Η κληρονομιά του Τζεφ Μπέζος της Amazon σε αριθμούς

Μετά από 26 χρόνια και 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από CEO της Amazon. Ο άνθρωπος που έσπασε όλα τα ρεκόρ ως ο πλουσιότερος στον κόσμο (αν και σήμερα είναι νούμερο δύο, πίσω από τον Ίλον Μασκ), ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να κυβερνά ως εκτελεστικός πρόεδρος του συμβουλίου της Amazon. Αντικαταστάτης του θα είναι ο επικεφαλής των Web Services της εταιρείας, Άντι Τζάσι.

Ο Μπέζος είναι μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φιγούρα, καθώς είναι η προσωποποίηση της ολοένα αυξανόμενης κοινωνικής ανισότητας. Αδίστακτος στις επιχειρηματικές του συναλλαγές και στη μεταχείριση των υπαλλήλων του, έγινε ισχυρός συνθλίβοντας μικρότερα βιβλιοπωλεία. Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί πραγματοποιούν περίπου το ήμισυ του συνόλου των διαδικτυακών αγορών τους μέσω της Amazon. Σήμερα, η αξία όλων των μετοχών της Amazon είναι 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πώς μετριέται όμως η αξία ενός CEO; Ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν.

Έσοδα και έξοδα

194 δισεκατομμύρια δολάρια: Αυτή είναι η συνολική αξία της περιουσίας του Μπέζος σε δολάρια.

386 δισεκατομμύρια δολάρια: Τα έσοδα της Amazon για το 2020.

7.7: Αυτός είναι ο ανά 100 αριθμός εργατών που είχαν σοβαρούς τραυματισμούς σχετιζόμενους με τη δουλειά το 2019, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της Amazon. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό, υπερδιπλάσιο του μέσου όρου στις βιομηχανίες.

Οικονομική ανισότητα

13 εκατομμύρια δολάρια / ώρα: Ο κατά προσέγγιση ωριαίος μισθός του Τζεφ Μπέζος, υπολογισμένος ανάλογα με τα έσοδά του ανά έτος.

15 δολάρια/ ώρα: Αυτός είναι ο ελάχιστος μισθός που παίρνει ένας εργάτης της Amazon για τη δουλειά του στην εταιρεία. Κάποιοι επαίνεσαν την Amazon για το γεγονός ότι σταθεροποίησε τον μισθό, ενώ μερικοί εργάτες ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αντίκτυπο σε προνόμια, bonus και υπερωρίες με αποτέλεσμα τελικά να βγάζουν ακόμα λιγότερα.

Κυριαρχία

5: Ο αριθμός των εν εξελίξει ερευνών που αντιμετωπίζει η Amazon σε όλο τον κόσμο, καθώς οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η ΕΕ και οι πολίτες στην Ινδία κατηγορούν την εταιρεία για μονοπωλιακές τακτικές.

6.000: Ο αριθμός των εργαζομένων στην αποθήκη της εταιρείας στην Αλαμπάμα που θα ψηφίσει για το πρώτο συνδικάτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Amazon κατηγορείται για αντίποινα εναντίον των εργαζομένων της που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η παρακολούθηση είναι κερδοφόρα

1 δισεκατομμύριο δολάρια: Χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του Ring, μιας εταιρείας συνδεδεμένων θυροτηλεφώνων βίντεο και κάμερες ασφαλείας.

2.014: Ο αριθμός των πυροσβεστικών και αστυνομικών τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα που χρησιμοποιούν τις συσκευές Ring για παρακολούθηση.

ΠΗΓΗ: Mashable

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος