“Τραγουδώντας την Ελληνική Επανάσταση με 21 Τραγούδια “στο ΜΜΑ

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων  πραγματοποιεί εκδήλωση επετειακού χαρακτήρα με τίτλο “Τραγουδώντας την Ελληνική Επανάσταση με 21 Τραγούδια” την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 20.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Τριάντη). Η εκδήλωση θα ανοίξει µε την ομιλία  του Πασχάλη Κιτροµηλίδη, Ακαδηµαϊκού, Οµότιµου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήµης του Ε.Κ.Π.Α., ο οποίος θα µιλήσει για το όραµα της Ελευθερίας στα προεπαναστατικά χρόνια και τη διάρκεια του Αγώνα.
Για τη σχέση της Μουσικής µε την Ελληνική Επανάσταση θα µιλήσει η Ρενάτα Δαλιανούδη, µόνιµη Επίκουρη Καθηγήτρια Εθνοµουσικολογίας και Λαογραφίας στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, η οποία έχει την επιστηµονική & καλλιτεχνική επιµέλεια της εκδήλωσης.
Αµέσως µετά, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, θα παρουσιάσει µια µοναδική συναυλία υπό τον τίτλο «Τραγουδώντας την Ελληνική Επανάσταση µε 21τραγούδια», µε σολίστ τη Νένα Βενετσάνου και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, σε ενορχήστρωση Αχιλλέα Γουάστωρ.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό επετειακό πρόγραµµα, όπου για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν µαζί επί σκηνής 21 ιστορικά τραγούδια, ανώνυµα και επώνυµα, εµπνευσµένα από το 1821, για ορχήστρα,ανδρική και γυναικεία φωνή. Ακρογωνιαίοι λίθοι της νεοελληνικής ποίησης της Επτανησιακής Σχολής (Α.Κάλβος, Δ. Σολωµός κ.ά.), µελοποιηµένοι από έντεχνους συνθέτες του 19ου & του 20ου αιώνα (Π. Καρρέρ,Θ. Σακελλαρίδης κ.ά.) και από σύγχρονους συνθέτες (Ν. Μαµαγκάκης, Χ. Λεοντής, Γ. Μαρκόπουλος κ.ά.),εναλλάσσονται µε ανώνυµα παραδοσιακά τραγούδια της λαϊκής ποιητικής µούσας, διαφυλαγµένα από τοπολύτιµο ταµείο της συλλογικής µνήµης.
Η Ελληνική Επανάσταση, µέσα από την επίσηµη Ιστορία, την προφορική Ιστορία και τους θρύλους, ενέπνευσε ως θεµατολογία λόγιους και λαϊκούς ποιητές, που µελοποιήθηκαν από λόγιους και λαϊκούς δηµιουργούς. Μέσα από τα εµπνευσµένα από την Ελληνική Επανάσταση τραγούδια ζωντανεύει η εθνική µας Ιστορία, ενώ αναπαριστάνεται η ποιητική, η µουσική και γενικά η πολιτισµική ταυτότητα των 200 χρόνων του ελληνικού κράτους.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, µε δελτία εισόδου στο www.megaron.gr. Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα απαραίτητα υγειονοµικά πρωτόκολλα για την προστασία από την πανδηµία και όπως προβλέπεταιαπό τον κανονισµό του Μ.Μ.Α. (Η είσοδος στο Μ.Μ.Α. επιτρέπεται µόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εµβολιασµού ή νόσησης τελευταίου εξαµήνου, ΜΑΖΙ µε έγγραφο ταυτοποίησης, ταυτότητα ή διαβατήριο). Η χρήση µάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

“Τραγουδώντας την Ελληνική Επανάσταση με 21 Τραγούδια “στο ΜΜΑ

«ΜΗΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΟΞΑ…»
(Δ. Σολωµός, Ελεύθεροι Πολιορκηµένοι, Γ’ Σχεδίασµα, 1844)
ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ 21 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Ο Αγώνας των Ελλήνων αποτέλεσε τοµή στη νεότερη ελληνική Ιστορία, µε πανευρωπαϊκή σηµασία καιεµβέλεια. Η Ελληνική Επανάσταση µέσα από την επίσηµη Ιστορία, την προφορική Ιστορία και τουςθρύλους, πέρα από το κίνηµα του Φιλελληνισµού σε κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια και Αµερική, ενέπνευσε ως θεµατολογία Έλληνες λόγιους ποιητές, που µελοποιήθηκαν από Έλληνες λόγιους και λαϊκούς δηµιουργούς. Από την άλλη, το δηµοτικό τραγούδι, κυρίως το κλέφτικο, λόγω της θεµατολογίας του ιδεολογικοποιήθηκε από την ελληνική Ιστοριογραφία και Λαογραφία τον 19ο αιώνα, ως τεκµήριο διαχρονικής ελληνικότητας και συνδέθηκε µε τον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η µουσική ενισχύει
αυτήν την ελληνικότητα µε αυτούσιες µελωδίες παραδοσιακών τραγουδιών, µε τεχνοτροπίες που προσοµοιάζουν στο παραδοσιακό ύφος, µε ρυθµούς από την ελληνική µουσικο-χορευτική παράδοση.
Η αποψινή εκδήλωση βασίζεται σ’ ένα ξεχωριστό επετειακό πρόγραµµα, όπου για πρώτη φορά παρουσιάζονται µαζί επί σκηνής 21 ιστορικά τραγούδια, ανώνυµα-παραδοσιακά και επώνυµα-έντεχνα, εµπνευσµένα από το 1821, για ορχήστρα, ανδρική και γυναικεία φωνή. Ακρογωνιαίοι λίθοι της
νεοελληνικής ποίησης της Επτανησιακής Σχολής, Σολωµικοί και εξω-Σολωµικοί ποιητές (Δ. Σολωµός,Α. Κάλβος, Α. Βαλαωρίτης κ.ά.), µελοποιηµένοι από λόγιους συνθέτες του 19ου αιώνα (Π. Καρρέρ, Ι.Σακελλαρίδης), από συνθέτες του µουσικού θεάτρου του 20ού αιώνα (Θ. Σακελλαρίδης κ.ά.) και από σύγχρονους συνθέτες (Ν. Μαµαγκάκης, Χ. Λεοντής, Γ. Μαρκόπουλος κ.ά.), εναλλάσσονται µε ανώνυµα παραδοσιακά τραγούδια της λαϊκής ποιητικής µούσας, διαφυλαγµένα από το πολύτιµο ταµείο της συλλογικής µνήµης. Μέσα από τα εµπνευσµένα από την Ελληνική Επανάσταση τραγούδια ζωντανεύει η εθνική µας Ιστορία, ενώ αναπαριστάνεται η ποιητική, η µουσική και γενικά η πολιτισµική ταυτότητα των
200 χρόνων του ελληνικού κράτους.

Επιστηµονική και καλλιτεχνική επιµέλεια εκδήλωσης: Ρενάτα Δαλιανούδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος