Παραστάσεις και θεατρικά αναλόγια, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το πρόγραμμα «Δημιουργία και καθιέρωση» του Φεστιβάλ «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο» παρουσιάζεται, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, έως την Πέμπτη 31 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Παραστάσεις και θεατρικά αναλόγια, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το θεατρόφιλο κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις παραστάσεις τριών έργων: την Αυλή των Θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, το Ενυδρείο του Κώστα Μουρσελά, σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη, και την Πείνα, ένα σύγχρονο  έργο του συγγραφέα Χαράλαμπου Γιάννου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, αλλά και θεατρικά αναλόγια τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία και καθιέρωση» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο» (2018-2020), έχει στόχο  τη γνωριμία και την εξοικείωση με τη θεατρική πράξη, μέσα από ανοιχτές πρόβες και όχημα τρία σύγχρονα έργα  σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και ενήλικες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το «χτίσιμο» μιας θεατρικής παράστασης, μυήθηκαν στα μυστικά του ανεβάσματος ενός έργου, συνομίλησαν με τους συντελεστές , ανακάλυψαν τον μηχανισμό της θεατρικής πράξης εκ των έσω, μπήκαν εντέλει στα άδυτα του θεάτρου με συνοδοιπόρους συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές.

Η «δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο» έχει σκοπό την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού θεατρικού λόγου. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υλοποιεί  το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα επιμένοντας σε μια θεατρική και κοινωνική  εκπαιδευτική  πολιτική, η οποία  αφορά  το ευρύ κοινωνικό σύνολο. Βασική μέριμνα του Δημοτικού Θεάτρου είναι ο συνδυασμός της εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής διάστασής του θεάτρου, μια συνάντηση της θεωρίας με την πράξη.

Καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΘΠ/υπεύθυνος υλοποίησης προγράμματος: Νίκος Διαμαντής

Παραστάσεις και θεατρικά αναλόγια, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η Αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλη, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη

10 και 11 Μαΐου 10:00 & 12:00

Η εμβληματική ηθογραφία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, 60 χρόνια μετά, μας μιλάει και πάλι «για τον Έλληνα του τόπου του και του καιρού του», φράση που χρησιμοποίησε ο ίδιος στο σημείωμα της πρώτης παράστασης του έργου στο Θέατρο Τέχνης. Και αυτό που έχει να μας πει, μας αφορά ακόμα.

Ενυδρείο του Κώστα Μουρσελά, σκηνοθεσία Άσπα Τομπούλη

24,25, 29, 30 και 31  Μαΐου  10:00 & 12:00

Άνθρωποι, μεθυσμένοι από την οσμή του χρήματος, θυσιάζουν την ευτυχία και τις ουσιαστικές τους ανάγκες προκειμένου να ζήσουν μια οικονομικά άνετη ζωή. Μοιάζουν με ψάρια που κολυμπούν στα ασφαλή νερά μιας γυάλινης φυλακής, κοιτάζοντας τη ζωή να περνά από μπροστά τους. Κάποιοι προσπαθούν να αποδράσουν• άλλοι εγκαταλείπουν, άλλοι τα καταφέρνουν. Κάθε ένας θα πληρώσει το δικό του τίμημα. Μπορεί η ηθική διάβρωση και ο συμβιβασμός να κατατρύχουν τους ήρωες, όμως η τιμιότητα και οι αληθινές αξίες πάντα θα στέκονται στην αντικρινή όχθη έτοιμες να υποδεχθούν αυτόν που θα κατορθώσει να βγει από το ενυδρείο του.

Πείνα του Χαράλαμπου Γιάννου, σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη

13 , 14, 15, 16 και 17 Μαΐου  10.00 & 12.00

Όλα ξεκινούν, όταν οι γονείς ανησυχούν ότι το παιδί τους έχει μετατραπεί σε ψυχοπαθή. Η μητέρα φαίνεται να εκφράζει μία απεγνωσμένη ανάγκη για αγάπη και συμπόνια, ενώ ο πατέρας μοιάζει πιο αιχμηρός και κάθετος. Η απόφασή του να αφήσουν τα πράγματα πιο χαλαρά όσον αφορά τη φροντίδα του προβληματικού παιδιού τους, οδηγεί σε μια  αλληλουχία ατυχών καταστάσεων, μέσα στις οποίες η οικογένεια κάνει όλες τις λάθος επιλογές. Η τραγικότητα και το χιούμορ εναλλάσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα γεμάτη παραδοξότητα. Ποιος είναι πραγματικά ψυχοπαθής;

Συντελεστές (Οι παραστάσεις έχουν τους ίδιους συντελεστές)

Σκηνικά-Κοστούμια: Λίλη Πεζανού/ Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου/ Μουσική: Νίκος Βασιλείου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννακόπουλος, Μαρία Καβουκίδου, Στέλιος Καλαϊτζής, Άρης Κυπριανού,  Περικλής Μοσχολιδάκης, Νατάσα Οικονομοπούλου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης,  Τζένη Σκαρλάτου, Κοραλία Τσόγκα,  Βικτώρια Φώτα

Παραστάσεις και θεατρικά αναλόγια, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Θεατρικά αναλόγια στις 21 και 22 Μαΐου

21 Μαΐου/17.15 – Κεντρική Σκηνή

Και Ιουλιέττα του Άκη Δήμου

Ο Ρωμαίος πέθανε. Εκείνη βυθισμένη στη θλίψη της κάθεται στην μπερζέρα του σαλονιού με πόδια γυμνά και στα χέρια τα ιερά γράμματα του αγαπημένου της. Κάπου, κάπου τα ξεφυλλίζει. Άλλοτε μονολογεί. Περιμένει στωικά να περάσει ο χρόνος, να γλυκάνει ο πόνος και μέσα από τα βάθη της απελπισίας να σφιχταγκαλιάσει ξανά, δίχως σώμα, μονάχα με την ψυχή, εκείνη την ύπαρξη που κάποτε παράφορα ερωτεύθηκε.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ηλίας Φλωράκης

Πρωτότυπη Μουσική: Τάσος Σωτηράκης

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Αγγελική-Ειρήνη Μήτση, Λία Τσάνα, Νικόλας Μίχας. Διάρκεια: 45’

18:30 – Κεντρική Σκηνή /Σε πρώτη παρουσίαση

Τρούφα της Φραντζέσκας Α. Γιαννακού

«Καλά, έχει τόση αξία ο άνθρωπος;»

«Μετά το Ολοκαύτωμα γίναμε όλοι αθώοι».

Ένα σταυροδρόμι. Ένας κόσμος σε μετάβαση. Ένας τόπος ορίων. Σ’ αυτόν τον κεντρικό άξονα ο άνθρωπος-καθρέπτης, ο άνθρωπος-προϊστάμενος, ο άνθρωπος-παπαγάλος και άλλοι καρναβαλιστές, ένα συλλογικό και ακαθόριστο «εμείς», προσπαθούν να κατανοήσουν, να προστατευθούν, να αυτοκαθορισθούν. Άνθρωποι καθημερινοί, περισσευούμενοι αναζητούν, ακίνητοι, ένα αποκούμπι, μία διέξοδο. Ταυτόχρονα ένας Λουδοβίκος προσπαθεί ν’ αρωματίσει τον χώρο του, οι κουδουνοφόροι απομακρύνονται με ρυθμικά βήματα, ενώ οι μετανάστες περπατούν αενάως σ’ έναν τόπο προσωρινό, που δεν αποτυπώνεται στον χάρτη.

Ακινησία και κίνηση, καρναβαλικό γέλιο και πηγαίο γέλιο θα ταυτισθούν για μία φευγαλέα στιγμή σ’ ένα όνομα:  Ανθή/Φουλ.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή.  Σε μια αρχή, που θα αποκτήσει κάποτε ένα όνομα».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Γεωργία Μαυραγάνη

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:  Νέδη Αγαπίου,  Γιάννης Αποσκίτης, Ευδοκία Ασπρομάλλη, Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Ελίνα Κολιάκη, Φίλιππος Κοντογιώργης, Λυδία Κούρου, Παναγιώτης Λιαρόπουλος, Νεκτάριος Λιονάκης, Άννα-Λούνα Λούβαρη, Θανάσης Λυσανδρόπουλος, Χάρης Μητσιόπουλος, Τάσος Μπίμης, Δημήτρης Νάστος, Αλεξάνδρα Νικολάου, Σταυρούλα Νικολάου, Δανάη Ομορεγκιέ-Νεάνθη, Φιλιώ Πάντου, Μαρίνα Παπούλια, Σύνθια Ροδοπούλου, Ναρόντ Σαχινιάν, Κωνσταντίνος Σιώζος, Σίμος Τζίτζης, Μαρία Φραγγεδάκη

Διάρκεια: 35’

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος