Ισπανία: 1821- 2021 : Ελληνική επανάσταση και ισπανικός φιλελληνισμός

Ήταν ένα ξεχωριστό διήμερο με σημαντικές διαλέξεις Ισπανών ακαδημαϊκών αλλά και Ελλήνων με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Στο κτήριο του Círculo de Bellas Artes της Μαδρίτης στην ταράτσα του οποίου δεσπόζει ένα εμβληματικό άγαλμα της θεάς Αθηνάς, για δύο ημέρες το ισπανικό κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας των ισπανικών και ελληνικών σχέσεων την περίοδο κατά την οποία οι Ελληνες ξεσηκώνονταν κατά των Τούρκων.

Ο κύκλος διαλέξεων που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 10 και 11 Νοεμβρίου και οργανώθηκε από την Ελληνική Πρεσβεία της Μαδρίτης, είχε ως κεντρικό άξονα το θέμα: “1821- 2021 : Ελληνική επανάσταση και ισπανικός φιλελληνισμός” («1821-2021: Revolución griega y filohelenismo español»).

“Η Ελληνική Πρεσβεία της Μαδρίτης, έπρεπε με κάποιο τρόπο να συμμετάσχει στον εορτασμό των 200 χρονών από την ελληνική επανάσταση.  Η πανδημία όμως εμπόδισε την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εκδήλωσης τον περασμένο Μάρτιο οπότε τώρα ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία” επισημαίνει στην ΕΡΤ ο Έλληνας Πρέσβης στην Ισπανία Γιάννης Τζόβας. “Οπότε σκεφτήκαμε να δώσουμε το λόγο στους Ισπανούς ακαδημαϊκούς που γνωρίζουν και αγαπούν την Ελλάδα.” Συμπλήρωσε.

Στο κάλεσμα της Ελληνικής Πρεσβείας ανταποκρίθηκε άμεσα ο Ισπανο – Ελληνικός Μορφωτικός Σύλλογος (Asociación Cultural Hispanohelénica) ο οποίος μετρά πολλές δεκαετίες ύπαρξης και ιδρύθηκε από ομάδα Ισπανών φιλελλήνων κυρίως ακαδημαϊκών των ισπανικών πανεπιστημίων, την δεκαετία του ’80.

Την πρώτη ημέρα των διαλέξεων, συντόνισε ο πρόεδρος της ACHH και πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας Eusebi Ayensa Prat και είχε ως θέμα: “1821-2021: Η Ελληνική Επανάσταση από την απέναντι όχθη”

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγας, Álvaro García Marín παρουσίασε την συλλογική έκδοση “Περιφέρειες της Επανάστασης: Διακρατικό πλαίσιο της Ελληνικής Εξέγερσης του 1821”, η οποία συγκεντρώνει έργα ερευνητών από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Χιλή και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέροντας διαφορετικές πλευρές και προοπτικές για την Ελληνική Επανάσταση, την προετοιμασία της και τον αντίκτυπό της τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στη λογοτεχνία του 19ου αιώνα.

Η διδάκτορας Eva Latorre Broto (Ισπανία και Ελλάδα, 1821-1823. Η Μεσόγειος στην Επανάσταση) ανέλυσε την Ισπανική Επανάσταση του 1820 και την άμεση επιρροή της στις συνταγματικές εξεγέρσεις στην Πορτογαλία, τη Νάπολη και το Πιεμόντε που δημιούργησαν την ευρωπαϊκή πολιτική ιδέα της περιοχής της Μεσογείου ως χώρου επανάστασης και ελευθερίας κατά του καταπιεστικού Βορρά που έμενε πιστός στην Ιερά Συμμαχία. Το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 ενίσχυσε αυτή την ιδέα και είχε τέτοιο αντίκτυπο στην ισπανική κοινωνία, που δεν άργησαν να ξεκινήσουν επαφές μεταξύ της φιλελεύθερης Ισπανίας και της εξεγερμένης Ελλάδας.

Ο ακαδημαϊκός Pedro Bádenas de la Peña (Ο πρώτος αιώνας της ελληνικής ανεξαρτησίας (1821-1921))ανέλυσε τον πρώτο αιώνα μετά την Επανάσταση του 1821 και το αποτέλεσμά της που ήταν η δημιουργία ελληνικού κράτους με προσωρινά καθορισμένα σύνορα που άφηναν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού εκτός του νέου έθνους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αι. και το πρώτο τέταρτο του εικοστού, η πολιτική ζωή της Ελλάδας εξαρτήθηκε από την αναζήτηση ιστορικών, γλωσσικών και πολιτιστικών αναφορών ταυτότητας ικανών να ενώσουν ένα νέο έθνος. Η Μεγάλη Ιδέα θα σηματοδοτήσει την εξέλιξη της πολιτικής της Ελλάδας στον πρώτο αιώνα ύπαρξής της ως ανεξάρτητου κράτους.

Ο καθηγητής του ΑΕΠ, Δημήτρης Φιλιππής, (Το 1821 μεταξύ 1921 και 1971: Μισός αιώνας παράλληλης ισπανοελληνικής «ενδοϊστορίας») ξεκίνησε την διάλεξή του από την Καταστροφή της Σμύρνης . Όπως τόνισε: “Σε ανάμνηση των 150 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, το 1971, ομάδες Ελλήνων και Ισπανών διανοουμένων διαμαρτύρονται ενάντια στα αντίστοιχα αυταρχικά καθεστώτα τους στην Ελλάδα και την Ισπανία. Και οι δύο χώρες έχουν περάσει μισό αιώνα ήττες, στρατιωτικές εξαγγελίες, εμφύλιους πολέμους, δικτατορίες, στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταστολή”.

Συντονιστής του δεύτερου κύκλου διαλέξεων ήταν ο καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Κωστής Κορνέτης και το θέμα των διαλέξεων ήταν: “Ελληνική Επανάσταση: η ελληνική γλώσσα ως σύμβολο ελευθερίας στο ιστορικό της πλαίσιο ».

Η καθηγήτρια στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαλένθιας Alicia Villar Lecumberri (Η ελληνική γλώσσα, σύμβολο της ελευθερίας στο νέο ελληνικό κράτος) τόνισε την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας ως αρχιτέκτονα της ελευθερίας του Νέου Ελληνικού Κράτους. Από τα Επτάνησα, το μοναδικό προπύργιο της Ελλάδας, που δεν γνώρισε την Οθωμανική κατοχή, τα μέλη της Επτανησιακής Σχολής τραγουδούν τον Ύμνο στην Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού, τις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου και του Λορέντζου Μαβίλη. Η Δημοτική, η γλώσσα του λαού, τραγουδά επίσης την ελευθερία. Η ανεξαρτησία της Ελλάδας χρειαζόταν τα γράμματα, την ελληνική γλώσσα, για να γίνει πραγματικότητα. Κάθε έθνος χρειάζεται μια γλώσσα και το ελληνικό έθνος ανέκτησε την αξιοπιστία όλων των Ευρωπαίων διανοουμένων – που τον 18ο αιώνα την είχε χάσει – χάρη στους Φιλέλληνες.

Η Ελλάδα στην εποχή της επανάστασης” ήταν ο τίτλος της διάλεξης του καθηγητή της UAM Juan Luís Simal Durán ο οποίος ανέλυσε το γενικό πλαίσιο της Εποχής της Επανάστασης (περίπου 1770-1830) στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και στον κόσμο πέραν του Ατλαντικού και τους λόγους για τους οποίους ο Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας αποτελεί μέρος αυτών των επαναστάσεων. Ξεκινώντας από τα κύρια επαναστατικά γεγονότα στον ευρωατλαντικό κόσμο στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα (γέννηση των Ηνωμένων Πολιτειών, Γαλλική Επανάσταση και Ναπολεόντεια Αυτοκρατορία και επανάσταση στον Ισπανόφωνο κόσμο). Αναφέρθηκε, τέλος, στο επαναστατικό κύμα που ξεκίνησε στην Ισπανία τον Ιανουάριο του 1820 και σύντομα μετακόμισε στη Νάπολη, τη Σικελία, την Πορτογαλία και το Πεδεμόντιο.

Ο κύκλος διαλέξεων ολοκληρώθηκε με την Nere Basabe, καθηγήτρια στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης ( Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ενόψει του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας) η οποία εστίασε στην αδράνεια αφενός των ευρωπαϊκών υπουργικών συμβουλίων και αφετέρου στους εκατοντάδες εθελοντές (φιλελεύθεροι, ρομαντικοί, επαναστάτες και τυχοδιώκτες όλων των ειδών) που επιστρατεύτηκαν για να πολεμήσουν σε αυτόν τον πόλεμο, τον οποίο θεωρούσαν πόλεμο ενός «αδελφού έθνους». Η ζωηρή συζήτηση που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη, μέσω των πιο επιφανών διανοουμένων της, αλλά και στον τύπο και τις ενώσεις, θα καθορίσει για το μέλλον τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιλήφθηκε τον εαυτό της: την ιστορία της, τις αξίες της, την πολιτιστική της κληρονομιά και την πολιτική.

Βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό προς την εκδήλωση απέστειλε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος