ertnews.gr

Κοππά: Προϊόν μεγάλου συμβιβασμού και διαπραγματεύσεων τα νέα πρόσωπα στην ΕΕ (audio)

04/07 14:14
Κοππά: Προϊόν μεγάλου συμβιβασμού και διαπραγματεύσεων τα νέα πρόσωπα στην ΕΕ (audio)

Τα νέα πρόσωπα είναι προϊόν ενός μεγάλου συμβιβασμού και διαπραγματεύσεων πολλών ημερών. Η κ. Μαριλένα Κοππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αποκωδικοποίησε τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν  στην επιλογή των νέων προσώπων και αξιωμάτων της ΕΕ.

Η κ. Κοππά τόνισε ότι «στην αρχή είδαμε την απόρριψη του κ. Βέμπερ που ήταν εκλεκτός της πρώτης πολιτικής ομάδας στο κοινοβούλιο  – η διαδικασία αυτή με την οποία οι πολιτικές ομάδες ορίζουν τον υποψήφιό τους, δεν προβλέπεται από τη συνθήκη της Λισαβώνας -, ο Βέμπερ δεν ήταν το πρόσωπο που θα μπορούσε να δημιουργήσει συναινέσεις σε επίπεδο πανευρωπαϊκό, γιατί δεν είχε καμία πολιτική εμπειρία, δεν είχε ασκήσει πολιτικό αξίωμα.  Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο κ. Τιμμερμανς σημαντικός παίκτης  στην προηγούμενη ΕΕ με σημαντικό ρόλο στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Ακριβώς γι’ αυτό οι χώρες του Βίζεγκραντ οι οποίες ηγεμονεύονται από την Ουγγαρία του Ορμπαν θεώρησαν ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν άμεση επίθεση με δεδομένο ότι ο κ. Τιμερμανς είχε καταγγείλει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στις χώρες αυτές. Τρίτο μεγάλο φαβορί η φιλελεύθερη κ. Βεστάγκερ που και αυτή «έφυγε»  -αν και επιτυχημένη επίτροπος ανταγωνισμού- με παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα. Η κ. Βεστάγκερ, συγκρούστηκε με μεγάλες αμερικανικές εταιρίες (Google, Amazon) επιβάλλοντάς τους περιορισμούς  και σημαντικά πρόστιμα».

Κ .Κοππά επεσήμανε ότι «μετά από αυτό έπρεπε να φτάσουν σε ονόματα που μπορούσαν όλοι να δεχτούν, συμπεριλαμβανομένου και του power game Γαλλίας και Γερμανίας.  Ο κ . Μακρόν, στο επίπεδο του ευρωκοινοβουλίου, με τους 23 βουλευτές που κατάφερε να εκλέξει θεωρείται ο king maker, αυτός θα κάνει παιχνίδι, γιατί όπου γείρουν οι φιλελεύθεροι μπορούν να δημιουργηθούν πλειοψηφίες. Έτσι λοιπόν στην κ. Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν, που θεωρείται πολύ σκληρός παίχτης στον κυβερνητικό συνασπισμό, εμείς δε τη θυμόμαστε με θέσεις σκληρότερες και του κ. Σόιμπλε, για τα θέματα της Ελλάδας. Δεν ήταν η εκλεκτή της κ. Μέρκελ και έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις του SPD,  με ισχυρές θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, που πολύ ενδιέφερε τη Γαλλία. Η δεύτερη γυναίκα, είναι η κ. Λαγκάρντ, πρόταση του κ. Μακρόν, οι Γερμανοί είδαν ότι ο υποψήφιός τους κ. Βάιτμαν δεν προχωρούσε, αλλά θεωρεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί η δική της πολιτική και όχι η συνέχιση της πολιτικής Ντράγκι».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version