“IΔΑΣ – Ο αιρετικός οραματιστής Ίων Δραγούμης και το χρονικό της δολοφονίας του” στο ΔΘΠ

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεών του, παρουσιάζει μια δράση-φόρο τιμής στον Ίωνα Δραγούμη, για τα 100 χρόνια από τη δολοφονία του, με τίτλο IΔΑΣ – Ο αιρετικός οραματιστής Ίων Δραγούμης και το χρονικό της δολοφονίας του, την Παρασκευή 31 Ιουλίου, στις 20:20, στον προαύλιο χώρο του ΔΘΠ.

Πρόκειται για μια ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρη Γιοβανίδη, για να θυμηθούμε την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Ιωνα Δραγούμη ΙΔΑΣ το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο από το οποίο αντλεί και τον τίτλο της η δράση λίγο πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης,

31 Ιουλίου 1920: Ο διπλωμάτης, πολιτικός, λογοτέχνης, διανοούμενος, δημοτικιστής, επιφανής αστός, ήρωας του Μακεδονικού αγώνα, Ίων Δραγούμης δολοφονείται μέρα μεσημέρι σε δημόσια θέα από παρακρατικούς στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας απέναντι από το Χίλτον, στο σημείο όπου υπάρχει σήμερα μνημειακή στήλη. Ήταν η επομένη της απόπειρας δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι. Ασυγχώρητο -και ανεξιχνίαστο- το έγκλημα στοιχειώνει την Ελλάδα του Εθνικού Διχασμού.

31 Ιουλίου 2020: Στεκόμαστε για λίγο μέσα στη βουή της πόλης προσπαθώντας να ακούσουμε αυτή τη φωνή, να συλλογιστούμε και να παρατηρήσουμε τη θέση μας μέσα στον χώρο, τη σχέση μας με τον χρόνο, με τον τόπο μας και τους γύρω μας. Ξαναδιαβάζουμε χωρίς παραμορφωτικά ή ρομαντικά φίλτρα αυτές τις λέξεις, που μας αποκαλύπτουν τόσα, για τις μέρες που γράφτηκαν -και κυρίως για τις δικές μας ημέρες.

“IΔΑΣ – Ο αιρετικός οραματιστής Ίων Δραγούμης και το χρονικό της δολοφονίας του” στο ΔΘΠ

Και δεν παύουν να ζουν με το θάνατο μου. Γιατί ο άνθρωπος δεν είναι πλάσμα ξεμοναχιασμένο, ξεκρέμαστο, ουρανοκατέβατο και άτομο, παρά μόνο κύτταρο της ζωντανής μάζας της ανθρωποσύνης, δεμένο με αναρίθμητα νήματα κατά κάθε διεύθυνση και προς τα περασμένα και προς τα ερχόμενα, πιεζόμενο από δω, σκουντιούμενο από κει και ορίζοντας αλλού. Και αυτό το κάθε κύτταρο της ανθρωποσύνης έχει μέσα του μια πνοή, όμοια και ως τόσο ξεχωριστή από τα άλλα, την αρχική πνοή που πήρε από τους γεννήτορες του σα γεννήθηκε, που θέλει και αυτή να απλωθεί και να κυριαρχήσει απάνω στα άλλα, και που θα τη μεταδώσει στα παιδιά του.

Ταυτότητα δράσης
Σκηνοθεσία:
Παντελής Δεντάκης
Δραματουργία:
Δημήτρης Πασσάς
Μουσική:
Γιώργος Μιζήθρας
Φωτογραφία:
Κώστας Γκιόκας
Ερμηνεία:
Δημήτρης Πασσάς, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη

Διάρκεια: 40′

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος