Η Γερμανία αντιμέτωπη με σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η Γερμανία θα χρειαστεί μεγάλης κλίμακας μετανάστευση για να αποτρέψει μια σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού που υπονομεύει την παραγωγικότητα και θέτει σε κίνδυνο μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σχετικά με τη δημογραφική κρίση που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Σήμερα έχουμε 300.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας και αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε ένα εκατομμύριο και περισσότερο. Εάν δεν καλύψουμε αυτό το χάσμα, θα έχουμε πραγματικά προβλήματα με την παραγωγικότητα», δήλωσε ο Χάμπεκ, ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων, σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters.

«Αν και η βελτίωση της εκπαίδευσης και της ευελιξίας στην επανένωση του χώρου εργασίας και της οικογένειας θα ήταν χρήσιμη, η μεγαλύτερη μετανάστευση θα ήταν απαραίτητη για τις θέσεις εργασίας των «μηχανικών, τεχνιτών, φροντιστών», πρόσθεσε. «Πρέπει να το οργανώσουμε αυτό», είπε ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος στον νέο τριμελή γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου ηγείται ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς.

Το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί κατά περισσότερα από 300.000 άτομα φέτος, επειδή υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται από τους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Αυτό το χάσμα αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερους από 650.000 έως το 2029, με αποτέλεσμα μια συνολική έλλειψη ατόμων σε ηλικία εργασίας έως το 2030 περίπου πέντε εκατομμυρίων. Ωστόσο, ο αριθμός των Γερμανών εργαζομένων αυξήθηκε σε σχεδόν 45 εκατομμύρια το 2021, παρά την πανδημία του κορονοϊού.

Δεκαετίες χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και ανισότητας στη μετανάστευση, καθώς και οι αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, αποτελούν δημογραφική βόμβα για το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας, στον οποίο το βάρος της χρηματοδότησης των συντάξεων ενός αυξανόμενου στρατού συνταξιούχων, των οποίων το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, πέφτει σε λιγότερους υπαλλήλους.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συνασπισμού, τα κυβερνώντα κόμματα συμφώνησαν να μειώσουν τα εμπόδια στην άφιξη ειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό και να κάνουν τη Γερμανία ελκυστική ξανά για ξένους εργάτες μέσω διαφόρων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα, αναφέρει το Tanjug.

Πηγή: politika.rs

Μετάφραση: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος