Πάσχα, με τέσσερις ξεχωριστές συναυλίες, στο Μέγαρο Μουσικής

Το πρόγραμμα του Πάσχα στο Μέγαρο Μουσικής περιλαμβάνει τέσσερις εκδηλώσεις μέσα από τον κύκλο Adagio: το Ρεσιτάλ  εκκλησιαστικού οργάνου, τη συναυλία Adagios from the Underground, στις 19 Απριλίου, τα Αναγνώσματα του Σκότους, τη Μεγάλη Δευτέρα και το Passion for Bach and Coltrane, τη Μεγάλη Τρίτη.

Καλύπτοντας ένα ευρύ χρονικό και στιλιστικό φάσμα στη μουσική, το Μέγαρο συνδυάζει στη φετινή του διαδρομή προς το Πάσχα, μέσα από τον κύκλο Adagio, σπάνιες συνθέσεις της όψιμης Αναγέννησης, θρησκευτικά και κοσμικά έργα του Μπαρόκ, του Κλασικισμού και του Ρομαντισμού, αλλά και δημιουργίες σύγχρονων συνθετών που παντρεύουν την τζαζ με τον Μπαχ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, αυτή τη σεζόν, τέσσερις εκδηλώσεις: το Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου του Νορβηγού δεξιοτέχνη Μπγιορν Άντορ Ντράγκε, την Παρασκευή 19 Απριλίου, τη συναυλία with a twist Adagios from the Underground, επίσης την Παρασκευή 19 Απριλίου με συνθέσεις για μουσικό πριόνι, πιάνο και συνθεσάιζερ, τα Αναγνώσματα του Σκότους με το συγκρότημα μπαρόκ μουσικής Latinitas Nostra, τη Μεγάλη Δευτέρα και μια βραδιά αφιερωμένη στον σύγχρονο Αφροαμερικανό συνθέτη Τζεφ Σκοτ και στο έργο του Passion for Bach and Coltrane, που είναι εμπνευσμένο από την ποίηση του επίσης Αφροαμερικανού Alfred Bennett (A.B.) Spellman, στην οποία θίγονται θέματα θρησκευτικότητας και πίστης, την Μεγάλη Τρίτη.

Μπγιορν Άντορ Ντράγκε

Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου

Παρασκευή 19 Απριλίου | 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

Iδεώδης εισαγωγή για τις φετινές πασχαλινές εκδηλώσεις, το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού του Μπγιορν Άντορ Ντράγκε, λίγες μόλις ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στο κατανυκτικό της πνεύμα. Ο επιβλητικός ήχος του βασιλιά των μουσικών οργάνων υμνεί το Θείο Πάθος μέσα από συνθέσεις σπουδαίων μουσουργών αλλά και βιρτουόζων του είδους, όπως του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, του Γιόχαν Πάχελμπελ, του Φέλιξ Μέντελσον, του Γκι Μποβέ, του Λουί Βιερν, αλλά και μέσα από ευφάνταστες μεταγραφές έργων Γκριγκ και Σβέντσεν, τις οποίες υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός οργανίστας με την πλούσια δισκογραφική δραστηριότητα.

 

Tιμές εισιτηρίων για το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου του Μπγιορν Άντορ Ντράγκε

7,50 ευρώ  (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 ευρώ ● 15 ευρώ ● 20 ευρώ  ● 25 ευρώ ● 30 ευρώ ● 35 ευρώ

Πάσχα, με τέσσερις ξεχωριστές συναυλίες, στο Μέγαρο Μουσικής

Adagios from the Underground

Παρασκευή 19 Απριλίου | 21:00

Yποσκήνιο Β Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη

 

Νίκος Γιούσεφ | σοπράνο και βαρύτονο μουσικό πριόνι

Ειρήνη Τηνιακού | πιάνο

Γιώργος Κατσάνος | analog synth

 

Η απόκοσμη χροιά του μουσικού πριονιού, που θυμίζει το ανθρώπινο ηχόχρωμα, συνδυάζεται σε αυτή τη συναυλία, με τους ήχους του πιάνου, των samplers και του αναλογικού συνθεσάιζερ. Η μυστηριώδης φωνή του αντηχεί underground στα βάθη του Μεγάρου και τραγουδά, στα χέρια του Νίκου Γιούσεφ, θρησκευτικές και κοσμικές μελωδίες του «κλασικού» ρεπερτορίου–άλλοτε γαλήνιες, άλλοτε υποβλητικές: το κοσμαγάπητο Adagio του Αλμπινόνι, τις ιδιαίτερα συγκινητικές άριες από τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Γ.Σ. Μπαχ καθώς και αριστουργηματικά αποσπάσματα από το Stabat Mater του Περγκολέζι και το Requiem του Μότσαρτ. Στο πρόγραμμα της βραδιάς ακούγονται επίσης συνθέσεις ελλήνων μουσουργών, όπως του Νίκου Σκαλκώτα και του Ιωάννη Πλανήτερου.

Tιμές εισιτηρίων για τα Adagios from the Underground

10 ευρώ  (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 15 ευρώ (γενική είσοδος)

 

Αναγνώσματα του Σκότους

Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου | 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

 

Φανή Αντωνέλου | υψίφωνος

Θεοδώρα Μπάκα | μεσόφωνος

Θεόδωρος Κίτσος | θεόρβη

Ανδρέας Λινός | βιόλα ντα γκάμπα

Ιάσων Ιωάννου | μπαρόκ βιολοντσέλο

Δημήτρης Τίγκας | βιολόνε

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος | εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο, καλ. επιμέλεια

Γιάννης Σκουρλέτης | σκηνοθετική επιμέλεια

 

Τη Μεγάλη Δευτέρα μεταφερόμαστε στη μυστηριακή ατμόσφαιρα της Αυλής του Λουδοβίκου ΙΔ΄, όπου παρουσιάζονταν τα περίφημα Αναγνώσματα του Σκότους (Leçons des Ténèbres). Τα τρία πολυφωνικά αριστουργήματα του γάλλου μπαρόκ συνθέτη Μισέλ Ρισάρ ντε Λαλάντ αποτελούσαν μέρος των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στη Γαλλία και τα τραγουδούσαν οι κόρες του ντε Λαλάντ για την προσωπική ευχαρίστηση του Βασιλιά Ήλιου. Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και οι Latinitas Nostra-οι οποίοι εξειδικεύονται στην προκλασική μουσική και έχουν διακριθεί για τις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες τους-συνεργάζονται με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη και προσφέρουν στο κοινό τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει στο Μέγαρο τις τρεις πολύτιμες συνθέσεις του Ντε Λαλάντ που διασώθηκαν από τη λήθη του χρόνου.

Tιμές εισιτηρίων για τα Aναγνώσματα του Σκότους

7 ευρώ  (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 10 ευρώ ● 15 ευρώ (γενική είσοδος)

Passion for Bach and Coltrane

Ventus Ensemble

Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου | 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος 

 

Αργύρης Ξάφης | αφηγητής

Ο κύκλος Adagio-Mουσικές για τις ημέρες του Πάσχα φτάνει στο τέλος του με τη συναυλία του Ventus Ensemble. Το διακεκριμένο σύνολο πνευστών, σε συνεργασία με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Αργύρη Ξάφη, παρουσιάζει το έργο Passion for Bach and Coltrane για κουιντέτο ξύλινων πνευστών, κουαρτέτο εγχόρδων, τρίο τζαζ και αφηγητή του Τζεφ Σκοτ, το οποίο βασίζεται στην ποίηση του αφροαμερικανού λογοτέχνη Alfred Bennett (A.B.) Spellman. Η ευφάνταστη σύνθεση του Σκοτ έχει αναφορές στην «κλασική» μουσική (Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ) και στην τζαζ (Love Supreme του Τζον Κολτρέιν) και αναδεικνύει τις κρυμμένες συνάφειες ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικά μουσικά είδη.

Tιμές εισιτηρίων για τη συναυλία Passion for Bach and Coltrane

7 ευρώ  (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 10 ευρώ ● 15 ευρώ (γενική είσοδος)

 

Παρασκευή 19 Aπριλίου | Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου

Παρασκευή 19 Απριλίου | Adagios from the Underground

Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου | Αναγνώσματα του Σκότους

Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου | Passion for Bach and Coltrane

 

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

 

Πληροφορίες

210 72 82 333

www.megaron.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος