Κυβέρνηση: Ψευδής προπαγάνδα οι νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για δήθεν κακομεταχείριση μεταναστών

Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που δεν αφήνει ούτε μέρα να μην περάσει για να επιτεθεί προκλητικά κατά της Ελλάδας. Αυτήν την φορά ο Τ. Ερντογάν δημιούργησε θέμα για 12 μετανάστες που λέει ότι “πάγωσαν μέχρι θανάτου στον Εβρο”, γεγονός που το αποδίδει ευθαρσώς στην Ελλάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, καυτηρίασε τη στάση Ερντογάν μιλώντας για “τελείως ανυπόστατους και ψευδείς χαρακτηρισμούς στο συνολικό σχέδιο της τουρκικής προπαγάνδας”.  Ανάλογη ήταν και η χτεσινή απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη σε αντίστοιχες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν αναχωρήσει για το Κίεβο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου , που αφορούσε “το θάνατο 12 μεταναστών στον Έβρο” είπε προκλητικά:

“Το να βλέπεις 12 ανθρώπους να παγώνουν μέχρι θανάτου δεν είναι κάτι που πρέπει να καταπιείς. Δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε αυτή την στάση της Ελλάδας. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που σουβλίστηκαν σε βάρκες και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η βύθιση σκαφών και η καταδίκη ανθρώπων σε θάνατο είναι πολύ σημαντική για να δείξει ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά είναι σαν ένας δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα σιωπηλή. Ο κόσμος παρέμεινε σιωπηλός. Και μελλοντικά δεν νομίζω να αλλάξει κατι από την συμπεριφορά τους αυτή. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα frontex που έφτιαξαν, είναι άχρηστο. Δεν έχει να κάνει κάτι από το να στηρίζουν την Ελλάδα. Τώρα είδαν αυτούς τους 12 ανθρώπους να πεθαίνουν παγωμένοι”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν σταμάτησε εδώ. Συνέχισε την εμπρηστική ρητορική του λέγοντας ότι “τις λήψεις (φωτογραφίες και βίντεο) που έχουμε κάνει θα τα δείχνουμε σε όποιον ηγέτη στον κόσμο και συναντήσουμε. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Θα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων και το θεωρούμε ανθρωπιστικό και ισλαμικό καθήκον”.

Γιάννης Οικονόμου: Ανυπόστατη και ψευδής προπαγάνδα

Πρόκειται για τελείως ανυπόστατους και ψευδείς χαρακτηρισμούς, ενταγμένους στο συνολικό σχέδιο της τουρκικής προπαγάνδας. Η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες για την εργαλειοποίηση και τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού θέματος. Αντίθετα η χώρα μας έχει αποδείξει πολλές φορές με τη διάσωση ανθρώπων και στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο και το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν την 1η Δεκεμβρίου όταν Έλληνες συνοριοφύλακες έσωσαν 17 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, που κινδύνευαν σε άθλιες συνθήκες. Έχει αποδείξει πολλές φορές η χώρας μας ότι είναι ένα κράτος Δικαίου, ότι σέβεται τον ανθρωπισμό κι ότι είναι πάντα έτοιμη να συνδράμει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Η χώρα ασκεί και ακολουθεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και δεν υπάρχει περίπτωση αυτού του είδους η προπαγάνδα και οι ψευδείς ισχυρισμοί να δικαιολογήσουν ή να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας και τη διαρκή της επιδίωξη να εργαλειοποιήσει το θέμα του προσφυγικου και του μεταναστευτικού.

Νότης Μηταράκης προς Σοϊλού: Ψευδής προπαγάνδα

Ανάλογες εξωπραγματικές αιτιάσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών κ. Σοϊλού που είχαν προηγηθεί του Ερντογάν, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τις είχε χαρακτηρίσει «εντελώς ανυπόστατες».

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε «τραγωδία» τον θάνατο των 12 μεταναστών στα τουρκικά σύνορα, ωστόσο διευκρινίζει ότι «η αλήθεια πίσω από αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ψευδή προπαγάνδα που δημοσιεύθηκε από τον ομόλογό μου υπουργό, κ. Σοϊλού».

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης διευκρίνισε ότι «οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στα σύνορα. Όποια υπόνοια υπάρχει ότι όντως έφτασαν, ή ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία είναι εντελώς ανυπόστατη».

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η Τουρκία «αντί να προωθεί αβάσιμους ισχυρισμούς πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εργαστεί για να αποτρέψει αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια» και «αντί να κατηγορεί άλλους, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εάν θέλουμε να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες από το να επαναληφθούν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος