ertnews.gr

Κοζάνη: Τριάντα χρόνια αποτύπωνε την ποιότητα του αέρα

09/09 09:53
Κοζάνη: Τριάντα χρόνια αποτύπωνε την ποιότητα του αέρα

Αποσύρθηκε χθες το μεσημέρι, μετά από τριάντα χρόνια,  ο σταθμός μέτρησης ποιότητας του αέρα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στην  πλατεία Αριστοτέλους στην πόλη της Κοζάνης για να αντικατασταθεί με καινούργιο τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος εκτός από τα αιωρούμενα σωματίδια θα μετρά νέους ρύπους, όπως  βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλιο και υδράργυρο.

Ο σταθμός που από το 1995 λειτουργεί στο συγκεκριμένο σημείο στην πόλη της Κοζάνης, αποτελεί την μεγαλύτερη βάση δεδομένων ποιότητας του αέρα που υπάρχει στην Ελλάδα, όπως τονίζει μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης  ο καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Αθανάσιος Τριανταφύλλου. Ο  καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας  σημείωσε ακόμα ότι  ο σταθμός, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ιστορία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής, καθώς για πρώτη φορά μετρήθηκαν  αιρούμενα σωματίδια και ο σταθμός αποτύπωσε όλα αυτά τα χρόνια την βελτίωση της ποιότητας του αέρα μετά  και την λειτουργία της τηλεθέρμανσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο  το καταγεγραμμένο υλικό των 30 χρόνων της λειτουργίας του σταθμού μέτρησης ποιότητας του αέρα,  θα παρουσιαστεί  σε ημερίδα που προγραμματίζει ο  Δήμος Κοζάνης και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο σταθμός, όπως υπογράμμισε ο κ. Τριανταφύλλου,  αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο του εργαστηρίου ατμοσφαιρικής ρύπανσης  που μετέφερε και μεταφέρει τεχνογνωσία σε πολλούς.

Ο καινούργιος  σταθμός που εγκαθίσταται σήμερα, αποτελεί προϊόν της  προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε ο Δήμος Κοζάνης με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ,συνεχίζοντας την καταγραφή της ποιότητας του αέρα με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, καθώς και με την μέτρηση νέων ρύπων όπως απαιτεί η νομοθεσία. Παράλληλα όλες  οι μετρήσεις  θα  βρίσκονταιon line και θα είναι όπως και σήμερα, διαθέσιμες με όλα τα δεδομένα, στους πολίτες ,μέσα από την ιστοσελίδα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ:Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version