Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου από την Ουρανία Γκάσιου στο Μέγαρο

Η Ουρανία Γκάσιου, η οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Γαλλικής Προτεσταντικής Εκκλησίας του Λονδίνου, την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ, ερμηνεύει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Στο πρόγραμμα του ρεσιτάλ της περιλαμβάνονται μερικές από τις ωραιότερες παρτιτούρες για εκκλησιαστικό όργανο που γράφτηκαν ποτέ για τη Θεία Γέννηση: κοράλ του μεγάλου Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, χριστουγεννιάτικοι ύμνοι του μπαρόκ συνθέτη Γιόχαν Πάχελμπελ, δημιουργίες σημαντικών της Γαλλικής Σχολής Εκκλησιαστικού Οργάνου, όπως του Λουί Βιερν, του Ολιβιέ Μεσιάν και του Πιερ Κοσρό.

Το πρώτο έργο της βραδιάς είναι το «Carillon de Westminster» του Γάλλου συνθέτη Louis Vierne [Λουί Βιερν], που εργάστηκε επί 37 χρόνια ως οργανίστας στη Notre-Dame. Είναι εμπνευσμένο από το Ρολόι του Ουεστμίνστερ, το διάσημο Big Ben, με τις χαρακτηριστικές του καμπάνες. Ακολουθεί το χορικό πρελούδιο «Das alte Jahr vergangen ist» («Πάει ο παλιός ο χρόνος») από το Μικρό Βιβλίο του Οργάνου του Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ]. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τη σύνθεση «Pastorella» (ή «Pastorale») του μεγάλου Κάντορα της Λιψίας, η οποία αναφέρεται στη βουκολική εικόνα της Θείας Γέννησης στη φάτνη της Βηθλεέμ. Υμνολογικού χαρακτήρα είναι και το κομμάτι «Vom Himmel hoch, da komm’ ich her» (Από τον ουρανό ψηλά, από εκεί έρχομαι) του Johann Pachelbel [Γιόχαν Πάχελμπελ], ενός από τους κορυφαίους εκπροσώπους του γερμανικού Μπαρόκ.

Το δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ αποτελείται κυρίως από έργα μουσουργών των τελών του 19ου και 20ού αιώνα. Τη γερμανική Ρομαντική Σχολή εκπροσωπεί ο Sigfrid Karg-Elert [Ζίγκφριντ Καργκ-Έλερτ] με το «Rondo alla Campanella», ενώ τη γαλλική, ο οργανίστας Joseph Bonnet [Ζοζέφ Μπονέ] με τη ζωηρή του σύνθεση «Ξωτικά». Η αγγλοσαξονική και η αμερικανική παράδοση βρίσκει τους κύριους εκφραστές της στα πρόσωπα του Sir David Willcocks [Ντέιβιντ Ουίλκοξ], ενός πολύπλευρου καλλιτέχνη και ακαδημαϊκού και του Αμερικανού οργανίστα και συνθέτη Richard Purvis [Ρίτσαρντ Πέρβις], οι οποίοι έχουν και αυτοί τη θέση τους στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα για εκκλησιαστικό όργανο της Ουρανίας Γκάσιου. Η βραδιά κλείνει με το εκρηκτικό «Συμφωνικό σκέρτσο» του βιρτουόζου Γάλλου οργανίστα Pierre Cochereau, που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αυτοσχεδιαστές του 20ού αιώνα.

Τιμές εισιτηρίων
9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € (Ζώνη Ε)
18 € (Ζώνη Δ) ● 26 € (Ζώνη Γ) ● 32 € (Ζώνη Β) ● 38 € (Ζώνη Α) ● 45 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

Μέγαρο Μουσικής
Τηλ. 210 7282333

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος