Love, Chekhov, and the Magic Trunk-Μια παράσταση από Ελληνες στην καρδιά της Νέας Υόρκης! (video)

Η Μανταλένα Παπαδάτου και ο Φώτης Μπατζάς είναι δύο νέοι Έλληνες καλλιτέχνες, που όπως πολλά άλλα ανήσυχα και δημιουργικά μυαλά, διαπρέπουν στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ζουν και εργάζονται στην πολυπολιτισμική Νέα Υόρκη, όπου στις 30 Σεπτεμβρίου παρουσιάζουν το έργο Love, Chekhov, and the Magic Trunk (Η αγάπη, ο Τσέχωφ και το μαγικό μπαούλο) στο Μανχάταν, στην καρδιά του Broadway.

Με κινητήρια δύναμη την αγάπη τους για το θέατρο, κατόρθωσαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία παραγωγής «F2T’s», που, όπως λένε οι ίδιοι, αποτελεί “το μαγικό μπαούλο μέσα από το οποίο ξεπηδάνε η αγάπη, ο έρωτας, ο Τσέχωφ και όλα τα ανθρώπινα πάθη, και μεταμορφώνονται σε μαγεία πάνω στη σκηνή”!

Κάτω από την ομπρέλα της «F2T’s» καλλιτέχνες-ηθοποιοί απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, με διαφορετικές κουλτούρες, δημιουργούν σε ένα περιβάλλον που αποπνέει υγεία και ασφάλεια.

Στις 30 Σεπτεμβρίου παρουσιάζουν στο κοινό την πρώτη τους παράσταση, με τίτλο Love, Chekhov, and the Magic Trunk (Η αγάπη, ο Τσέχωφ και το μαγικό μπαούλο), σε μια διασκευή τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Φώτης Μπατζάς και την παραγωγή η Μανταλένα Παπαδάτου.

Στο βίντεο που ετοίμασαν ειδικά για τη “Ραδιοτηλεόραση”, η Μανταλένα Παπαδάτου και ο Φώτης Μπατζάς από τη Νέα Υόρκη, όπου ετοιμαζονται πυρετωδώς για την παράσταση, συστήνονται” στο κοινό και μας δίνουν μια μικρή… γεύση από τις πρόβες.

Πρόκειται για ένα έργο, όπου μια πρόταση γάμου προκαλεί καρδιακή προσβολή και μια πρόκληση σε μονομαχία οδηγεί σε μια θυελλώδη ερωτική σχέση. Συνδυάζοντας τη φάρσα με την κωμωδία slapstick, η παράσταση εστιάζει στην αιώνια διαμάχη ανάμεσα στα δύο φύλα, όπως την έχει καταγράψει ο Τσέχωφ στις παρυφές του 20ού αιώνα.

Σαν το καπέλο του ταχυδακτυλουργού, που από μέσα ξεπηδάνε σε αφθονία λαγοί, περιστέρια και λουλούδια, έτσι και στο μαγικό μπαούλο αναμιγνύονται η αγάπη, ο έρωτας, και όλα τα ανθρώπινα πάθη και μεταμορφώνονται σε μαγεία. Όπου υπάρχει μαγεία, υπάρχει και θέατρο, και όπου υπάρχει το θέατρο υπάρχει και φως. Φως που κάνει τον πλούσιο να μοιάζει με φτωχό και τον δειλό να γίνεται λιοντάρι. Αυτό το ίδιο φως που αναστέλλει κάθε δυσπιστία και μεταφέρει νοερά τους ανθρώπους στη χρυσή εποχή τους, την παιδική ηλικία.

Love, Chekhov, and the Magic Trunk-Μια παράσταση από Ελληνες στην καρδιά της Νέας Υόρκης! (video)
Οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της παράστασης σε στιγμές πρόβας!

Η Μανταλένα Παπαδάτου, η οποία αποφοίτησε από τη δραματική σχολή American Academy of Dramatic Arts της Νέας Υόρκης και επίσης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» και ξετυλίγει το νήμα της δικής της προσωπικής ιστορίας.

Μας εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσει τη δική της εταιρεία, και μάλιστα στη Νέα Υόρκη, πώς γνωρίστηκαν με τον Φώτη Μπατζά και ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

Love, Chekhov, and the Magic Trunk-Μια παράσταση από Ελληνες στην καρδιά της Νέας Υόρκης! (video)

“Η ιδέα της ίδρυσης της F2T’s προέκυψε μέσα από τις εμπειρίες μου στη σκηνή της Ν. Υόρκης και την ανάγκη μου να καταφέρω να υπάρξω με έναν καλλιτεχνικό και ουσιαστικό τρόπο. Μόλις είχα αποφοιτήσει από τη σχολή American Academy of Dramatic Arts και είχα ήδη αρκετές προτάσεις για θεατρικές παραστάσεις και web-series, που όμως όλες αυτές κατά κάποιον τρόπο με κατηγοριοποιούσαν και δεν μου έδιναν την ευκαιρία να εξελιχθώ. Παρατήρησα πως το ίδιο συνέβαινε και σε άλλους ηθοποιούς που είχαν είτε προφορά, είτε άλλο πολυπολιτισμικό υπόβαθρο. Μια μέρα που επέστρεφα από μια ακρόαση, μου ήρθε η ιδέα της ίδρυσης της F2T’s, κυριολεκτικά μέσα στο μετρό. Πρακτικά ήξερα πως αυτό που επιχειρούσα να ξεκινήσω ήταν σχεδόν αδύνατον, και οι περισσότεροι γύρω μου με απέτρεπαν. “Είσαι πολύ νέα ακόμη, δεν έχεις το κεφάλαιο που απαιτεί μια τέτοια κίνηση, δεν είσαι Αμερικανίδα…”. Ώσπου άκουσα ένα “Γιατί όχι;” από τον συνιδρυτή και συνεργάτη μου Φώτη Μπατζά. Μαζί αποφασίσαμε, αφού πρώτα δώσαμε τα χέρια, να τολμήσουμε ένα σχεδόν αδύνατο εγχείρημα. Δύο Έλληνες καλλιτέχνες στη Νέα Υορκη, να ξεκινήσουν μια εταιρεία παραγωγής με πρώτη παράσταση μέσα στην καρδιά του Broadway, με έναν θίασο αποτελούμενο από ηθοποιούς με κουλτούρα από Ιταλία, Γαλλία μέχρι Μεξικό και Ιαπωνία. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στήσαμε την εταιρεία, κάναμε ακροάσεις, κλείσαμε το θέατρο και βρήκαμε χορηγούς. Αυτό, όμως, που μου δίνει χαρά και ελπίδα για το μέλλον είναι πως αυτό που οραματίζομαι, και έχει κάποια λογική βάση, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό που μας ακολούθησε και πίστεψε σε εμάς, αμέσως. Άνθρωποι που αφιερώνουν τον χρόνο τους, την εμπειρία τους, τις σπουδές τους και όλη τους τη δημιουργικότητα στην υπηρεσία του ανώτερου σκοπού της F2T’s. Πραγματικά νιώθω ευλογημένη και ευγνώμων για το γεγονός πως όλα συνέβησαν με τόσο μεγάλη ταχύτητα και πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι φανταζόμουν ποτέ”.

Love, Chekhov, and the Magic Trunk-Μια παράσταση από Ελληνες στην καρδιά της Νέας Υόρκης! (video)

Ο Φώτης Μπατζάς γεννήθηκε στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας παραγωγής F2T’s και καλλιτεχνικός διευθυντής της. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Northern Film School της Μ. Βρετανίας.

Ο ίδιος μάς αποκαλύπτει πώς αποφάσισε να συμμετάσχει σ’ ένα παράτολμο -όπως τους έλεγαν όλοι- εγχείρημα και γιατί επέλεξαν να παρουσιάσουν αυτό το συγκεκριμένο έργο του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα και δραματουργού.

“Με τη Μανταλένα Παπαδάτου γνωριστήκαμε σε μια παράσταση όπου συνεργαστήκαμε ως ηθοποιοί. Ζούσα ήδη 5 χρόνια στη Νέα Υόρκη και, έχοντας πίσω μου σπουδές σκηνοθεσίας κινηματογράφου, βρισκόμουν στη διαδικασία συγγραφής και παραγωγής σεναρίου. Τότε ήταν που με πλησίασε η Μανταλένα και μου εκδήλωσε την επιθυμία της να δημιουργήσει τη δική της εταιρεία παραγωγής. Η βασική της ιδέα ήταν να συγκεντρώσει καλλιτέχνες/ηθοποιούς απ’ όλες τις χώρες του κόσμου με διαφορετικές κουλτούρες και να τους δώσει την ευκαιρία κάτω από την ομπρέλα της F2T’s να προοδεύσουν ως καλλιτέχνες, σε ένα περιβάλλον που αποπνέει υγεία και ασφάλεια. Ως αφετηρία θα ανεβάζαμε μια παράσταση, δημιουργώντας έναν πυρήνα που θα είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε θεατρική ομάδα. Αυτό που με έπεισε, όμως, να γίνω συνιδρυτής της F2T’s ήταν η αποφασιστικότητα της συνεργάτιδάς μου και το γεγονός ότι είχε ήδη κλείσει το θέατρο, πριν ακόμα καταλήξουμε στο έργο που θα ανεβάζαμε. Ο Τσέχωφ ήρθε μέσα από μια ανάγκη μας να πλησιάσουμε κλασικά κείμενα και συγγραφείς, ώστε να διαπιστώσουμε  εάν και με ποιο τρόπο επικοινωνούν με τη σημερινή καθημερινή πραγματικότητα. Διαβάζοντας, λοιπόν, κυρίως μονόπρακτα του Τσέχωφ, φτάσαμε στο συμπέρασμα πως, παρά την τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδο, το ανθρώπινο είδος παραμένει στη βάση του αμετάβλητο. Τα πάθη, οι ανησυχίες, οι ελπίδες και οι φόβοι παραμένουν ίδιοι. Έτσι, με την προσθήκη αφήγησης -σε ύφος καμπαρέ- αποφασίσαμε να ενώσουμε τα τρία μονόπρακτα του σπουδαίου Ρώσου δημιουργού. Την “Αρκούδα”, την “Πρόταση Γάμου” και τη “Γαμήλια Τελετή” κάτω από τον τίτλο “Love, Chekhov and the Magic Trunk”.

Love, Chekhov, and the Magic Trunk-Μια παράσταση από Ελληνες στην καρδιά της Νέας Υόρκης! (video)
Καλλιτέχνες και ηθοποιοί απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, με διαφορετικές κουλτούρες, δημιουργούν κάτω από την ομπρέλα της F2T’s.

Love, Chekhov, and the Magic Trunk-Μια παράσταση από Ελληνες στην καρδιά της Νέας Υόρκης! (video)

Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία και για προπώληση εισητηρίων, στον ιστότοπο http:// www.f2tscompany.com/ καθώς και στη σελίδα της εταιρείας F2T’s στο Facebook και στο Instagram @f2tscompany https://www.facebook.com/f2tscompany/?fref=ts

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος