Κοττάνη: Φωλιά Γαστρονομίας και Πολιτισμού των Πομάκων της Θράκης!

Κοττάνη: Φωλιά Γαστρονομίας και Πολιτισμού των Πομάκων της Θράκης!Εδώ και 20 χρόνια εργάζεται ακάματα και έχει ενσαρκώσει και … πλαταίνει το όνειρό του με επιτυχία!
Κοττάνη: Φωλιά Γαστρονομίας και Πολιτισμού των Πομάκων της Θράκης!
Ο κ. Τζεμήλ Χαϊτόγλου από το Πομακικό χωριό Κοττάνη στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, θέλησε να συντηρήσει το σπίτι του παππού του και να το μετατρέψει σε μικρό μουσείο Πομακικού Πολιτισμού! Έτσι συγκέντρωσε όλα τα αντικείμενα τα παλιά, τα εργαλεία, αλλά και τις φορεσιές και διαμόρφωσε τους χώρους στον πάνω όροφο του σπιτιού, ένα καθαρά Πομάκικο σπίτι με τον σοφρά, το τζάκι, το υπνοδωμάτιο, τα εκπληκτικά υφαντά και κεντήματα που στόλιζαν τις γωνιές και τα σημεία του σπιτιού.
Κοττάνη: Φωλιά Γαστρονομίας και Πολιτισμού των Πομάκων της Θράκης!

Κοττάνη: Φωλιά Γαστρονομίας και Πολιτισμού των Πομάκων της Θράκης!
Στο ισόγειο, το οποίο βρίθει από στολίδια παραδοσιακά-το σπίτι είναι πλινθόκτιστο-, άρα αντέχει στο χρόνο-, τον χώρο τον έχει διαμορφώσει σε μια …φωλιά γαστρονομίας με βάση τα Πομακικά φαγητά και όχι μόνο, όπου στην κυριολεξία εκεί απογειώνονται όλες οι γεύσεις!
Δεν είναι τυχαίο το ότι οι θαμώνες της συγκεκριμένης ταβέρνας έρχονται από τα γύρω μέρη της Βόρειας Ελλάδας και φυσικά την περίοδο της Αποκριάς το τελευταίο τριήμερο, από πολλά μέρη της Ελλάδας-Αθήνα, Πελοπόννησο.

Ο ίδιος στον προγραμματισμό του είχε να φτιάξει και ξενώνες, αλλά τόσο η οικονομική κρίση, η πανδημία και πλέον η άνοδος των τιμών των υλικών, έχουν «παγώσει» προς το παρών την συγκεκριμένη προοπτική, η οποία βεβαίως ποτέ δεν εγκαταλείπεται από τα μέλη της οικογένειας, που εργάζονται! Ο γιος του κ. Τζεμήλ είναι ΣΕΦ, ενώ η κόρη του στην Αγγλία διατηρεί καταστήματα με Ελληνικά προϊόντα και αυτή είναι που εργάζεται στην υλοποίηση της προοπτικής της λειτουργίας του ξενώνα.

Αυτό που επιθυμεί ο κ. Τζεμήλ και μιλάει με τους υπευθύνους, είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση, καθώς ο δρόμος από τον οικισμό της Μέδουσας και μετά-μετά τις Θέρμες και τα ιαματικά λουτρά της ορεινής Ξάνθης, είναι χωματόδρομος και με σημεία δύσκολα για τα επιβατικά αυτοκίνητα.

Επί υπουργίας Καμμένου στο Εθνικής Άμυνας, είχε γίνει ένα πέρασμα από τα μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού και από τότε κρατάει ο δρόμος, που όμως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μετά από μια έντονη καταιγίδα, ή χιονόπτωση.

«Ευτυχώς αυτά τα χρόνια δεν είχαμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα και ειδικά φέτος ο κόσμος ήλθε και στις γιορτές και περιμένουμε και άλλους φίλους να μας γνωρίσουν», τόνισε ο κ. Τζεμήλ.

Η ταβέρνα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και αν δεν έχετε κάνει προηγουμένως τηλεφωνική κράτηση, θα αρκεστείτε να την δείτε και να την θαυμάσετε μόνο από μακριά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος