Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος

Η καθημερινή κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ τα καρύδια, τα πεκάν, τα φουντούκια είναι πλούσια σε ευεργετικά για τον οργανισμό φυτικά έλαια.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος
O σολομός περιέχει υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό!

Ο καθηγητής Dariush Mozaffarian της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, και επικεφαλής της μελέτης στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 45.000 άτομα  από 16 χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο, σε ποσοστό περίπου 10%, να υποστούν μοιραίο-θανατηφόρο έμφραγμα, σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα ωμεγα-3.

Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 μειώνουν τον κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα κατά 25%. Από την άλλη, όμως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο των μη θανατηφόρων εμφραγμάτων.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος
Οι ξηροί καρποί, και ιδιαίτερα τα καρύδια, τα πεκάν και τα φουντούκια, είναι πλούσια σε ευεργετικά για τον οργανισμό φυτικά έλαια.

Τα ψάρια είναι η κυριότερη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδίως των αποκαλούμενων EPA και DHA. Τα περισσότερα ωμέγα-3 περιέχουν ο σολομός, η πέστροφα, η σαρδέλα, η ρέγκα και η αντζούγια. Επίσης εξίσου καλή πηγή ωμέγα-3 είναι τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Παρά τα οφέλη που αποδεδειγμένα έχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για τον οργανισμό μας, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω εκτεταμένες έρευνες για να βρεθεί η συσχέτιση και η επίδρασή τους όσον αφορά τα καρδιαγγειακά επεισόδια γενικότερα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος
Μια σαλάτα με λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς και φρούτα αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα υγιεινό και νόστιμο βραδινό!

Ωστόσο, συνιστούν την κατανάλωση ψαριών και ξηρών καρπών ως μέρος μια υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, με επιπλέον ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας!

Πηγή: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος