Μεγάλη Εβδομάδα: Ευκαιρία για νηστεία και αποτοξίνωση

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι κατεξοχήν εβδομάδα νηστείας και αποχής από ορισμένες τροφές (κυρίως ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα) και παράλληλα αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους.

Πρόγραμμα νηστείας μπορούν να ακολουθήσουν σχεδόν όλοι οι υγιείς ενήλικοι, ενώ πρέπει να εξαιρούνται τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυοι και οι θηλάζουσες, καθώς και οι ασθενείς. Κατά τη διάρκεια της νηστείας αυξάνεται η πρόσληψη ενέργειας από υδατάνθρακες, ενώ μειώνεται η ενέργεια από λίπη και πρωτεΐνες. Ωστόσο, ένα πλήρες πρόγραμμα νηστείας θα πρέπει να περιλαμβάνει και όσπρια, θαλασσινά και σόγια, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες ικανές να αντικαταστήσουν ικανοποιητικά το κρέας.

Μεγάλη Εβδομάδα: Ευκαιρία για νηστεία και αποτοξίνωση

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η νηστεία της Σαρακοστής, εφόσον τηρηθούν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής διατροφής, είναι μια φυσική ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο, αφού:

  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, με αποτέλεσμα να προστατεύει την καρδιά.
  • Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
  • Προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.
  • Ενισχύει τις αντιγηραντικές ιδιότητες, γιατί με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζουμε τον οργανισμό με καροτίνες (β-καροτίνη), βιοφλαβονοειδή και βιταμίνες, γνωστά για την αντιοξειδωτική δράση, αφού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
  • Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου, γιατί η μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών κατά τις ημέρες της νηστείας συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Στη νηστεία ο οργανισμός στερείται ορισμένα θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τρόφιμα του φυτικού βασιλείου, όπως:

  • Σίδηρος. Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου, γιατί ο σίδηρος των φυτικών τροφών (σπανάκι, φακές) απορροφάται από τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες, άρα είναι ελάχιστα εκμεταλλεύσιμος. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C, που ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου.
  • Βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ. Σχετίζονται με την ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων και προσλαμβάνονται κυρίως από τροφές ζωικής προέλευσης.
  • Ασβέστιο. Πάνω από 70% του απαιτούμενου ασβεστίου, σε ημερήσια κατανάλωση, προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Ψευδάργυρος. Απαιτείται για τη δημιουργία των Τ-λεμφοκυττάρων, των λευκών κυττάρων του σώματος που επιτίθενται στους ιούς και στα παθογόνα βακτήρια, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις. Η μεγάλη έλλειψή του από τον οργανισμό μειώνει την παραγωγή αντισωμάτων, με αποτέλεσμα να εξασθενεί το αμυντικό σύστημα.

Μεγάλη Εβδομάδα: Ευκαιρία για νηστεία και αποτοξίνωση

Μέτρον άριστον…

Το κύριο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται όσοι νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί στερούν τον οργανισμό τους από ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά που υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα. Μάλιστα όσοι δεν τρώνε ούτε ψάρι μειώνουν έτσι την πρόσληψη των περίφημων ω-3 λιπαρών οξέων που θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της πνευματικής ανάπτυξης, ενώ η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει νευρικές διαταραχές και κατάθλιψη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος