Στα 190 δις ευρώ οι οφειλές-επανορθώσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα από την ναζιστική κατοχή

Η Γερμανία οφείλει να αποδεκτεί,  να πληρώσει και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για να βρεθεί μια λύση για την διευθέτηση του ζητήματος που αφορά τις μεγάλες καταστροφές που προξένησε η ναζιστική Γερμανία την περίοδο της κατοχής. Αυτό ανέφερε χθες το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα Karl-Heinz Roth, ο οποίος βρίσκεται στο Ηράκλειο για να συμμετάσχει στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο «Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη» από τις εκδόσεις «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ».

Στα 190 δις ευρώ οι οφειλές-επανορθώσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα από την ναζιστική κατοχή

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου στις 18:30  (οδός Λεωφόρος Πλαστήρα 10, 71 201 Ηράκλειο). Μάλιστα ο Γερμανός ιστορικός ανέφερε, ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς οι Ελληνικές αξιώσεις ανέρχονται στο ποσό των 190 δις ευρώ που πρέπει να πληρωθούν, και κάλεσε τους πολίτες, τα κινήματα, στην Ελλάδα και στην Γερμανία να ασκήσουν πίεση στην Γερμανία προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το δίκαιο αίτημα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια,  συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης Christoph Ulrich Schminck-Gustavus, ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένης Συγγελάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης, η Πρόεδρος της Ένωσης θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας Καλλιόπη Λιαδάκη, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ολοκαυτώματος Σοκαρά Νίκος Μπιμπάκης, και ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Δαμάστας Γιώργος Σαρρής.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έγιναν στην συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης:

«Στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, καλωσορίζουμε άξιους επιστήμονες, Πανεπιστημιακούς καθηγητές που συμμερίζονται το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας γιατί δεν είναι των θυμάτων, είναι ένα δίκαιο αίτημα των Ελλήνων. Εκτός από την οικονομική διάσταση έχει κυρίως ιστορική και ηθική διάσταση, και αυτή υπηρετούμε όλοι, είναι βαθύτατα πολιτικό και πρέπει οι Κυβερνήσεις της Ευρώπης να στηρίξουν αυτό το αίτημα όπως το στηρίζουν οι λαοί της Ευρώπης».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια που τιμά τους Γερμανούς καθηγητές για την  τεκμηρίωση, του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδος.  Το ζήτημα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου είναι εθνικό ζήτημα,  και η Γερμανία που είναι πολιτισμένο κράτος και επιτελεί κεντρικό ρόλο στην ενωμένη Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να ικανοποιήσει επιτέλους αυτό το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας που αναφέρεται στο κατοχικό δάνειο και στις κατοχικές επανορθώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας των Γερμανικών στρατευμάτων την περίοδο της κατοχής».

Ο συγγραφέας, ιστορικός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα Karl-Heinz Roth: «Η ναζιστική Γερμανία διέπραξε φοβερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ελλάδα, και λεηλάτησε μεθοδικά την Ελληνική Οικονομία και συνεπώς οφείλει να πληρώσει επανορθώσεις και αποζημιώσεις, αυτή η οφειλή βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Οφείλει η Γερμανία να πληρώσει, οφείλει να το αποδεκτεί και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση για την διευθέτηση του ζητήματος αυτού. Σύμφωνα με υπολογισμό μας οι Ελληνικές αξιώσεις ανέρχονται στο ποσό των 190 δις ευρώ που πρέπει να πληρωθούν, και οι πολίτες, τα κινήματα, στην Ελλάδα και στην Γερμανία πρέπει να ασκήσουν πίεση στην Γερμανία προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το δίκαιο αίτημα».

Ο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης Christoph Ulrich Schminck-Gustavus: «Έχω γράψει αρκετά βιβλία για την κατοχή στην Ελλάδα, πέντε βιβλία για την κατοχή και για τα εγκλήματα πολέμου της Γερμανίας, της Βέρμαχτ, εναντίον των Ελλήνων. Τα βιβλία αυτά κυκλοφόρησαν πρόσφατα και στηρίζονται σε ιστορική έρευνα που πραγματοποίησα τα τελευταία 20 χρόνια σε Ελλάδα και Γερμανία».

Ο Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: «Πρόκειται για μία ανεκτίμητης αξίας συνηγορία υπέρ των Ελληνικών αξιώσεων, που χαλυβδώνει τη θέλησή μας και δίνει ισχυρή ώθηση στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Στο βιβλίο αποτυπώνεται με γλαφυρότητα και επιστημονική ακρίβεια η μεθοδική καταστροφή της χώρας, η «ποιότητα» και το βάθος της λεηλασίας της Ελλάδας από το Γ´ Ράιχ, εγκληματικές πράξεις που προκάλεσαν την εξόντωση του πληθυσμού αλλά και την υπονόμευση της αναπτυξιακής πορείας της μετακατοχικής Ελλάδας. Εξηγείται επίσης υποδειγματικά ποιοι ήταν οι λόγοι που εμπόδισαν την επίτευξη λύσης έως τώρα, λόγοι που σύμφωνα με τους συγγραφείς έχουν πλέον εκλείψει. Είμαστε αιώνια ευγνώμονες στους αδελφούς μας Γερμανούς για την συγκινητική και πολύτιμη προσφορά τους στον κοινό μας αγώνα!»

Η εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

-Karl-Heinz Roth, Συγγραφέας, ιστορικός, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα

-Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Θα ακολουθήσει 30λεπτη παρουσίαση από τον Christoph Ulrich Schminck-Gustavus, Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης, με θέμα: «Μνήμες Κατοχής» – Μαρτυρίες για την καταστροφή του χωριού Λιγκιάδες και τα «αντίποινα» της 3ης Οκτωβρίου 1943.

Στην έναρξη και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απευθύνουν χαιρετισμό και θα παρέμβουν εκπρόσωποι των φορέων που στηρίζουν την εκδήλωση, Αντιστασιακοί, εκπρόσωποι οικογενειών θυμάτων της γερμανικής κατοχής και απλοί πολίτες.

Πρόκειται για ένα βιβλίο  – σταθμό στον αγώνα της Ελλάδας για ηθικοπολιτική και ιστορική δικαίωση, που δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση για το ζήτημα των επανορθώσεων και τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ένα επιστημονικό σύγγραμμα, αποτέλεσμα πολυετούς και ενδελεχούς έρευνας, που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς φέρει τις υπογραφές δυο κορυφαίων Γερμανών ιστορικών – συγγραφέων.

Ένα ντοκουμέντο, ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας για τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, μια έκδοση που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία μιας απλής ομάδας πολιτών.

Είναι ενδεικτικό των απόψεων των ομιλητών ότι ο Κ.Η. Roth άρχισε την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ζητώντας συγγνώμη διότι, επειδή είναι είναι φτωχά τα ελληνικά του και είναι αναγκασμένος, όπως είπε, να μιλήσει στα γερμανικά, τη γλώσσα εκείνων που κατέστρεψε τη χώρα μας στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και έκαναν τόσο μεγάλο κακό στον ελληνικό λαό!

Την εκδήλωση και το βιβλίο έχει θέσει υπό την αιγίδα της η Βουλή των Ελλήνων και στηρίζουν:

  • το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα,
  • η Περιφέρεια Κρήτης,
  • η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ Κρήτης)
  • η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Συμβάλλουν επίσης  στην επιτυχία τους:

  • οι μαρτυρικοί Δήμοι Ανωγείων, Βιάννου και Καντάνου – Σελίνου,
  • οι Ενώσεις Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Γερμανικής Κατοχής Δαμάστας και Σοκαρά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος