Ισπανία: “Ζώνη καταστροφής” το νησί Λα Πάλμα – Περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ οι ζημιές

Ηρεμία και ψυχραιμία συνέστησε στους κατοίκους της νήσου Λα Πάλμα, που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της έκρηξης του ηφαιστείου, ο Ισπανός πρωθυπουργός και τους διαβεβαίωσε για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σε περισσότερα από 400 ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές, την ώρα που συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις, η λάβα κατευθύνεται προς τη θάλασσα και εκκενώνονται επιπλέον οικισμοί.

Συγκεκριμένα δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ «Θέλω να απευθυνθώ στους κατοίκους για ηρεμία και ψυχραιμία. Η ασφάλειά σας είναι εγγυημένη. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν ξεχνάμε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται και πρέπει να αποφύγουμε να πλησιάζουμε στο μάγμα. Η διαχείριση της κρίσης δεν τελειώνει όταν η λάβα φτάνει στη θάλασσα, αλλά όταν η Λα Πάλμα θα ανακτήσει την κανονικότητά της. Και εκεί θα είναι παρούσα η κυβέρνηση της Ισπανίας. Σήμερα, στο Συμβούλιο Υπουργών, έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε τα μέτρα για την κήρυξη της περιοχής ως ζώνης έκτακτης ανάγκης. Η δέσμευση της κυβέρνησης της Ισπανίας είναι κατηγορηματική».

Ισπανία: “Ζώνη καταστροφής” το νησί Λα Πάλμα – Περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ οι ζημιές

Επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται στην Λα Πάλμα από την Κυριακή το βράδυ επιβεβαίωσε ότι σήμερα το απόγευμα θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ και ότι θα επιστρέψει για να συμμετάσχει στην επίσκεψη του Βασιλιά.

Ο Ανχελ Βίκτορ Τόρρες επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης των Καναρίων Νησιών δήλωσε: “Είχα μια συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ταμεία Συνοχής. Το νησί της La Palma είναι μια καταστροφική περιοχή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 400 εκατομμύρια ευρώ ζημιές, αλλά θα υπάρξουν πολλές ακόμη. Η παρουσία του Βασιλιά έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη και ένα μονογραφικό Κυβερνητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Ο εναέριος χώρος παραμένει ανοιχτός. ”

Ο επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία, Virginijus Sinkevicius, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι “περισσότερο από πρόθυμες να προσφέρουν τα διαθέσιμα κεφάλαια” για να ανακουφίσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από το ηφαίστειο, όταν το ζητήσει η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Εντωμεταξύ τέσσερις νέες σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν το νησί, δύο εκ των οποίων μεγέθους 3,2 και 3 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν στις 5,06 και 8,08 αντίστοιχα. Αυτοί οι σεισμοί είναι κάπως πιο ήπιοι από αυτόν της Δευτέρας στις 9:32 μ.μ., ο οποίος έφτασε τα 3,8 Ρίχτερ, ο ισχυρότερος από την έναρξη της έκρηξης. Λίγο πριν από το σεισμό, είχε ανοίξει ένα ακόμα κρατήρας, ο ένατος μέχρι στιγμής, ο οποίος ανάγκασε τους κατοίκους της περιοχής Τακάντε να απομακρυνθούν.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος