Ν. Νικολαΐδης στο Πρώτο Πρόγραμμα : Βαθιά ταυτοτικό και δικαιωματικό το ζήτημα οπλοκατοχής στις ΗΠΑ (audio)

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα άλλο ένα περιστατικό ένοπλης βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με θύματα ανήλικους μαθητές Δημοτικού, δασκάλους τους και θύτη έναν 18χρονο που έχασε επίσης τη ζωή του από πυρά αστυνομικών και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν θύμα ενδοσχολικής βίας.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Ζωή gr” και τη Χριστίνα Βίδου μίλησε ο Νικόλας Νικολαϊδης, Δικηγόρος και Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Οπως είπε, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη την κουλτούρα της οπλοκατοχής όχι μόνο στο Τέξας αλλά γενικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται, όπως είπε, για το βαθιά ταυτοτικό δικαίωμα στην οπλοκατοχή που κατοχυρώνεται και συνταγματικά. Δηλαδή, για έναν μέσο Αμερικανό δεν είναι απλώς ζήτημα αγάπης προς τα όπλα. Είναι ζήτημα ταυτότητας, παράδοσης οικογενειακής, φυλετικής, τοπικής. Γι αυτό κάθε φορά που συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός πάντα ανοίγει μια συζήτηση για την οπλοκατοχή που δεν οδηγεί πουθενά γιατί δεν είναι απλώς πολιτικές και επιχειρηματικές οι αντιδράσεις. Είναι βαθιά προσωπικές και κοινωνικές γιατί μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν μπορεί να διανοηθεί οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση γιατί το αντιλαμβάνεται ως ζήτημα ατομικής ελευθερίας, ακόμη και οποιοσδήποτε περιορισμός ακόμη και στις πιο φιλελεύθερες Πολιτείες όπως το να μην πωλούνται όπλα σε 18χρονους ή να προηγούνται έλεγχοι πριν την πώληση ή να απαγορεύονται συγκεκριμένοι τύποι όπλων. Όλα αυτά ορίζονται από την Πολιτειακή νομοθεσία. Ειδικά στο Τέξας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και μεθαύριο την Παρασκευή συγκαλείται στο Τέξας το Εθνικό Συνέδριο Υπέρ της Οπλοκατοχής (NRA). Οι ίδιοι σαν πρόταση, δεν συζητούν άρση της οπλοκατοχής, αλλά μέτρα όπως η παρουσία ενόπλων φρουρών στα σχολεία, εκπαίδευση για τη σωστή χρήση όπλων, αλλά με τίποτα δεν συνδέουν το δικαίωμα οπλοκατοχής με τα αυξημένα περιστατικά μαζικής επίθεσης.
Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει τίποτα από μόνος του. Απαιτούνται νόμοι Πολιτειακοί και Ομοσπονδιακοί που σημαίνει πλειοψηφία στο Κογκρέσο.
Θα ναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι.
Για τους Ρεπουμπλικάνους είναι “κόκκινη γραμμή”, για τους Δημοκρατικούς χρειάζονται περιοριστικά μέτρα και πάντα αποτελεί εστία πόλωσης ανάμεσα στα δύο κόμματα, χωρίς δυνατότητα συναίνεσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος