Ιστορικός περίπατος για τους δωσίλογους της Κατοχής

Ιστορικό περίπατο με γενικό άξονα την “Αθήνα της Κατοχής” και ειδικότερη θεματική τη δράση των Ελλήνων δωσιλόγων διοργανώνει το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, στις 10:00.

Ιστορικός περίπατος για τους δωσίλογους της ΚατοχήςΟ ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα είναι ο ξεναγός σε αυτή την “περιήγηση” στα σκληρά χρόνια της Κατοχής.

Στόχος είναι να φωτιστούν άγνωστα στοιχεία της πιο σκοτεινής πλευράς της συνεργασίας με τους κατακτητές, όπως η δράση των ελληνικών φιλοναζιστικών και αντικομμουνιστικών οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, με στάσεις σε κτήρια όπου στεγάζονταν οι προδοτικές οργανώσεις, θα γίνει αναφορά στα παρακάτω θέματα:

  • Στο δίκτυο κατασκοπίας των Ναζί, το οποίο δρούσε στην Ελλάδα πριν ακόμη την έναρξη του πολέμου πίσω από τη «βιτρίνα» γνωστών γερμανικών εταιρειών.
  • Στη δράση των ελληνικών φιλοναζιστικών και αντικομμουνιστικών οργανώσεων Εθνική Ένωσις Ελλάς (ΕΕΕ), Μπουντ ή Ένωσις Φίλων Χίτλερ και Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις (ΕΣΠΟ).
  • Στη δράση της Ειδικής Ασφάλειας της Ελληνικής Χωροφυλακής.
  • Στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως τα S.D. (Υπηρεσία Ασφαλείας των Ες-Ες), η οργάνωση «3.000», η G.F.P. (Μυστική Στρατιωτική Αστυνομία της Βέρμαχτ) και στους Έλληνες πράκτορές τους.
  • Στις κατοχικές ρουλέτες, τους τόπους «συνάντησης» της οικονομικής και της στρατιωτικής συνεργασίας.

Η δράση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας για το άνοιγμα της ιστορικής έρευνας στο ευρύ κοινό και είναι δωρεάν.

Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 10:00, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα ολοκληρωθεί στην περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας. Εκεί, στον κινηματογράφο Αλκυονίς (Ιουλιανού 42), θα ακολουθήσει προβολή σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού από την περίοδο της Κατοχής.


info

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας δύο βιβλίων για τη δεκαετία του ’40: «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα» (2012) και «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας» (2014).

Tο Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας είναι ένας ανοιχτός χώρος διαλόγου και έρευνας για ζητήματα κοινωνικής ιστορίας. Συγκροτήθηκε και δραστηριοποιείται συλλογικά από μια ομάδα νέων ιστορικών. 

Ιστορικός περίπατος για τους δωσίλογους της Κατοχής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος