Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά τη Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώματος

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Αφύλαχτη Διάβαση», το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 στις 12:00, με τη βοήθεια του καθηγητή Φυσικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τζων Καλέφ-Εζρά, φέρνει στο φως ένα ανεξερεύνητο μέχρι στιγμής επιστημονικό πεδίο: αυτό της μεταστροφής των γιατρών του Ράιχ σε κατά συρροήν δολοφόνους τη χρονική περίοδο 1941-1945.

Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά τη Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώματος
Ο παιδίατρος J. Korcak μαζί με τα «παιδιά του», καθώς φεύγει από γκέτο της Βαρσοβίας. Καθ’ οδόν προς την Umschlagplatz και για εξόντωση στην Τρεμπλίνκα

Οι Ναζί γιατροί-διοικητές των στρατοπέδων του θανάτου, τα ιατρικά πειράματα στα οποία υποβλήθηκαν όμηροι Εβραίοι και Ρομά, η κατασκευή ενός στιβαρού «επιστημονικού» υποβάθρου για τον ρατσισμό, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εφαρμογή  προγραμμάτων Εφαρμοσμένης Ευγονικής, που άνοιξαν τον δρόμο για την «εκκαθάριση» της Ευρώπης από τις «ζωές που δεν άξιζαν να υπάρχουν», είναι μερικά από τα ζητήματα που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Αφύλαχτη Διάβαση» διοργάνωσε την ανοιχτή συζήτηση για τα ιατρικά εγκλήματα των Ναζί που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 στον χώρο τέχνης και πολιτισμού Poems n´Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη.

Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά τη Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώματος
Ο Θωμάς Σίδερης (αριστερά) και ο καθηγητής Τζων Καλέφ-Εζρά (δεξιά), στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Αφύλαχτη Διάβαση» στο Poems n’Crimes

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα παρουσιαστούν και δύο σημαντικά τεκμήρια: η μαρτυρία του τελευταίου Έλληνα Ρωμανιώτη Εβραίου, επιζώντα του Άουσβιτς, ενώ για πρώτη φορά θα μεταδοθούν από το ελληνικό ραδιόφωνο αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Πολωνοεβραίου Γιάνκελ Γουέρνικ, που κατάφερε να επιβιώσει από το κολαστήριο της Τρεμπλίνκα.

Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά τη Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώματος
Ανθρωπομετρικά στοιχεία Ελληνίδων που έφτασαν στο Άουσβιτς στις 11 Απριλίου 1944

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Αφήγηση: Άγης Γυφτόπουλος

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018, ώρα 12:00 – 13:00

«Αφύλαχτη Διάβαση»

«1941-1945, Τα ιατρικά εγκλήματα των Ναζί»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος