«Νεκροταφείο» μεταχειρισμένων ρούχων στη Χιλή – Προέρχονται από Ευρώπη και ΗΠΑ

Η έρημος Ατακάμα στη Χιλή έχει μετατραπεί σε χωματερή μεταχειρισμένων ενδυμάτων από όλο τον κόσμο.

Μεταφραση: Σταυρούλα Ευάγγελου

Ειδικότερα, τα μεταχειρισμένα ρούχα από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες συσσωρεύονται στη Χιλή πριν να σταλούν στις παγκόσμιες αγορές.

Όσα δεν πωλούνται καίγονται και μια τέτοια λύση σύμφωνα με τους ειδικούς έχει θέσει σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων κατοίκων που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.

Αυτή είναι η έρημος Ατακάμα στη βόρεια Χιλή. Το πιο ξηρό μέρος στον κόσμο έχει μετατραπεί επίσης σε «νεκροταφείο» ρούχων.

Η περιοχή είναι γεμάτη με μεταχειρισμένα ρούχα που προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και την Ασία, για μεταπώληση στη χώρα ή σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Όμως από τους 60.000 τόνους ρούχων που εισάγονται κάθε χρόνο περισσότερο από τα μισά καταλήγουν σε ανοιχτό χώρο, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και τους ντόπιους.

Μόνο το 15% αυτών των ενδυμάτων καταφέρνει να μεταπωληθεί, το 85% παραμένει σε αυτόν τον χώρο που έχει μετατραπεί σε ΧΥΤΑ.

Οι ειδικοί λένε ότι με αυτόν τον τρόπο απειλείται η μοναδική βιοποικιλότητα της περιοχής και η υγεία εκατοντάδων κατοίκων που ζουν επίσης εκεί κοντά.

Ο διευθυντής περιβάλλοντος στον δήμο του Alto Hospicio, Edgar Ortega είπε ότι χωρίς να υπάρχουν νομικές διατάξεις μέχρι σήμερα, η μόνη λύση είναι η καύση των ρούχων και σε αυτή την περίπτωση η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Οι περιφερειακές περιβαλλοντικές αρχές αναφέρουν ότι η Χιλή αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς μεταχειρισμένων ενδυμάτων στη Νότια Αμερική και η επίλυση αυτού του προβλήματος δεν είναι εύκολη καθώς τα ρούχα συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Πηγή: OraNews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος