Νότια Αφρική: Τραγωδία απο τις πλημμύρες με πάνω από 340 νεκρούς

Οι πλημμύρες άνευ προηγουμένου που χτύπησαν τη Νότια Αφρική πριν από τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τον  μέχρι σήμερα επίσημο απολογισμό αφήσαν πίσω τους 341 νεκρούς και κάπου 41.000 πληγέντες.

Σωστικά συνεργεία με την υποστήριξη ελικοπτέρων συνέχιζαν χθες Πέμπτη να ανασύρουν πτώματα στα συντρίμμια. Το έργο τους περιορίζεται πλέον στην ανάσυρση  πτωμάτων.

Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή των τελευταίων είκοσι ετών, στην επαρχία Κουαζούλου Νατάλ  στα ανατολικά, λένε οι επικεφαλής των συνεργείων.

Τα περισσότερα θύματα θρηνεί η περιφέρεια του Ντέρμπαν, του μεγάλου αφρικανικού λιμανιού στον Ινδικό Ωκεανό. Ήταν το επίκεντρο των σφοδρών βροχοπτώσεων που άρχισαν το περασμένο σαββατοκύριακο. Σε αυτή έχει κηρυχθεί κατάσταση καταστροφής.

«Ο συνολικός αριθμός των πλημμυροπαθών είναι 40.723» και «δυστυχώς, έχουν καταγραφεί 341 θάνατοι», είπε χθες ο υπουργός Σίχλε Ζικαλάλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Έκανε λόγο για καταστροφή ανθρωπίνων ζωών και υποδομών «χωρίς προηγούμενο» στην πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένη χώρα της μαύρης ηπείρου.

Άνδρες και γυναίκες πνίγηκαν, παιδιά και βρέφη χάθηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων. Πάνω από 100 πτώματα βρίσκονταν το βράδυ στο νεκροτομείο του Φοίνιξ, προαστίου του Ντέρμπαν.

Οι βροχοπτώσεις, οι σφοδρότερες που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια, κατέστρεψαν γέφυρες, πλημμύρισαν δρόμους, απέκοψαν μεγάλο μέρος της περιοχής. Πάνω από 250 σχολεία υπέστησαν ζημιές, χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν. Οι αρχές μιλούν για κόστη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η περιοχή είχε ήδη υποστεί μεγάλες καταστροφές τον Ιούλιο, εξαιτίας ταραχών και λεηλασιών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε μέσω Twitter πως του προκάλεσαν «βαθιά θλίψη οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών» στη Νότια Αφρική.

Χιλιάδες πολίτες έμειναν άστεγοι. Άνοιξαν περίπου είκοσι κέντρα υποδοχής. Ορισμένοι κοιμούνται σε καρέκλες, σε χαρτόνια, ή κάτω.

Οι τοπικές αρχές απηύθυναν έκκληση για δωρεές τροφίμων μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένου νερού κι οποιουδήποτε είδους μπορεί να κρατήσει τους πληγέντες ζεστούς. Κάλεσαν επίσης τους κατοίκους να αποφεύγουν ει δυνατόν κάθε επαφή με τα πιθανόν «μολυσμένα» νερά.

Σε πολλές περιοχές, η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση συνεχίζουν να είναι κομμένες από τη Δευτέρα. Στο προάστιο Αμαότι (βόρειο Ντέρμπαν), τσαμπιά ανθρώπων μάζευαν πόσιμο νερό από σωλήνωση που έσπασε.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι αναμένονται νέες μπόρες και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών τοπικά το τριήμερο του Πάσχα των καθολικών. Οι βροχοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις γειτονικές επαρχίες Φρι Στέιτ (κεντρικά) και Ανατολικό Ακρωτήρι (νοτιοανατολικά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος