«Η θαλασσινή ωδή του Φερνάντο Πεσσόα και τα φάντος της εφηβείας μου» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Την παράσταση «Η θαλασσινή ωδή του Φερνάντο Πεσσόα και τα φάντος της εφηβείας μου» παρουσιάζει η ερμηνεύτρια Αλίκη Καγιαλόγλου, την Κυριακή 3 Ιουνίου, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του κύκλου «Κυριακάτικα Πρωινά».

Η μεγαλειώδης ποιητική σύνθεση του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα (υπογεγραμμένη από το alter ego του, Άλβαρο ντε Κάμπος) συναντά τα μελαγχολικά φάντος της Λισαβόνας, τραγούδια έντονα νοσταλγικά. Μια παράσταση που μοιάζει με ένα απέραντο τραγούδι που αφυπνίζει σκέψεις, αισθήσεις αλλά και την ξεχασμένη τρυφεράδα που νιώθει κανείς ακούγοντας παραμύθια και τραγούδια της παιδικής ηλικίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δήμος Αβδελιώδης, ο οποίος οδηγεί τον λόγο σε πρώτο πλάνο.

«Η θαλασσινή ωδή του Φερνάντο Πεσσόα και τα φάντος της εφηβείας μου» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Αλίκη Καγιαλόγλου σημειώνει για την παράσταση
Άγια εφηβεία, όπως θα έλεγε και η φίλη μου Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ… Όλοι ακούν Beatles. Εγώ ανακαλύπτω μια γυναικεία φωνή που τραγουδάει κάτι υπέροχα τραγούδια. Τη φωνάζουν Amalia. Δεν καταλαβαίνω τι λέει, όμως με συγκινεί βαθύτατα η εξαίσια φωνή της. Προσπαθώ να τραγουδήσω μαζί της, αλλά δε μου φτάνει. Θέλω να μοιραστώ αυτή την ανακάλυψη και έτσι αρχίζω όλο και πιο πολύ να δυναμώνω την ένταση του πικάπ και της φωνής μου. Κάθε μέρα, η πολυκατοικία της οδού Δημητρακοπούλου στενάζει. Θέλω, βλέπεις, να με ακούσει και το αγόρι που μένει στο δεύτερο, δε θυμάμαι πια το όνομά του. Πολλά, πάρα πολλά χρόνια μετά, μου στέλνει ο Γιάννης Δουβίτσας την «Ποίηση», το περιοδικό που εκδίδει η Νεφέλη του. Πρώτο-πρώτο το ποίημα «Θαλασσινή ωδή» του Φερνάντο Πεσσόα. Το διαβάζω όλο με μιας. Και λέω είναι δικό μου, δεν το συζητώ. Θάλασσα, βαπόρια, θέλω να φύγω, πειρατές πάρτε με μαζί σας, ταξίδια. Ναι, είναι δικό μου. Ένα τιμόνι μέσα μου αρχίζει να γυρνάει αργά…Θέλω να το διαβάσω δυνατά. Αλλά δε μου φτάνει. Θέλω και να το μοιραστώ. Πρέπει να κάνω κάτι γι’ αυτό…Αρχίζω να πηγαίνω ξανά στην Λισαβόνα της αγαπημένης Amalia, να περπατώ στους δρόμους της Mouraria, να βλέπω την Argentina Santos να πλένει πιάτα και μετά να βγάζει την ποδιά και να τραγουδά φάντος. Και αρχίζω το ταξίδι απ’ την αρχή…

Αλίκη Καγιαλόγλου
Η θαλασσινή ωδή του Φερνάντο Πεσσόα και τα φάντος της εφηβείας μου
Ημερομηνία: Κυριακή 3 Ιουνίου 2018
Ώρα έναρξης: 13.00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία διανέμονται δύο ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της ΕΛΣ.

Ιδέα, σύνθεση κειμένου, επιλογή και διασκευή τραγουδιών, ερμηνεία: Αλίκη Καγιαλόγλου
Διδασκαλία ερμηνείας κειμένου, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μετάφραση ποιήματος: Μαρία Παπαδήμα
Μετάφραση τραγουδιών: Μαρία Πιεδάδ
Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Τηλ. 213 0885700

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος