Μουσικοί απόηχοι μεγάλων καλοκαιρινών Φεστιβάλ της EBU στο Τρίτο Πρόγραμμα

Επειδή ο χρόνος της μουσικής δεν είχε ποτέ του «stop», ούτε καν «pause», επειδή, όπως με τους ανθρώπους που αγαπήσαμε, έτσι και με τους ήχους που απολαύσαμε, κάθε φορά είναι πρώτη φορά, κι επειδή οι… βουτιές στο παρελθόν είναι τελικά οι πιο δροσερές, φέτος το καλοκαίρι θα “βουτήξουμε” παρέα με το Τρίτο Πρόγραμμα στα μεγάλα Μουσικά Φεστιβάλ της EBU, που προκάλεσαν τον ενθουσιασμό μας, τη χαρά και τη συγκίνησή μας στο παρελθόν.

Με μια σειρά από επισκέψεις στα καλοκαιρινά Φεστιβάλ του χθες, το Τρίτο αλλάζει τη ροή του χρόνου στους δέκτες μας και ακολουθεί τις νότες -όχι πια τα ρολόγια.

Αναλυτικά, για την εβδομάδα, από Δευτέρα 15 Ιουνίου έως και το Σάββατο 20 Ιουνίου, το πρόγραμμα μεταδόσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα 15/06, 21:10-22:30

Ο Μάλερ έγραφε για το Σύμπαν. Ο Σούμπερτ για δωμάτια. Σε μια χρονιά που το δωμάτιό μας, έγινε για λίγο ολόκληρο το Σύμπαν μας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο δίδυμο για να κόψει την κορδέλα των μεταδόσεων του Τρίτου. Ζωντανών; Όχι. Αιώνιων, ναι. Γιατί φέτος το καλοκαίρι, το Τρίτο παύει να κοιτάζει τα ρολόγια και τα ημερολόγια. Με τις νότες μόνο, ως τέλεια μονάδα μέτρησης του χρόνου, ταξιδεύουμε στα καλοκαιρινά Φεστιβάλ του παρελθόντος, και μοιραζόμαστε μαζί σας τις ίδιες συγκινήσεις με τότε, σαν να συμβαίνουν τώρα. 

Franz Schubert: Συμφωνία αρ.5 σε σι ύφεση μείζονα

Gustav Mahler: Συμφωνία αρ. 4 σε σολ μείζονα

Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου

Bernard Haitink, μαέστρος

Camilla Tilling (σοπράνο)

Πρώτη μετάδοση: RAH Φεστιβάλ Proms, 16 Αυγούστου 2014

 Μουσικοί απόηχοι μεγάλων καλοκαιρινών Φεστιβάλ της EBU στο Τρίτο Πρόγραμμα

Τρίτη 16/06, 14:00-15:00

Ένας J.S.Bach διαφορετικός, έτσι όπως δεν τον έχουμε συνηθίσει, έτσι όπως το «άκουσαν» τα αυτιά και η πένα άλλων συνθετών. Ταξιδεύοντας στη Μεγάλη Βρετανία του 2012, θα απολαύσουμε ενορχηστρώσεις έργων του Bach, που έγιναν από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τις ημέρες μας. Ενορχηστρώσεις που εκείνο το βράδυ της 28ης Αυγούστου γέμισαν το Royal Albert Hall του Λονδίνου. Ίσως, λοιπόν, η καταστροφή του κόσμου να μη συντελέστηκε το 2012, όπως προέβλεψαν οι Maya, συντελέστηκε όμως αυτή η θαυμάσια συναυλία που θα μας (ξανα)συγκινήσει αυτή την Τρίτη, στο Τρίτο. 

Τα έργα

Leopold Stokowski: Ενορχήστρωση στην Τοκάτα και Φούγκα σε ρε ελάσσονα του Γ.Σ.Μπαχ

sir Henri Wood: Πρελούδιο και Φινάλε από την 6η Ορχηστρική Σουίτα, βασισμένη σε μουσική του Μπαχ

Tarik O’Regan: Latent Manifest

Alissa Firsova: Bach Allegro

William Walton: The Wise Virgins, σουίτα μπαλέτου

Οι συντελεστές: Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα (Andrew Litton, μαέστρος)

Μουσικοί απόηχοι μεγάλων καλοκαιρινών Φεστιβάλ της EBU στο Τρίτο Πρόγραμμα

Τετάρτη 17/06, 14:00-15:00

Ο λαμπερός κόσμος των γαλλικών μελωδιών, κάποιες φορές, μοιάζει παραμελημένος, στη σκιά των ισχυρών γερμανικών Lied. Η μηχανή του χρόνου, όμως, θα μας ταξιδέψει στο 2012 και συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου, στο Φεστιβάλ Proms. Το θέμα που κυριαρχεί στη συναυλία αυτή είναι οι σκέψεις αγάπης, που ενέπνευσαν Γάλλους συνθέτες να γράψουν μικρά αριστουργήματα. Καμία άλλη μουσική, σε καμία άλλη γλώσσα, δεν θα περιέγραφε τόσο γλαφυρά τις γλυκόπικρες αποχρώσεις του έρωτα. 

Τα έργα

Francis Poulenc: Voyage a Paris

Gabriel Fauré: «Poèmes d’un jour», «En sourdine», «Au bord de l’eau», «Les roses d’Ispahan», «Le secret», «Notre amour»

Charles Gounod: Au Printemps

Camille Saint-Saëns: Aimons-nous

Reynaldo Hahn: «L’ enamourée», «Fumée», «Dans la nuit», «L’heure exquise»

Erik Satie: Je te veux

Francis Poulenc «Les chemins de l’Amour», «Hotel», «C’est ainsi que tu es»

 Alice Coote (μέτζο σοπράνο) – Julius Drake (πιάνο).

Πέμπτη 18/06, 21:10-23:00

Η συναυλία αυτής της Πέμπτης μάς μεταφέρει σ’ ένα μεταμορφωμένο Royal Albert Hall, το οποίο στις 27 Αυγούστου του 2012 – τότε έγινε η συναυλία που θα ακούσουμε – ντύθηκε για μια νύχτα με τους ήχους του Broadway. Για χάρη των Leonard Bernstein, George Gershwin, Richard Rodgers, Jerome Kern και πολλών ακόμα, ο John Wilson και η ορχήστρα του ταξίδεψαν στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στους συνθέτες του πιο γνωστού θεάτρου της Νέας Υόρκης, συνοδεύοντας επί το έργον γνωστούς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Συντονιστείτε και μετρήστε μαζί μας: “five-six-seven-eight.”

Σάββατο 20/06, 09:00-10:00

Το Σάββατο 20 Ιουνίου, στο Τρίτο Πρόγραμμα, αίρονται στις 9 το πρωί -για λίγο τουλάχιστον- τα μέτρα των αποστάσεων ασφαλείας στο χορωδιακό τραγούδι: τα φωνητικά σύνολα BBC Singers και Sinfonye θα γεμίσουν με τον ιδιαίτερο, ανθρώπινο κι όμως τόσο «οργανικό» ήχο τους, τους δέκτες και την καρδιά μας. Γιατί το “A cappella” χορωδιακό τραγούδι έρχεται από την καρδιά, και μόνο με την καρδιά μπορεί να ακουστεί. Ειδικά όταν έχει να κάνει με μυστηριακούς μεσαιωνικούς απόηχους, που εμπνέουν ακόμη και σήμερα στους ακροατές το δέος.

Τα έργα:

Hildegard von Bingen: «Symphonia armonie celestium revelationum»

Benjamin Britten: «Ιερό και Βέβηλο» χορωδιακός κύκλος τραγουδιών

Stevie Wishart: «Out of this World»

 

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος