Ο Ν. Παναγιωτόπουλος για την παράταση διαμονής πυρόπληκτων από το Μάτι σε εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων

Την παράταση παραμονής των πυρόπληκτων από το Μάτι που δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες αποκατάστασης των οικιών τους σε εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον, όμως, αποδεικνύεται η εν λόγω ανάγκη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων στη Βουλή.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση βγήκε από την 1η Απριλίου 2021, έπειτα από σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας με τους δημάρχους Ραφήνας και Μαραθώνα.

«Κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο στο ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «συνεχίζεται η διάθεση 42 οικημάτων, στα οποία διαμένουν 70 πυρόπληκτοι, όπως επίσης και η σίτισή τους, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του ΓΕΣ, αφού κατά μέσο όρο δαπανώνται μηνιαίως 100.000 ευρώ για την διαμονή και σίτισή τους, ενώ συνολικά έχει δαπανηθεί ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ».

Για το ΚΕΔΑ στο Ζούμπερι, στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, ο υπουργός επεσήμανε ότι «η παροχή μέχρι σήμερα της στέγασης και σίτισης είναι δωρεάν» ενώ συμπλήρωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία «δεν έχει λάβει για το σκοπό αυτό οιοδήποτε ποσό ενίσχυσης από κρατικό φορέα, ο δε προϋπολογισμός της έχει επιβαρυνθεί με ποσό μεγαλύτερο των 900.000 ευρώ και δεν προσήκει η συνεισφορά αυτή να εκλαμβάνεται ως μόνιμη υποχρέωση».

Τόσο το ΓΕΣ όσο και το ΓΕΑ, τόνισε ο υπουργός, «έχουν ήδη αποστείλει επιστολή στους δημάρχους Ραφήνας και Μαραθώνα, με τις οποίες αιτήθηκαν την από μέρους τους ανάληψη των προσηκόντων ενεργειών, προκειμένου να παραδοθούν από τους δημότες τους τα οικήματα».

«Από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν», είπε ο υπουργός, «διαπιστώθηκε ότι αρκετοί από τους διαμένοντες πυρόπληκτους κάνουν χρήση της βοήθειας, την οποία προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, κατά τρόπο τέτοιον, ώστε να δημιουργούνται εύλογες επιφυλάξεις ως προς την ύπαρξη πραγματικής, κατεπείγουσας και πιεστικής ανάγκης να φιλοξενηθούν στις εν λόγω εγκαταστάσεις».

Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα περιπτώσεων που «χρησιμοποιούν τα οικήματα μόνο τα Σαββατοκύριακα και ιδίως κατά την θερινή περίοδο», «δεν έχει καταστραφεί η κύρια κατοικία τους ή εφόσον καταστράφηκε, διαθέτουν και άλλα ακίνητα στην περιοχή της Αττικής» και «κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς διέμεναν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες».

Για το ΚΑΑΥ στον ‘Αγιο Ανδρέα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί στρατιωτική εγκατάσταση, έχει συγκεκριμένη αποστολή σε περιόδους κρίσης ή πολέμου και δευτερευόντως λειτουργεί κατά την ειρηνική περίοδο, ως παραθεριστική ευκολία για το προσωπικό του Στρατού Ξηράς».

Για το ΚΕΔΑ στο Ζούμπερι, συμπλήρωσε ότι «αποτελεί στρατιωτική μονάδα, έχει συγκεκριμένη αποστολή σε περιόδους κρίσης ή πολέμου (διασπορά προσωπικού και μέσων) και δευτερευόντως λειτουργεί κατά την ειρηνική περίοδο, ως κέντρο διαμονής προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην παρούσα χρονική περίοδο έχει οριστεί και λειτουργεί ως χώρος καραντίνας για προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της μονάδας οφείλει για λόγους ασφαλείας, τόσο του στρατιωτικού υλικού, όσο και του εργαζόμενου προσωπικού, διαμενόντων και επισκεπτών, να ελέγχει και να επιτρέπει την είσοδο και παραμονή σε αυτή, μόνο των πράγματι δικαιουμένων» υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, εν προκειμένω δε της Πολεμικής Αεροπορίας, στους πολίτες-κατοίκους που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του έτους 2018 στο Μάτι, έγινε υπό το καθεστώς κατεπείγουσας και ιδιαίτερα επαχθούς κατάστασης, κατόπιν προφορικών αιτημάτων των αρμόδιων για τη διαχείριση της κατάστασης δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας, για παροχή βοήθειας λίγων μηνών, και σε κάθε περίπτωση, όχι για δύο και πλέον έτη» κατέληξε ο υπουργός.

Η απάντηση ήρθε σε σειρά των ερωτήσεων που κατέθεσαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, σχετικά με το ζήτημα της συνέχισης της διαμονής πυρόπληκτων από τη φωτιά στο Μάτι σε εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων σε ‘Αγιο Ανδρέα και Ζούμπερι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος