Έρχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Psarokokalo X Edition» (video)

To σινεμά μικρού μήκους έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Τα 10 του χρόνια γιορτάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας – Psarokokalo και επιστρέφει στην πρωτεύουσα με νέες προτάσεις, τεχνολογικές καινοτομίες και γενικότερα ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η ελληνική αλλά και παγκόσμια παραγωγή. Στις 15-21 Σεπτεμβρίου 2016, στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ και στο The Box Athens.


Έρχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Psarokokalo X Edition» (video)Φέτος το φεστιβάλ, πέρα από το καθιερωμένο πλέον διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, εγκαινιάζει ένα ξεχωριστό ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα με συμμετοχή 12 ταινιών. Όχι επειδή το ελληνικό σινεμά μικρού μήκους δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στο διεθνή συναγωνισμό, αλλά ακριβώς επειδή η ελληνική παραγωγή έχει κάνει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία χρόνια,  τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, και αυτή η σκληρή προσπάθεια των κινηματογραφιστών αξίζει μια καλύτερη προβολή. Η ιδέα βρήκε θερμή ανταπόκριση από την πλευρά των δημιουργών καθώς το φεστιβάλ δέχτηκε περίπου 100 συμμετοχές για το νέο τμήμα. Το τελικό πρόγραμμα, το οποίο θα προβληθεί σε 2 μέρη, περιλαμβάνει 12 από αυτές (μετά από μια πραγματικά δύσκολη επιλογή) ενώ η τελική επιλογή του νικητή εναποτίθεται και πάλι στο κοινό (δείτε το σχετικό τρέιλερ εδώ).

Ταυτόχρονα, Psarokokalo το εγκαινιάζει ένα ξεχωριστό διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών με θέμα την Οικολογία. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη γίνονται ολοένα και συχνότερα σημείο αναφοράς και έμπνευσης για τη σύγχρονη κινηματογραφία. Το φετινό Eco τμήμα του φεστιβάλ επιλέγει 6 ταινίες που συνδυάζουν τόσο την αναπαράσταση οικολογικών θεμάτων όσο και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού γύρω από αυτά, καταγράφοντας έτσι, με τον καλύτερο τρόπο, τη σχέση περιβάλλοντος και κοινωνίας αλλά και τα όρια της οικολογικής μας συνείδησης (δείτε το σχετικό τρέιλερ).

Σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει πέντε ταινίες, το φετινό διεθνές διαγωνιστικό τμήμα της Αρχιτεκτονικής εξερευνά τη σχέση χώρου και χορού και ολοκληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον ιαπωνικό κινηματογράφο μικρού μήκους, που παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Short Shorts Film Festival & Asia

Το σινεμά δεν είναι μόνο τέχνη αλλά και καινοτομία. Ως φεστιβάλ, το PSAROKOKALO είναι σταθερά προσηλωμένο στην ανάδειξη  κάθε ενδιαφέρουσας νέας πρότασης που προέρχεται από το χώρο των New Media. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει φέτος, σε πρώτη πανελλαδική προβολή, το πρώτο διαδραστικό κινηματογραφικό event που γυρίστηκε ποτέ: To Late Shift είναι η πρώτη μεγάλου μήκους παραγωγή χτισμένη πάνω στο πρωτοποριακό κινηματογραφικό format CtrlMovie. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις για λογαριασμό του πρωταγωνιστή μέσω ενός application στο smartphone τους και με βάση τις επιθυμίες της πλειοψηφίας να καθορίσουν την πορεία της ταινίας. Έτσι κάθε προβολή είναι μια διαφορετική ταινία, με διαφορετική εξέλιξη, που διαδραματίζεται σε διαφορετικούς χώρους. Η ταινία μπορεί να έχει διάρκεια 70-90 λεπτά, ανάλογα με τις επιλογές των θεατών. Η ταινία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2016 και προβλήθηκε ήδη σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάννες και το Locarno, ενώ ακολουθούν τα BFI London Film Festival, Raindance και New York FF.

info

Όπως κάθε χρόνο, τα βραβεία του φεστιβάλ, σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα, δίνονταιΈρχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Psarokokalo X Edition» (video) από το κοινό με τη χρήση ειδικού κουπονιού που δίνεται στο ταμείο του κινηματογράφου μαζί με το εισιτήριο και μαζεύεται στο τέλος της προβολής. Η ανακοίνωση την νικητών θα γίνει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, μετά το τέλος της τελευταίας προβολής, ενώ θα ακολουθήσει πάρτι στο χώρο του κινηματογράφου. Το βραβείο είναι πρωτότυπο έργο, γλυπτό από πηλό, το οποίο φιλοτέχνησε η Νατάσσα Καλογεροπούλου, ειδικά για το φεστιβάλ.

Τα εισιτήρια παραμένουν και φέτος στα 5 ευρώ γενική είσοδος, ενώ διατίθενται και εισιτήρια ημέρας προς 7 ευρώ αλλά και κάρτες 8 προβολών προς 20 ευρώ για τους πιο σινεφίλ φίλους του φεστιβάλ.

Φέτος διατίθενται για πρώτη φορά και 6 εισιτήρια ανέργων ανά προβολή τα οποία διανέμονται δωρεάν, με σειρά προσέλευσης, από το ταμείο του κινηματογράφου, 45 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε προβολής.

Το φετινός AISFF PSAROKOKALO X Edition διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Έρχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Psarokokalo X Edition» (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος