Ο «Φιλοκτήτης» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων – Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Δέσποινα Αναστάσογλου

Ο Φιλοκτήτης”, μια παράσταση βασισμένη στο σπουδαίο έργο του Σοφοκλή, παρουσιάζεται από την ομάδα Elephas tiliensis, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου, κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 10 Μαΐου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ).

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Για το ιδιαίτερο έργο, που αποτελεί την πρώτη περιγραφή ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας στην ανθρώπινη ιστορία, για την πηγή έμπνευσής της, καθώς και τον τρόπο προσέγγισης και μεταφοράς του στη σκηνή, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» η σκηνοθέτις Δέσποινα Αναστάσογλου.

Ο «Φιλοκτήτης» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων – Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Δέσποινα Αναστάσογλου

Πώς προέκυψε η ιδέα για το ανέβασμα του Φιλοκτήτη;

Μετά την ανάγνωση ενός δοκιμίου που μελετά τη συγκεκριμένη τραγωδία ως την πρώτη καταγεγραμμένη ψυχοθεραπευτική διαδικασία, προέκυψε η ιδέα για το  ανέβασμα του Φιλοκτήτη. Εφαρμόζει το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο πάνω στους ήρωες και ο καθένας έχει τον ρόλο του θεραπευτή, του θεραπευόμενου, του επόπτη. Πάνω σε αυτόν τον άξονα κινηθήκαμε και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στο κείμενο του Φιλοκτήτη. Παράλληλα, ήταν μια επιθυμία μας να ασχοληθούμε με την αρχαία τραγωδία σε κλειστό χώρο, για να μπορέσουμε να ερευνήσουμε τους κώδικές της και τις αναφορές της στη δική μας πραγματικότητα, και το κείμενο αυτό με την ερμηνευτική της ψυχοθεραπείας ήταν το πιο πρόσφορο έδαφος.

Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον και τι σας συγκινεί στην ιστορία του;

Η ιστορία μιλά για τη μοναξιά και το τραύμα, για την ανάγκη της θεραπείας. Για τη δύναμη που χρειάζεται να έχουμε, προκειμένου να διεκδικήσουμε την αλλαγή, την προσωπική και κατ’ επέκταση την κοινωνική. Μιλά για το άτομο, την κοινωνία και την πολιτεία. Μας κέντρισε το ενδιαφέρον ο μηχανισμός της σχέσης όλων των ηρώων, το πώς προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον, το πρόσωπο που υιοθετούν προκειμένου να φτάσουν στον στόχο τους, οι απογοητεύσεις, οι ελιγμοί, οι υποχωρήσεις, η σύγκρουση και εντέλει η αποδοχή της ανάγκης ότι υπάρχουμε μόνο μαζί.

Πώς προσεγγίσατε το έργο σκηνοθετικά;

Η προσέγγισή μας έχει να κάνει με την καθαρότητα της σχέσης των ηρώων-ηθοποιών και τη ζωτικότητα του κειμένου, την κρυσταλλότητά του και τους ήχους του. Στη συγκεκριμένη τραγωδία, ο λόγος είναι που σώζει και θεραπεύει τον Φιλοκτήτη, η γλώσσα που κάνει «δουλειά τεχνίτη στους ανθρώπους», όπως λέει ο Οδυσσέας στο κείμενο. Και είναι πράγματι θεραπευτικό να ακούς έτσι διατυπωμένα αυτά τα λόγια και αυτές τις σκέψεις. Αρθρώνουν έναν λόγο που μπορεί να φτάσει μέχρι την ψυχή.

Επόμενα σχέδια δικά σας και της ομάδας;

Τα επόμενα σχέδιά μας προσανατολίζονται, αρχικά, σε μια μουσική σκηνική μεταφορά του «Απόκοπου» του Μπεργαδή και, έπειτα, στην επανεγγραφή ενός κινηματογραφικού σεναρίου για το θέατρο.

Ο «Φιλοκτήτης» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων – Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Δέσποινα Αναστάσογλου

“Φιλοκτήτης” του Σοφοκλή

Οι Elephas tiliensis καταπιάνονται με την ιστορία του Φιλοκτήτη, του πιο μοναχικού ήρωα του Σοφοκλή, του πιο αποτρόπαια αδικημένου, σε μια παράσταση σχεδόν ψυχαναλυτική, που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Μπλάνα στη μετάφραση και του Παύλου Παυλίδη στην πρωτότυπη μουσική. Σκιαγραφώντας τη θεραπευτική λειτουργία των ηρώων και τους εσωτερικούς μηχανισμούς που οδηγούν στη συνεξέλιξή τους, ο Φιλοκτήτης των Elephas tiliensis είναι μια παράσταση για τη βαθιά πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου ν’ αντισταθεί και να μετατρέψει τη δυσλειτουργία σε υγεία, ψυχική και σωματική.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου

Πρωτότυπη μουσική: Παύλος Παυλίδης

Σκηνικά, Κοστούμια: Ιωάννα Πλέσσα

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Φωτογραφίες: Karol Jarek

Παίζουν: Γιούλα Μπούνταλη, Ειρήνη Μπούνταλη, Δημήτρης Αγαρτζίδης

Παραστάσεις: Παρασκευή 10 Μαΐου έως Κυριακή 9 Ιουνίου

Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (φοιτητικό, 65+), 5€ (ανέργων)

Διάρκεια: 80 λεπτά

Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

 Ο «Φιλοκτήτης» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων – Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Δέσποινα Αναστάσογλου

Προπώληση εισιτηρίων

Kέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ)

Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α, Κυψέλη

Τηλ.: 21 3004 0496

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος