Ο Βολουδάκης για ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και τα εσπεριδοειδή από τον καύσωνα (video)

Ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής επί του υπό ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πριν μιλήσει επί του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις ελιές και στα εσπεριδοειδή των Χανίων με τον καύσωνα του Μάϊου. Επεσήμανε ότι η καταστροφή αυτή έρχεται αμέσως μετά την περυσινή καταστροφή από το δάκο, η οποία στοίχισε περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της Κρήτης. Τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να τελειώσει το συντομότερο με τις εκτιμήσεις και να διασφαλισθούν αποζημιώσεις. Σημείωσε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ φαίνεται να είναι προσανατολισμένος περισσότερο προς τα προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας, και λιγότερο σε αυτά της Κρήτης, όπως οι καύσωνες, κι ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί. Ζήτησε ακόμη οι οφειλές των αγροτών στον ΕΛΓΑ να συμψηφίζονται με τις αποζημιώσεις και να μην απαιτείται πρώτα εξόφληση και μετά είσπραξη της αποζημίωσης.

Επί του νομοσχεδίου, ο Μ.Βολουδάκης εστίασε σε δυο από τα ζητήματα που ρυθμίζονται:

Πρώτον, στην αυστηροποίηση των ποινών για παραπλάνηση του καταναλωτή ως προς τη χώρα ή την περιοχή προέλευσης των αγροτικών προϊόντων.

Δεύτερον, εστίασε στο ζήτημα των φθορών σε αγροτικά κτήματα (αγροζημίες). Με το νομοσχέδιο, οι ποινές για τα αδικήματα αυτά γίνονται αυστηρότερες, κι αυτό είναι ασφαλώς θετικό, σύμφωνα με το Μ.Βολουδάκη. Πρόσθεσε όμως ότι οι αυστηρότερες αυτές ποινές, αφορούν μόνο τις περιπτώσεις που φτάνουν στο δικαστήριο.

Ο Μ.Βολουδάκης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση (επισυνάπτεται), η κεντρική ιδέα της οποίας είναι η εξής:

Επιπλέον των ποινών που ενδεχομένως θα επιβάλλει δικαστήριο για τις αγροζημίες, θα πρέπει να προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από την Αστυνομία. Σε περίπτωση μη εξόφλησης θα παρακρατείται από την επιδότηση. Για την πρώτη φορά που θα καταλογίζεται τέτοια παράβαση, το πρόστιμο προτείνεται να είναι πολύ μικρό (π.χ. 30 ευρώ), ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται υπερβολικά ένας επαγγελματίας κτηνοτρόφος για τυχαίο περιστατικό. Θα υπάρχει όμως μεγάλη κλιμάκωση σε περίπτωση υποτροπής. Με αυτόν τον τρόπο, αυτός που κατ’ επανάληψη και κατά σύστημα υποπίπτει σε αυτό το αδίκημα θα αντιμετωπίζει εξοντωτικά πρόστιμα. Με μια τέτοια διάταξη θα ξεριζωθεί μια μόνιμη σε ορισμένες περιοχές πηγή προβλημάτων.

Προσθήκη_αγροζημίες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος