Οι Εκδόσεις Ίκαρος σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα

Τρία μυθιστορήματα, που “κουβαλούν” μαζί τους τα καλύτερα διαπιστευτήρια, αποτελούν τις χριστουγεννιάτικες προτάσεις των Εκδόσεων Ίκαρος: ένας απόγονος του Τσε Γκεβάρα μιλά για την Κούβα του σήμερα, ο “μπαμπάς” του Αστερισμού Ζωτικών Φαινομένων “ξαναχτυπά” με νέο διαμαντάκι, και τέλος το βιβλίο στο οποίο στηρίχθηκε η ταινία Μπρούκλυν σε σενάριο Nick Hornby και σκηνοθεσία του John Crowley, και η οποία ξεχώρισε στα βραβεία Oscar 2016 με τρεις υποψηφιότητες.

33 ΣΤΡΟΦΕΣ

Οι Εκδόσεις Ίκαρος σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα
33 ΣΤΡΟΦΕΣ
Συγγραφέας: Canek Sánchez Guevara. Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης. Σχεδιασμός/εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου. Εκδόσεις: Ίκαρος. Σελ. 304. Τιμή: 10,80 € (ebook: 7,99)

Υπάρχει ακόμη ένας Guevara που πραγματοποιεί επανάσταση, αυτήν τη φορά στη λογοτεχνία: Το πρώτο μυθιστόρημα του Canek Sánchez Guevara, 33 στροφές, σκιαγραφεί εξαιρετικά το πορτρέτο του λαού της Κούβας και αφηγείται τις δοκιμασίες και τους θριάμβους του πρωταγωνιστή του μέσω μιας σειράς αξέχαστων ιστοριών.

Το μυθιστόρημα 33 στροφές του Canek Sánchez Guevara είναι μια ειλικρινής ιστορία για τις απογοητεύσεις μιας γενιάς που πίστεψε στις ιδέες της επανάστασης του Κάστρο, αλλά και μια διεισδυτική ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Κούβα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Ο κεντρικός ήρωας χωρίζει απ’ τη γυναίκα του και περνάει τον περισσότερο χρόνο του παρέα με μια ρωσίδα γειτόνισσά του, χάρη στην οποία ανακαλύπτει την απόλαυση της ανάγνωσης. Τα βιβλία που διαβάζει ανοίγουν σταδιακά τους ορίζοντές του, ενώ τον περιβάλλει η γκρίζα και διαβρωτική πραγματικότητα: η ρουτίνα του γραφείου, τα καθημερινά μικρά ή μεγάλα παράπονα από συναδέλφους, οι δικές του εμμονικές σκέψεις.

Κάθε μέρα γίνεται μάρτυρας του θλιβερού θεάματος των νέων ανθρώπων που εγκαταλείπουν το νησί με αυτοσχέδια μέσα, και τα βράδια βασανίζεται από καφκικούς εφιάλτες στους οποίους συλλαμβάνεται και δικάζεται χωρίς αιτία. Τα πραγματικά του προβλήματα όμως θα ξεκινήσουν όταν θα κληθεί να γίνει πληροφοριοδότης του κράτους.

Αλήθεια, τι θα έλεγε για τον εγγονό του ο Che Guevara αν διάβαζε αυτήν τη συγκλονιστική περιγραφή της σημερινής Κούβας;

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Βρομιά στη βρομιά. Ένας δίσκος γρατζουνισμένος και βρόμικος. Εκατομμύρια δίσκοι γρατζουνισμένοι και βρόμικοι. Όλη η ζωή είναι ένας δίσκος γρατζουνισμένος και βρόμικος. Ο γρατζουνισμένος δίσκος του χρόνου που γυρίζει και ξαναγυρίζει. Βρόμικος.»

«Το τείχος είναι η θάλασσα, το παραπέτασμα που μας προστατεύει και μας εγκλείει. Δεν υπάρχουν σύνορα• αυτά τα νερά είναι κάστρο και συρματόπλεγμα, χαράκωμα και κάτεργο, όρυγμα και καταπακτή. Αντιστεκόμαστε στην απομόνωση. Επιβιώνουμε με την επανάληψη.»

Άλλο απόσπασμα του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Canek Sánchez Guevara, εγγονός του Che Guevara, γεννήθηκε στην Αβάνα το 1974. Ήταν συγγραφέας, μουσικός, φωτογράφος, και γραφίστας. Συνεργάστηκε στο Μεξικό με τις σημαντικότερες εφημερίδες ως αρθρογράφος και ανταποκριτής. Είχε γράψει πολλά μυθιστορήματα και δοκίμια, με το 33 στροφές να είναι το μόνο βιβλίο του που εκδόθηκε. Πέθανε το 2015 στην Πόλη του Μεξικό στα 41 του χρόνια.

Ο ΤΣΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΚΝΟ

Οι Εκδόσεις Ίκαρος σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα
Ο ΤΣΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΚΝΟ
Συγγραφέας: Anthony Marra. Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης. Σχεδιασμός/εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου. Εκδόσεις: Ίκαρος. Σελ. 372. Τιμή: 14,31 € (ebook: 9,99)

Ο Anthony Marra μετά την κυκλοφορία του Αστερισμού ζωτικών φαινομένων επανέρχεται με ένα ακόμη λογοτεχνικό διαμάντι που ξεχωρίζει για την ιδιόμορφη δομή του: μια συλλογή εννέα διηγημάτων που διαβάζεται ως ένα ενιαίο μυθιστόρημα.

Η συλλογή σκιαγραφεί μια πλειάδα αξέχαστων χαρακτήρων των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται μεταξύ τους με τρόπο σπαραχτικό.

Την δεκαετία του 1930 στο Λένινγκραντ, ένας ζωγράφος-διορθωτής επεξεργάζεται επίμαχες φωτογραφίες για λογαριασμό του Κόμματος του Στάλιν, σβήνοντας και αλλοιώνοντας πρόσωπα με τον αερογράφο του. Μαγεμένος από την εικόνα μιας μπαλαρίνας, βρίσκεται κατηγορούμενος για σχέση με την πολωνική κατασκοπεία. Μια ομάδα γυναικών αφηγείται τις ιστορίες της αλλά και αυτές των γιαγιάδων τους, πρώην κρατουμένων της Γκουλάγκ, που εγκαταστάθηκαν σε πόλη ορυχείων της Σιβηρίας. Δύο ζεύγη αδερφών μοιράζονται μια άγρια, προστατευτική αγάπη. Νεαροί άνδρες σε ολόκληρη τη πρώην Σοβιετική Ένωση αντιμετωπίζουν τη βία στο σπίτι και στο στρατόπεδο. Μεγάλες θυσίες γίνονται και στο όνομα ενός πετρελαιοειδούς τοπίου, το οποίο είναι συνηθισμένο εκτός από το σχεδόν ακατανόητο ειρηνικό παρελθόν που απεικονίζει.

Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο, με εκπληκτική πρόζα μιλά για τη ματαιότητα της προσπάθειας να εξαλειφθούν άνθρωποι και γεγονότα, για την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα, το παράλογο της ζωής και του πολέμου, αλλά και το πόσο μικρή είναι η ζωή μας σε σχέση με το μέγεθος του σύμπαντος.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Καθένας παραμένει ο ήρωας της δικής του ιστορίας, ακόμα κι αν γίνεται κακός στην ιστορία ενός άλλου.»

«Το μέλλον είναι το ψέμα με το οποίο δικαιώνουμε την κτηνωδία του παρόντος.»

«Το προφανές είναι προφανές μόνο όταν συμβαίνει στους άλλους.»

Άλλο απόσπασμα του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ (BROOKLYN)

Οι Εκδόσεις Ίκαρος σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα
ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ (BROOKLYN)
Συγγραφέας: Colm Tóibín. Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου. Σχεδιασμός/εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου. Εκδόσεις: Ίκαρος. Σελ. 384. Τιμή: 14,31 € (ebook: 9,99)

Στο Μπρούκλιν, ο Colm Tóibín με τη διεισδυτική ματιά του αλλά και την εξαιρετική γνώση του γυναικείου ψυχισμού, προσφέρει στον αναγνώστη ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που καταφέρνει να μετατρέψει τη συνηθισμένη ζωή σε κάτι το ξεχωριστό.

Στο βιβλίο βασίστηκε η οµώνυµη ταινία σε σενάριο του Nick Hornby και σκηνοθεσία του John Crowley, που ξεχώρισε στα βραβεία Oscar 2016 με τρεις υποψηφιότητες.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας, η Έιλις, ένα κορίτσι από φτωχή οικογένεια, όπως και οι περισσότεροι νέοι, δυσκολεύεται να βρει δουλειά. Όταν της γίνεται πρόταση για μια θέση στις ΗΠΑ καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αρνηθεί, και αποφασίζει για πρώτη φορά να αφήσει πίσω την εύθραυστη μητέρα της και την αδερφή της.

Η απόφασή της θα την οδηγήσει στο Μπρούκλιν όπου υπομονετικά θα χτίσει μια καινούργια ζωή γεμάτη όνειρα για το μέλλον της. Κι ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί τη νοσταλγία που νιώθει για ό,τι άφησε πίσω της, θα γνωρίσει τον πρώτο της έρωτα και μαζί την υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή.

Το παρελθόν της όμως σύντομα θα την καλέσει ξανά, αναγκάζοντάς την να διαλέξει ανάμεσα στην πατρίδα, στην οικογένεια και στον έρωτα.

Με εγκράτεια, δεξιοτεχνία και εξαιρετική συναισθηματική αντίληψη ο Colm Tóibín, ένας από τους καλύτερους Ιρλανδούς συγγραφείς της εποχής μας, συνέθεσε μια συγκλονιστική ιστορία για το πεπρωμένο.

Το Μπρούκλιν τιμήθηκε με το Βραβείο Costa 2009, και ήταν υποψήφιο για το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο IMPAC Dublin 2011 και το βραβείο κοινού Goodreads 2009. Είχε επίσης συμπεριληφθεί στη μακρά λίστα για το βραβείο Man Booker το 2009.

Μπορείτε να διαβάσετε απόσπασμα του βιβλίου εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος