηκόους να φθάνουν στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Αυτό αντιπροσωπεύει το 26% όλων των αφίξεων με μικρά σκάφη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι 2.185 άτομα από το Ιράκ διέσχισαν τη Μάγχη την ίδια περίοδο. Ο αριθμός αυτός αποτελεί περίπου το 17 τοις εκατό των 12.195 μεταναστών που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη το 2020 και στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου, Λονδίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος