Είναι το κρασί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό;

Με ένα ποτήρι κρασί ευχόμαστε σε φίλους και γνωστούς, αφού, ως γνωστόν, οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου. Το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις γιορτές, τη διασκέδαση αλλά και την καλή παρέα. Επιπλέον, κάνει καλό στην υγεία μας, αρκεί να καταναλώνεται με… μέτρο.

Πότε το κρασί είναι ασπίδα προστασίας;

Αναμφισβήτητα, η πολύ μικρή καθημερινή δόση αλκοόλ είναι ευεργετική για τον οργανισμό, αφού έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ευεξία αλλά και να δρα ως ηρεμιστικό πριν από τον νυχτερινό ύπνο. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, κυρίως, προστατεύει την καρδιά από τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, γιατί αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερίνης). Το κρασί θεωρείται από τους επιστήμονες ως “υγρή ασπιρίνη”, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η σαμπάνια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες.

Είναι το κρασί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό;
Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί επικίνδυνα από τους νέους, ακόμη κι από εφήβους, η κατανάλωση αλκόολ.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί επικίνδυνα από τους νέους, ακόμη κι από εφήβους, η κατανάλωση αλκόολ και, μάλιστα “σκληρών” ποτών (ουίσκι, τζιν, βότκα, κοκτέιλ κ.ά.), σε αντίθεση με τους ενήλικες που συνήθως καταναλώνουν ποτά, όπως κρασί και μπίρα.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες είναι δύο αντιοξειδωτικά συστατικά στο κόκκινο κρασί, που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των αρτηριακών τοιχωμάτων. Επίσης, το κρασί μπορεί να ενισχύσει την HDL, αυτή δηλαδή που λέμε και «καλή» χοληστερόλη. Ομως, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την καρδιοπροστατευτική δράση του μέσα από τη σωστή ποσότητα.

Είναι το κρασί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό;Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουν μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα οι γυναίκες και μέχρι 2 οι άνδρες, αφού το περισσότερο αλκοόλ μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν από κοινού Αμερικανοί και Ισραηλινοί επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στην Daily Mail, οι διαβητικοί ασθενείς που για ικανοποιητικό διάστημα κατανάλωναν κόκκινο κρασί αύξησαν τα επίπεδα καλής χολιστερόλης τους. Παράλληλα είχαν καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις αίματος σε σύγκριση με όσους διαβητικούς κατανάλωναν λευκό κρασί ή μόνο νερό.

Ετσι, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού πιθανόν μειώνει τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο και στους διαβητικούς, ωστόσο χρειάζονται, όπως υποστηρίζουν, εκτενέστερες έρευνες για να καταλήξουν σε ασφαλή αποτελέσματα.

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος