Η ψηφιακή έκθεση «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το εμβληματικό έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία από ομάδα έμπειρων επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και παραδόθηκε στις τρεις Χριστιανικές Κοινότητες, Φύλακες του Πανάγιου Τάφου, τον Μάρτιο 2017, παρουσιάζεται στην περιοδική ψηφιακή έκθεση προηγμένης τεχνολογίας «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο», που φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τρισδιάστατη ψηφιακή έκθεση, η οποία αποτελείται από δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η ομόλογη έκθεση του National Geographic Society (NG), όπως έχει διατεθεί στο ΕΜΠ από τον επιμελητή της Έκθεσης και αρχαιολόγο του National Geographic Society, Fredrik Hiebert, και τη διευθύντρια του μουσείου του National Geographic, Kathryn Keane.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα δεδομένα που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ κατά τη διάρκεια του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου. Ιδιαίτερα τα ευρήματα που προέκυψαν αφού άνοιξε ο Πανάγιος Τάφος, για πρώτη φορά, ύστερα από πέντε αιώνες. Η διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ απαρτίζεται από τους ομότιμους καθηγητές Εμμ. Κορρέ, καθ. Α. Γεωργόπουλο, καθ. K. Σπυράκο και επίκ. καθ. Χ. Μουζάκη, με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

Η ψηφιακή έκθεση «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό ΜουσείοΗ διαδραστική αυτή έκθεση χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και τρισδιάστατα μοντέλα, ώστε να μεταφέρει νοητά το κοινό στα Ιεροσόλυμα, στον Ναό της Αναστάσεως, για να «δει από κοντά» το μνημείο και τις εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου και την ανάδειξη των αξιών του Πανάγιου Τάφου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε., του Προέδρου της Δημοκρατίας, και διοργανώνεται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμου Β΄, και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.​

Η ψηφιακή έκθεση «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων, Φυλάκων του Πανάγιου Τάφου, του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του Τάγματος των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων της Ιερουσαλήμ, που εμπιστεύτηκαν στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ την επιστημονική ευθύνη του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, και έδωσαν τις ευλογίες τους όσον αφορά τη διεξαγωγή αυτής της έκθεσης.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, που είχε την επιστημονική ευθύνη του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, σε συνεργασία με το National Geographic.

 

INFO

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από Τρίτη έως Κυριακή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, και τις Δευτέρες από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ.

Διάρκεια έκθεσης: Έως 31 Ιανουαρίου

Λόγω της φύσης της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει προβολές, συνιστάται η προκράτηση, τηλεφωνικά, στο 11876. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος