Μεσσηνιακή Αμφικτυονία: Διαδικτυακές διαλέξεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων με διακεκριμένες προσωπικότητες , στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, διοργανώνει η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία.

Η πρώτη διάλεξη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Πέμπτη, 4 Μαρτίου, με κεντρική ομιλήτρια, την Δρ. Δώρα Γιαννίτση, ιστορικό, ηθοποιό και Δ/ντρια του Κέντρου Ελληνικής Εκπαίδευσης Μόσχας, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «200 Χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το 1821. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων στον καθρέπτη της ρωσικής ποίησης και στα απομνημονεύματα των Ρώσων περιηγητών».

Τους συμμετέχοντες Μεσσήνιους από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ρωσία, Σουηδία, Αγγλία, Γαλλία αλλά και από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Η κ. Γιαννίτση, στη διάλεξή της, εστίασε, κυρίως, στις διαπροσωπικές σχέσεις Ρώσων και Ελλήνων την πολυτάραχη από διπλωματικής και στρατιωτικής σκοπιάς περίοδο, από το δεύτερο ήμισυ του 18ου αι. μέχρι και τα μέσα του 19ου αι. βάσει ιστορικών πηγών και δη μέσα από γλαφυρές περιγραφές Ρώσων περιηγητών, που επισκέπτονταν τον Ελληνικό Κόσμο. Επίσης αναφέρθηκε και στους Ρώσους Φιλέλληνες ποιητές.

Η επόμενη διαδικτυακή διάλεξη της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Μαρτίου, από την κ. Πηνελόπη Ν. Λαμπούση, Καθηγήτρια Φιλόλογο, μεταπτυχιακή στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Πρόεδρο του Μεσσηνιακού Συλλόγου Αχαΐας και μέλος του Δ.Σ. της Μ. Αμφικτυονίας με θέμα: «Η συμμετοχή των Γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ο απόηχος της δράσης τους. Κατάδειξη μορφών έμπρακτης ισοδυναμίας του γυναικείου με το ανδρικό φύλο. Τα Σπάργανα του Φεμινισμού».

Πηγή: Panhellenic Post

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος