Hμέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – Ολα αλλάζουν στα κοινωνικά δίκτυα!

Η Hμέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάζεται στις 6 Φεβρουαρίου, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Παράλληλα αποτελεί μια καλή ευκαιρία, ώστε να συμβάλλουμε όλοι στη δημιουργία μιας καλύτερης και ποιοτικότερης διαδικτυακής κοινότητας.

Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας! Τα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία, είναι εξοικειωμένα με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τέσσερα στα πέντε Ελληνόπουλα, ηλικίας 5 έως 12 ετών, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ενώ πολύ υψηλότερο είναι το ποσοστό, που αγγίζει το 89,3%, στα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας, ώστε να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο, και για τον νέο Κανονισμό που έρχεται και τα αλλάζει όλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

«O Γενικός Κανονισμός για την προστασία δεδομένων 679/2016/ΕΕ έρχεται με τρόπο αποτελεσματικό να προστατέψει τα δικαιώματα των παιδιών στο διαδίκτυο. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο κανονισμός αυτός θα εφαρμοστεί αυτόματα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. από  τις 25 Μαΐου 2018».

Hμέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – Ολα αλλάζουν στα κοινωνικά δίκτυα!

κ. Κορμά, τι ακριβώς προβλέπει αυτός ο Κανονισμός;

Όσον αφορά την προστασία των παιδιών:

  • Απαγορεύεται ρητά η χρήση των κοινωνικών δικτύων (facebook, Instagram κ.ά.) για παιδιά κάτω των 13 ετών. Την ευθύνη τήρησης του μέτρου του κανονισμού θα την έχουν τα κοινωνικά δίκτυα. Εως σήμερα ίσχυε η παραπάνω απαγόρευση με νόμο του 1998 (COPA), αλλά τα παιδιά κάτω των 13 ετών  χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ημερομηνίες γέννησης χωρίς τα κοινωνικά δίκτυα να έχουν την ευθύνη πιστοποίησης του χρήστη.
  • Από την ηλικία των 13 έως 16 ετών, η χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά θα γίνεται ύστερα από τη συγκατάθεση των γονέων. Τη γνησιότητα της συγκατάθεσης θα την πιστοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα. Κάθε κράτος, εάν κρίνει ότι το 16ο έτος, ως ανώτερο όριο για τη γονική συγκατάθεση πρέπει να μειωθεί, θα πρέπει να νομοθετήσει όσον αφορά το όριο ηλικίας, με κατώτερο το 13ο έτος, διαφορετικά θα ορίζεται αυτόματα το 16ο έτος. Ο κανονισμός δίνει το δικαίωμα στον γονέα ανά πάσα στιγμή να άρει τη γονική συγκατάθεση.
  • Η παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών επιφέρει για τα κοινωνικά δίκτυα επιβολή χρηματικού ποσού 10.000.000 ευρώ ή 2% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου αναλόγως με το ποια κύρωση είναι υψηλότερη.

Ποια είναι τα θετικά αποτελέσματα που αναμένεται να επιφέρει αυτός ο Κανονισμός;

Η εφαρμογή του, ουσιαστικά, βάζει τέλος στα ψεύτικα profile στα κοινωνικά δίκτυα (παιδεραστία, ηλεκτρονικό έγκλημα, εκβιασμοί κ.ά.). Επίσης, πλέον, ενισχύει σημαντικά τον γονικό έλεγχο στο διαδίκτυο, αυξάνοντας όμως παράλληλα και την ευθύνη των γονέων σχετικά με τη συγκατάθεση ή μη. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν πώς συμπεριφέρονται τα παιδιά στην ηλικία αυτή στα κοινωνικά δίκτυα, τους κινδύνους ή τις  προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και αν τα παιδιά τους έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν όλες αυτές τις καταστάσεις.

Επίσης, ο νόμος δίνει το δικαίωμα όλων μας στη λήθη (ήδη οι μηχανές αναζήτησης το εφαρμόζουν), δηλαδή το δικαίωμά μας να σβήσουμε δεδομένα μας από τις ιστοσελίδες, καθώς και τη δυνατότητα αναζήτησής τους (προσβλητικές φωτογραφίες, προσβλητικές δημοσιεύσεις, ΑΦΜ, αριθμό ταυτότητας κ.ά.).

Hμέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – Ολα αλλάζουν στα κοινωνικά δίκτυα!

To Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE, που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο.

www.saferinternet.gr

www.saferinternet4kids.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος