Οι διαδικτυακές προβολές στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζονται

Για δέκατη τρίτη εβδομάδα, το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube παρουσιάζει αρχειακές και νέες παραγωγές από το ευρύ φάσμα των δράσεών του. Στο πλαίσιο αυτό, οι μικροί μαθητές γιορτάζουν τη λήξη της σχολικής χρονιάς με δύο παραγωγές του διεθνούς φεστιβάλ της Στέγης, Big Bang Festival.

Το Big Bang είναι ένα δίκτυο μεγάλων πολιτιστικών κέντρων στην Ευρώπη, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν συναρπαστική, νέα και ευφάνταστη μουσική για παιδιά. Είναι, επίσης, ένα τρομερά ζωντανό φεστιβάλ, που μετατρέπει κάθε χρόνο τη Στέγη σε μια κυψέλη ήχων, μελωδιών και ρυθμών.

Από την Παρασκευή 26 Ιουνίου, τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν μια τσουγκράνα να παράγει μουσική, μια θερμοφόρα και μια λαμαρίνα να δημιουργούν ηχητικά εφέ στον κινηματογράφο με την οπτικοακουστική παράσταση Χρατς Μπαμ της ομάδας Gnous, ενώ από την Τρίτη 30 Ιουνίου βρέφη και νήπια έως 2,5 ετών είναι καλεσμένα σε δείπνο με το Μαμ Μαμ, ένα μαγικό δείπνο σε χορογραφία της Παναγιώτας Καλλιμάνη και μουσική του Σταύρου Γασπαράτου.

Την Κυριακή 28 Ιουνίου, το Αρχείο Καβάφη αναλύει το τελευταίο ποίημα της σειράς Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα, το «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», και ολοκληρώνει τις επτά συναντήσεις με αφορμή τα ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.

 Οι διαδικτυακές προβολές στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζονται

Ομάδα Gnous, Χρατς Μπαμ (2016)

Για παιδιά από 6 ετών

Διάρκεια: 27 λεπτά

«Χρατς! Μπαμ!» και άλλοι ήχοι από αντικείμενα. Μια διαδραστική, οπτικοακουστική παράσταση, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Big Bang Festival 2, μεταφέρει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της foley, της τέχνης που δίνει ήχο στην εικόνα του κινηματογράφου με τη χρήση καθημερινών αντικειμένων. Στο πρωτότυπο αυτό εργαστήριο ήχου, που θυμίζει περισσότερο κουζίνα σπιτιού ή αποθήκη, τα παιδιά, αντί για μουσικά όργανα, συναντούν μια σειρά από καθημερινά αντικείμενα: κατσαρόλες, σφυρίχτρες, συρραπτικά, καραμούζες, φρούτα, λαχανικά, μπαλόνια, μπίλιες, χαρτιά, ελατήρια, κουδούνια ποδηλάτου, λάστιχα ποτίσματος, γραφομηχανές, πατίνια και πολλά, πολλά άλλα… Με τα «εργαλεία» αυτά, οι δύο μουσικοί συνοδεύουν ηχητικά ένα καταιγιστικό κολάζ από video animation και παλιές ταινίες, σε γρήγορο ρυθμό και με κωμική διάθεση, κινητοποιώντας τη φαντασία και την παρατηρητικότητα των παιδιών.

Τα παιδιά ακολουθούν ρυθμικά τους «επιστήμονες» του ήχου και συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το «παιχνίδι γνώσης» ανακαλύπτοντας μαζί πώς ο ήχος μπορεί να ντύσει μία γραμμή που κινείται ή πώς μία εικόνα απαντάει σε ένα τάπερ που κάνει ΜΠΑΜ!

Ομάδα Gnous

Μιχάλης Μοσχούτης: μουσικός

Βασίλης Τζαβάρας: μουσικός

Ερατώ Τζαβάρα: video artist

Μάριος Σέργιος Ηλιάκης: επιμέλεια-κατασκευή οθονών προβολής

Συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Zonzo Compagnie

Δράση του ευρωπαϊκού δικτύου BIG BANG.

Συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση / πρόγραμμα Creative Europe Culture

https://www.onassis.org/el/whats-on/big-bang-festival-2

Οι διαδικτυακές προβολές στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζονται

Παναγιώτα Καλλιμάνη, Σταύρος Γασπαράτος, Μαμ Μαμ, ένα μαγικό δείπνο (2016)

Για βρέφη από 10 μηνών έως 2,5 ετών

Διάρκεια: 15 λεπτά

Σε ένα σπιτάκι αλλοιωμένης προοπτικής, δύο χορευτές -ένας άνδρας και μια γυναίκα- με κινήσεις συμπιεσμένες, γκροτέσκ, παραμορφωμένες και γρήγορες, σε χορογραφία Παναγιώτας Καλλιμάνη, δημιουργούν ένα σύμπαν μιας άλλης βαρύτητας, σαν να ήταν χαρακτήρες κινούμενων σχεδίων. Το καλωδιωμένο σκηνικό κάνει τους χορευτές και τα αντικείμενα εκτελεστές της μουσικής παρτιτούρας του Σταύρου Γασπαράτου προσκαλώντας σε ένα δείπνο α-λα Μπάστερ Κίτον. Σε αυτό το φαντασιακό παιχνίδι, φτιαγμένο μέσα από έναν διάλογο μουσικής, χορευτών και σκηνικών στοιχείων, όλα αποκτούν δύο όψεις: μια πραγματική και μια ονειρική. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Big Bang Festival 2.

Χορογραφία: Παναγιώτα Καλλιμάνη

Χορευτές: Παναγιώτα Καλλιμάνη, Eric Fessenmeyer

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Σκηνικά: Μαρία Ταυλαρίου

Κοστούμια: Παναγιώτα Καλλιμάνη, Μαρία Ταυλαρίου, Νέλλα Ιωάννου

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Βίντεο: Studio 123

Ζωγράφος: Χαρά Αδαμοπούλου

Συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Zonzo Compagnie

Δράση του ευρωπαϊκού δικτύου BIG BANG.

Συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση / πρόγραμμα Creative Europe Culture

https://www.onassis.org/el/whats-on/big-bang-festival-2

 Οι διαδικτυακές προβολές στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζονται

Αρχείο Καβάφη «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα (2017)

Διάρκεια: 65 λεπτά

Επτά συναντήσεις με αφορμή επτά καβαφικά ποιήματα. Στις συναντήσεις, η ανάλυση του ποιήματος ακολουθείται από μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την καβαφική ποίηση. Σε μία από αυτές τις επτά συναντήσεις-μαθήματα αναλύεται το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» από την καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Χριστίνα Ντουνιά.

Κάθε συνάντηση ξεκινά από την ανάλυση ενός επιλεγμένου ποιήματος του Κ. Π. Καβάφη, με σκοπό να επεκταθεί στην ανάλυση του λογοτεχνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο γράφτηκαν τα συγκεκριμένα έργα. Κάθε ποίημα γίνεται έτσι γέφυρα που οδηγεί σε μια μεγαλύτερη συζήτηση και συσχέτιση με άλλα έργα του ποιητή και άλλων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών και δημιουργών.

https://www.onassis.org/el/whats-on/seven-poems-seven-lessons

Περισσότερες πληροφορίες στο www.onassis.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος